”Pumpa och dumpa” och hora/madonna-dikotomin.

Igår twittrade @sandradenise_ om uttrycket ”pumpa och dumpa” som vissa män använder om kvinnor de ligger med för att sedan behandla som en hög mes skräp:

Uttrycket ”pumpa och dumpa” E vidrigt. Inte pga det skulle vara ngt fel att ba ligga o sen inte ses mer, utan för att det låter som att en snackar om en jävla uppblåsbar docka. Ba ett verktyg liksom. Det är respektlöst o avhumaniserande. Så, killar: det är DÄRFÖR tjejer blir förbannade när ni säger ”pumpa o dumpa”. INTE för att vi ”ville ha ett förhållande o blev arga” LOL […] Ligg runt hur jävla mycket ni vill, men referera till era ligg som MÄNNISKOR, inte som något en ”pumpar o dumpar”.

Detta är ett beteende som många män sysslar med. De ”drar över” kvinnor som de sedan behandlar illa så att dessa kvinnor inte ska ”tro att det kan bli något”.

wpid-img_20140529_171419.jpgDet hela är ett utslag av hora/madonna-dikotomin som många män upprätthåller. Denna går ut på att det finns två olika slags kvinnor, horor och madonnor. Madonnan är den ärbara kvinnan, det så kallade flickvänsmaterialet, kvinnan en kan tänka sig att visa upp för sin familj. Madonnan är också ens mamma, ens syster och så vidare. Sedan finns det horor, kvinnor som en kan leva ut sina perversioner på. En kvinna måste vara antingen hora eller madonna, antingen ställs hon på piedestal och ska vara ”ärbar” och begränsad i det, eller så är hon en slasktratt på vilken mannen kan leva ut sina fantasier. I båda fallen är hon ett objekt till för mannens njutning.

Det män gör när de inte behandlar kvinnor de ligger med med respekt är att degraderas dem till horor. Eftersom de inte vill inleda någon relation med kvinnan de ligger med så anser de inte att de behöver respektera henne över huvud taget, de kan göra lite som de vill. De vill inte att kvinnan ska ”få för sig” att han kan tänka sig att erkänna henne status som madonna, han måste visa att hon är hora genom att behandla henne som skit.

Att män får för sig att de måste behandla kvinnor de inte har intresse i illa handlar såklart om deras oförmåga att de kvinnor som människor. Endast de kvinnor de vill dela sitt liv med, alltså äga, kan de tänka sig att behandla med ”respekt”, resten av alla kvinnor beter de sig illa mot eftersom de helt enkelt inte ser kvinnor som människor.

När en sedan blir upprörd över detta beteende så får mannen panik, han tror att en är sur för att han inte vill gör en till madonna, alltså till sin partner eller ägodel. Att bli objektifierad och utnyttjad är en smärtsam upplevelse även om en inte har ett romantiskt intresse i personen som gör det. Det rimliga att göra i en situation där en har legat med någon en inte har något intresse i vore såklart att på ett respektfullt sätt klargöra detta och kolla av med den andra hur den känner, och om en inte är kapabel till att göra detta så kan en faktiskt skita i att ha tillfälliga sexuella förbindelser, eller sexuella förbindelser över huvud taget. Att behandla människor som objekt är

Fundera lite på hur du behandlar andra människor i din omgivning. Om någon visar ett intresse för att till exempel bli din vän och du inte har samma intresse så behandlar du väl inte personen illa? En kan ju vara vänlig och fortfarande hålla distans. Om det hela blir för påfrestande kan en förklara hur en känner. Folk går i regel inte omkring och beter sig som kräk mot andra bara för att de inte vill bli vänner med dem, men av någon anledning gör män detta mot kvinnor de har varit intima med.

Det går faktiskt att behandla kvinnor som människor TROTS att en har haft sex med dem och inte vill ha en romantisk relation med dem. Det går att bara vara lite ärlig och snäll.

En kommentar till “”Pumpa och dumpa” och hora/madonna-dikotomin.”

  1. Folk går i regel inte omkring och beter sig som kräk mot andra bara för att de inte vill bli vänner med dem, men av någon anledning gör män detta mot kvinnor de har varit intima med.

    Enligt min erfarenhet finns det män som gör detta även mot kvinnor de inte varit intima med.

    Sjukaste exemplet var en man jag var i beroendeställning till, som plötsligt började bete sig på precis detta sätt. Jag undrade om jag missat något; hade jag legat med honom utan att minnas det, eller vad fan var det frågan om? Känns dock som att det måste ha funnits en likadan underliggande förklaring till det. Man märkte av hans skämt, kommentarer, beteende och saker han berättade om sig själv, att hans kvinnosyn var rätt unken i största allmänhet (vill till och med minnas att det kom något skämt som mer eller mindre gick ut på att jag var en hora vid något tillfälle).

    Men jag är fortfarande förbannad över att jag var tvungen att utstå denna behandling av någon som borde ha bemött mig på ett professionellt sätt, när jag var i en extremt utsatt situation och detta endast på grund av min könstillhörighet! För aldrig i livet att han utsatt mig för samma behandling om jag hade varit en man. Och detta förväntas jag ändå acceptera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *