Sämre vård till feta.

Apropå detta med smalprivilegium så vill jag ta upp denna artikel som Hanna tipsade om. Det är alltså en kvinna som har haft en kniv i magen kvarglömd efter operation i så länge som 20 år vilket såklart orsakat extrema magsmärtor. Hon har gått till ett flertal olika läkare och alla har sagt att smärtan beror på hennes övervikt, såvitt jag förstår utan någon vidare förklaring på hur det skulle ha lett till det. Detta har alltså pågått under 20 år tills man upptäckte orsaken till smärtan.

Alla har sagt att jag har ont för att jag är överviktig. En läkare sa att jag var ”äckligt fet” och att jag skulle passa i ”Biggest loser”.

Att man som läkare säger så till en patient är verkligen så jävla fel att jag smäller av. Det är otroligt oproffsigt.

Detta hade, som Hanna säger, inte inträffat om en smal person hade kommit in med magsmärtor. Kanske hade man inte röntgat direkt men det hade troligen inte dröjt så länge som 20 år innan man upptäckt kniven.

Detta rör sig dessutom inte om ens enskild läkare utan om ett flertal personer som alla förklarat hennes besvär med samma sak. Hon är dessutom inte ensam, jag har hört flera historier om sjukdomstillstånd som blivit bortförklarade med övervikt.

Det finns mycket som pekar på att fetma är ett mer eller mindre kroniskt tillstånd, de flesta som blir feta kommer aldrig ur det igen. Många tror ju att det ”bara är att gå ner i vikt” men så enkelt är det inte riktigt, i alla fall inte om man ser det statistiskt. Därför måste man börja ge även feta personer bra vård oavsett om deras livsstil kan vara en förklaring till deras problem.

6 reaktioner till “Sämre vård till feta.”

 1. Detta är avskyvärt. Finns dock tillstånd där smala inte tas på allvar just för att dom är smala. Månne inte lika vanligt, men för att säga det åter igen: problem finns på bägge sidor. Normalviktsprivilegiet skulle klinga bättre..

  1. Den enda sådana situation jag kan tänka ut är när folk misstror smala om deras matvanor när de säger att de äter mycket. Kan du säga något annat?

   1. Ja, dels att äta för mycket som du säger. Hetsätningen tog inte många på allvar många gånger för att jag är så smal. Trots att jag berättade om hur jag åt för mycket var det t.om någon inom vården som insinuerade att jag led av anorexia.

    Har sedan jag var 14 gjort ett par besök inom vården gällande att jag är sjukligt frusen. Inte lättfrusen, utan sjukligt frusen. Dom har inte försökt rota reda på anledningen utan bara konstaterat att jag är lång & smal vilket givetvis brukar bidra till att man inte alla gånger håller värmen som andra, men alla långa & smala är ju inte sjukligt frusna så jag tycker att dom borde ha kollat bättre än så.

    Bortsett från detta har en del läkare pratat om att eventuellt ge mig mediciner med viktökning som biverkning & talat om hur positivt det vore om jag drabbades av den biverkningen.

    Detta är alltså bara mina egna upplevelser. Slår vad om att det finns många fler.

    hanna – happy happy fatgirl:
    Jag vet att smala människor är priviligerade då man ser till samhället i stort, men min kommentar gällde just sjukvården då jag absolut märkt av att jag fått sämre vård för att jag är ’för smal’ (precis som jag fått sämre vård än majoriteten även med anledning av andra faktorer). Man får inte glömma bort att även om smala ofta kan glida rätt så räksmörgås där en tjock person stöter på problem finns det områden där båda är rätt fucked för att dom inte är nog ’normala’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *