Prostitutionsromantisering.

Alexander Bard intervjuas i Aftonbladet och pratar bland annat om sin ”tid som prostituerad”. För det oinsatta har Bard alltså sålt sex för att han ville ”pröva något nytt” och ”förbjudet”. Detta är Bards åsikt om horor (som han för övrigt inte säger som ett skällsord utan i positiv bemärkelse):

Horor är bra, horor avslöjar hur världen fungerar. Horor är de mest uppriktiga människorna som finns. Att gå till jobbet är att göra något mot ersättning för du skulle inte göra det gratis. Alla som jobbar är horor. Alla som tar emot en lön är en hora.

Jag kan förstå prostitutionsliberalism, det kan jag verkligen. Vad jag däremot tycker är osmakligt är detta upphöjande av horan till någon slags ikon.

Det finns såklart olika sidor av prostitutionen men när jag var med svenska kyrkan på Malmskillnadsgatan för det reportage jag gjorde om prostitution så såg jag inga ”sanningssägare” och jag såg inte heller något som jag skulle likna vid vanliga löntagare. Jag såg människor som var beroende av tunga droger, som var trasiga och misshandlade.

Många säger att det inte är fult att vara en hora. Nej, det är inte ”fult”. Däremot är det ett för många djupt tragiskt levnadsöde som leder dit, och det är en plats som många som befinner sig där inte har någon lust att vara på.

Så jag använder varken ordet ”hora” som en förolämpning eller som något positivt. Jag använder det som en beteckning för vad det är: en människa som säljer sexuella tjänster för betalning i form av pengar eller varor. Varken mer eller mindre.

8 reaktioner till “Prostitutionsromantisering.”

  1. Hej!

    Jag hittade din blogg idag, och jag ville bara säga att du är helt fantastisk! Du skriver så bra, intressant och jag har verkligen längtat efter att hitta en vettig blogg. Tack!

  2. Jag tycker att det är problematiskt att inordna det i ett köprättsligt tankesystem överhuvudtaget i och med att det då kanske inte är ett så långt steg att uttrycka sig på ett sätt som Bard- att vi alla säljer tjänster mot en eller annan ersättning. För mig är ’köpet’ en grov form av sexuellt utnyttjande.

    Har inte läst propositionen så jag kan inte uttala mig om hur de tänkte när de valde att kalla det köp av tjänst men kanske skulle det vara bättre om sexuallagstiftningen omformades. Det verkar som att det uppstår oönskade externa effekter när man ens börjar tänka på det som ett köp.

  3. Jättebra Fanny. Jag kände precis samma sak som du när jag lästa intervjun. Jag tycker att Bard är en knäppskalle, det här resonemanget att han hade kul när han horade på 70-talet och därför är prostitution en bra grej, det är bara tröttsamt tycker jag. En måste ju våga se avigsidor med allt.

  4. Bard har trots allt i grunden rätt i sitt resonemang. Finns många som går det jobbet i första hand för lönen skull, annars skulle jag hellre va hemma. Många blir psykiskt dåliga av sina jobb och måste äta mediciner för att ens orka med jobbet.

  5. Bar har helt rätt, sedan att det finns undantag som kvinnorna på Malmskillnadsg. är en annan sak. Gatuprostitutionen har aldrig utgjort mer än någon promille av alla prostituerade. Min kropp tillhör mig – inte dig. Om jag vill sälja den så bestämmer jag – inte du.

    1. Mitt inlägg är ju då inget inlägg mot prostitution utan handla rom att jag anser att det bard gör, upphöja horor till ngn slags messias, är osmakligt. Och det kan man ju tycka oavsett vad man tycke rom rätten till den egna kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *