Sannolikheten för att en pedagog på dina barns förskola skulle ha burka är så jävla liten att det bara är fånigt att bygga ett argument på det.

Kommentarerna under detta inlägg av Lady dahmer är ju bara för mycket. Ta denna som exempel.

Skulle du välja ett dagis till din son där alla pedagoger bär ansiktstäckande slöjor?

Det här läser man så jävla ofta när det diskuteras burka och nikab och jag blir bara så jävla trött på att höra det. Under mitt liv har jag sett typ tre personer som burit burka, och jag har aldrig i hela mitt liv stött på en person med burka eller nikab i sitt yrke. Aldrig!

Jag kan bli så trött på att man måste ta upp sådana här ickeproblem när frågan diskuteras. För det första har jag aldrig ens hört talas om en pedagog som haft burka eller nikab på jobbet. Snälla, ta ett jävla exempel på en enda gång det skett i Sverige innan ni börjar gasta om att ”så kan vi ju inte ha det”.

Jag anser inte att man ska ha större rättigheter än någon annan bara för att man har en viss tro, och därför tycker jag såklart att man på en arbetsplats ska kunna ställa krav på klädsel. Men vi behöver faktiskt inte lagstifta kring det för den sakens skull. Om det är ett hinder i arbetet så kommer folk med dessa plagg inte att anställas. Och redan som det är idag så möter man väl så otroligt mycket fördomar att man aldrig skulle få jobb.

Människor som inte bär burka är inte en marginaliserad grupp i samhället, även om vissa försöker få det att låta så. Det kommer helt enkelt aldrig att ske att alla pedagoger på en förskola eller skola har burka. Det skulle ju fan vara ett under om ens en person hade det, allvarligt talat.

Sen skulle jag också vilja ifrågasätta den här uppfattningen som finns om att det är så jävla viktigt att se folks ansikten. Alltså, det är ju klart att man får bättre kontakt men för mig är det knappast som att jag blir nervös om jag inte ser den jag pratar meds ansiktsrörelser. Man kan faktiskt relatera till människor på andra sätt. Det känns ganska trångsynt att hela avvisa att personer som täcker ansiktet skulle kunna vara pedagoger.

Och visst om du har något emot att dina barn går på förskolor där personalen har burka. Sätt dem på en annan förskola då! Men grejen är att sannolikheten för att du över huvud taget ska behöva göra det valet är så otroligt liten att det bara är fånigt att basera ett argument på det.

42 reaktioner till “Sannolikheten för att en pedagog på dina barns förskola skulle ha burka är så jävla liten att det bara är fånigt att bygga ett argument på det.”

 1. … men, om du inleder med att skriva att du i ditt liv sett tre personer med burka eller niqab så känns det lite som du inte är berättigad att föra ett resonemang kring det här. jag förstår poängen i ditt resonemang men har man inte problematiken runt sig kanske man inte heller ser den lika klart…

  1. Vad är ”problematiken”? Jag kan känna obehag av att möta kvinnor som bär burka/nikab. Delvis beror det på att jag blir osäker på vem det är jag har att göra med och delvis på grund av att jag ser burkan/nikaben som ett uttryck för kvinnoförtrycket. Vilken problematik syftar du på?

  2. Har du ”problematiken” runt dig? Har du någonsin träffat en pedagog med burka/nikab? Jag tycker bara att det är så himla fånigt att folk alltid tar dte här exempel samtidigt som dessa plagg är så otroligt ovanliga, framförallt inom skolan.

   1. Jag ser det varje dag, över 2000 personer här där jag bor med alla möjliga burkor och slöjor. Dom jobbar även på dagis och i skolor, inte många men en del.
    Det är inget fel att vara emot det. Det är inget fel att vilja bevara svensk kultur. Det betyder inte att man har något emot människan i sig.

    Jag säger som linnea att om man bara sett 3 st ska man inte yttra sig, då förstår man inte problemet, det är lätt att vara ”slöjkramare” från avstånd.
    Sen fanny så måste du tänka längre, vad tycker du egentligen? Du kan inte säga att ”men äsch det är så ovanligt ändå” eller ”välj en annan skola” Varför väljer du burkans parti över personen som också har lika mycket rätt? En rätt att få vara emot något som för det första är extremt kvinnoförnedrande och för det andra människoförnedrande. Oavsett vad du tycker så är ju problemet fortfarande att många blir tvingade till att bära dessa plagg och det är en orsak till att många stör sig på det. Sen är det ju en kulturkrock som heter duga, och som sagt så är det ingen som helst fel att vara emot en utländsk kultur i sverige, eller snarare bevara den den svenska kulturen. Det är bara nu för tiden som många tolkar det som rasism eller SD-anhängare.

    Det är konstigt det där, feminister tycker sig ha rätten att säga att ”manlighet” är fel och ska bort. Men när någon säger något om burkan och religionen som verkligen är frihetsberövande då får man minsann moralkakorna nermosade i käften.

    1. Okej. Var bor du? Har du, helt seriöst, sett en person med burka/nikab som jobbar i skolan?

     Och som sagt. Huvuddelen av min kritik bygger ju just på att burka är extremt ovanligt, och att det därför är fånigt att ta det som exempel. om det när är vanligt ngnannanstans så visst, då kan du väl dra till med det. Men så länge det är ett hypotetiskt scenario (för det mesta när man frågar folk om de varit med om att ngn i skolan/förskolan haft burka brukar det ej ha hänt) så är det hemskt ointressant.

     Tycker att det är lite lustigt att förtryck av andra kulturer motiveras med att man ska ”bevara svenskheten”. Alltså, du får hemskt gärna åg omkring och vara svensk hur mkt du vill men du behöver ju inte hindra ngn annan från att inte vara det.

     Jag har då aldrig skrivit att manlighet skulle vara fel.

     1. Precis det jag sa att du inte kan göra. DU kan inte köra ditt hypotetiska scenario. Sanningen är att det är ganska så vanligt med praktikanter som bär Niqab och Hijab och hela köret. Om det är folk som är emot det, så är inte det något fel. En självklarhet att man ska man få tycka det. Jag jobbar även på IM med inriktning utanförskap tillsammans med ett par universitet i Sverige. Specialitet Tchad och Afghanistan. Så jag är väldigt långt ifrån rasist. Men jag tycker absolut inte det är något fel alls att vilja bevara en helsvensk kultur. Varför skulle det det? Nästan alla sydligare länder världen över tycker att det är väldigt viktigt med sitt lands egna kultur, det är bara i sverige vi har människor som är oerhört rädda att kliva någon på tårna och säga vad man egentligen vill och kom inte här och säg att vi i Sverige är bättre för att vi tillåter andra kulturer.

    2. Du vet… det är skillnad på hijab och niqab. Niqab visar bara ögonen (burka visar inte ögonen) medan hijab visar hela ansiktet (minus halsen) och ibland faktiskt en del av håret. Jag ser också massor av kvinnor med olika huvudbonader varje dag då jag bor i västerort i Stockholm, men jag ser ytterst sällan kvinnor med heltäckande klädsel. Detta har endast hänt då bussen passerat Tensta och Rinkeby och de har liksom varit ute med sina barn. Jag tror inte att de arbetar.

     Har du verkligen sett en kvinna som arbetar i niqab/burka- alltså med som mest ögonen synliga? Jag tror inte det. Jag tror snarare att du inte vet vad du pratar om. Att du sedan måste gå in i försvarsposition och hävda att du minsann inte alls är rasistisk eller lagd åt SD-hållet, trots att ingen anklagat dig för detta, luktar faktiskt som att du ÄR det. Jag hade aldrig misstänkt dig för att vara rasist (jävligt rädd och aningen fördomsfull, ja, men inte rasist) om du inte så gärna velat gapa om att du inte är det. För är du inte rasist finns det ingen anledning att berätta det, förutom om nu någon faktiskt, uttryckligen, anklagar dig för att vara det. Jag är t.ex. inte moderat, men jag ser ingen anledning till att gnälla om det i varenda diskussion på Internet.

    3. För övrigt är det väl ingen jävla feminist som snackar om att hen tycker att manligt är fel och ska bort? Återigen: du vet uppenbarligen inte vad du pratar om. Läs på, bygg upp dina argument och kom tillbaka när du skaffat lite kött på benen. Tjoho!

     1. Alltså, det finns sådana feminister men jag har fan aldrig uttryckt den åsikten. Hatar folk som tycker man ska stå till svars för andra åsikter.

      1. japp så går de vettu, en moderat får ta skit för vad andra moderater gör likt en feminist får ta skiten för vad en feminist gör. Men ta det lugnt gumman, du kommer också fatta om 20 år.

       1. Jag är ganska säker på att jag kommer tycka ungefär samma sak i frågan även om 20 år.

     2. Candy
      Skojar du med mig, menar du på fullaste allvar att ”feminister” inte tycker att manlighet är något fel på. Ja du skojar herregud så oerhört bakom flötet kan inte den mest sminkade sterotyp kvinnan, hobbyfeministen vara. Det är nästan så att jag inte orkar söka på google feminism+manlighet, opps jag fick tydligen upp 25000 olika sidor, pick one! Jag sitter inte med dessa källor då det borde vara uppenbart för även dig. Jag trodde aldrig jag skulle möta en så korkad feminist som aldrig hört andra feminister, faktiskt majoriteten av dem yttra att manlighet är något negativt och destruktivt.
      En fråga, vet du vad Genus är?

      När gick jag in i försvarsposition enligt dig, citera mig gärna.
      Det jag finner mest komiskt av allt är att du gör PRECIS det jag sa, jag sa att jag är för en svensk kultur, jag är ingen rasist men likt förbannat så tar du mig för en SD-anhängare. Skäms på dig för att du inte har intelligens nog. Kolla vettu den intelligensen kommer bara från moderater som du så uppenbart är.
      Och ja jag har helt ärligt sätt en hel del som bär hijab, niqab och även burka och det är som du skriver att det är lika utom hos vissa plagg där ögonen också är täckta. Ni kan tycka vad ni vill, jag tycker det är kränkande utav bara fan. Det gör garanterat många av dessa kvinnor med så varför fegar ni er? Hjälp dem istället för att lura er själva att ”dom vill nog gå i det där hemska plagget” men så tänker man nog när man är moderat.
      Om jag var rasist skulle du veta om det, jag skulle sagt det då.
      Antifeminist och antimoderat ja.

      Jag vet att detta kommer åka in i örat och pissas ut med mensen, så glöm vad jag sagt. Jag har bara en fråga till er båda. Tycker ni dessa plagg är bra eller dåliga sett från ett jämställdhetsperspektiv, man och kvinna, kvinna och kvinna. Hur ställer ni er till kvinnor som från födseln är intvingade att bära dessa plagg även i Sverige?

        1. Ja, jag blir då konfunderad kring vad hon faktiskt menar. För mig är det ett begrepp som saknar direkt innehåll.

 2. Man skulle väl bli uppmuntrad om man såg någon dagisfröken i bruka? Typ ”vad kul att de är öppensinnade nog att ge henne jobb” (om alla dagisfrönkar hade bruka skulle det dock kännas rätt surrealistiskt??)

 3. Jag skulle tycka det kändes rätt olustigt att samtala med någon som hade rånarluva på sig (ja jag tycker faktiskt det är jämförbart) än mer att den skulle undervisa mitt barn. Och i ärlighetens namn tycker jag faktiskt att man kan försöka tillmötesgå den kultur man lever i, precis som vi blir påtvingade omgivningens religion och får bära slöja när vi besöker muslimska länder.

  1. Jag kan respektera att man vill att pedagogerna ska visa sina ansikten. däremot har jag aldrig träffat eller hört talats om en pedagog med burka/nikab som verkar i sverige, så jag tycker att det är en jävla ickefråga.

    1. Min kritik bygger ju mest på att det är löjligt att prata om det eftersom det är så otroligt ovanligt. Alltså, den dagen det kommer ett dagis med enbart pedagoger i burka så kan folk komma och snacka.

 4. Alltså dessa människor som säger att de känner ett obehag över att inte kunna se människors ansikten… Är de konsekventa i den åsikten? Bojkottar de även radio? Själv brukade jag lyssna på p1 varje dag men sedan jag insett att journalisterna och programledarna där lika gärna kan vara krigsförbrytare som flyr rättvisan genom radions anonymitet så har jag såklart slutat. Eller nåt.

   1. Jag pratar med munnen och lyssnar med öronen i ett samtal. Man kan identifiera människor efter deras röster. Det kan hjälpa att se en människas ansikte när man pratar med dem, det förnekar jag inte, men det går även bra utan. Blinda lyckas ju trots allt ha sociala liv utan att kunna se över huvud taget.

    Om jag skulle ha barn skulle jag inte ha några problem med att någon av förskolelärarna hade burka. Men som Fanny säger, det är ju egentligen ett icke-problem.

   2. För övrigt så var kommentaren mest riktad till personer som Julia (andra kommentaren). Hon skrev: (angående varför hon inte gillar att människor bär burka.) ”[…]Delvis beror det på att jag blir osäker på vem det är jag har att göra med”. Därav just jämförelsen med radion.

    1. Jag försökte nog mest vara lustig 🙂

     Men jag håller med om att det är viktigt med ansiktsuttryck när man pratar, det är – åtmisntonne för mig – väldigt annorlunda att prata irl än på telefon av just den anledningen. Det kan säkert vara olika hur mycket vikt man lägger på sånt, personligen lägger jag mycket vikt vid det.

     Det gör det ändå inte till ett problem eftersom det fortfarande är försvinnande få som använder burka.

  1. Det är inte samma sak. Att se den man samtalar med tror jag är ett behov som jag tror man får förklara bortom ”jag vill”. Jag tror snarare det är en instinkt att interagera på så många sätt som möjligt, precis så som många djur fungerar.

   1. Men alltså, jag har seriöst aldrig sett några belägg för det. Jag tror absolut att det underlättar att man kan se ansiktet, men jag tror inte det är sådär elementärt som folk försöker hävda.

    1. Nej jag har inte heller det. Men jag TROR det är så det funkar för de flesta. Eller ja om man ska vara sådär petigt vetenskaplig så hade vi ju inte haft förmågan att ordna ansiktet i olika uttryck om det inte funnits behov av det.

     1. Jag säger inte att det inte underlättar eller är trevligt, bara att det kanske inte är det mest viktiga, vilket många verkar utgå från.

       1. Som sagt; problemet som jag ser det är inte att folk gillar ögonkontakt. Jag gör också det, så jag kan sympatisera med det. Vad jag tycker är problematiskt är när man vill upphöja det till sanning så till den graden att man vill lagstifta kring det.

    2. Att kvantifiera hur mycket av kommunikation som sker genom kroppsspråk är vanskligt men det är allmänt vedertaget att det handlar om betydande del. http://en.wikipedia.org/wiki/Body_language När jag läste kommunikationsteori hörde jag alla ratios som står i wikipediaartikeln.

     Så att jo, det är viktigt. Klarar man sig utan det? Jepp blinda människor kommunicerar. Stephen Hawking kommunicerar. Men de gör det på andra villkor.

 5. Jag tror att anledningen till att just dagisexemplet tas upp gång på gång är att det var någon grej med att någon i niqab inte fick göra något prov på något barnomsorgsprogram och det hela gick upp till DO och tog en väldans massa tid och alla medier skrek diskriminering.

  Sen har folk bara dålig fantasi 🙂

  1. Aja, även om hon blivit examinerad så hade hon ju aldrig fått jobb. Vi behöver ej lagstifta för folk sköter ju det där så bra själva.

 6. Alltså har också tänkt mycket på det här, ett utländskt efternamn är ju för fasiken ett hinder när en ska söka jobb, så vad är då inte burka/niqab? Som sagt så tror jag att folk fortfarande spinner vidare på DO-fallet, som inträffade för x antal år sedan, och nu har utvecklats till ett monster då folk på allvar tror att ”islamiseringen” av Sverige är i full gång. Haha, här i Göteborg har de just byggt en ny moské, men inte känns det som ett uttryck för att islam kommer bli ny statsreligion direkt…

 7. Jag tycker att vi ska ha en lag som säger att folk inte får ha tatueringar i hela ansiktet! Jag vill inte att mina barn ska vara på en förskola där alla pedagogerna har gröna mönster i hela ansiktet!

  /Ironi. Som om det skulle vara ett vanligt problem. Precis som med niqaben.

 8. Har också bara sett typ tre personer i niqab och burka. Ingen av dem var då i sitt yrke- har aldrig sett en yrkesverksam person som burit niqab eller burka. Däremot har jag sett folk som arbetat i hijab, men det har inte stört mig ett dugg och jag tvivlar på att en niqab skulle störa mig. Men om man nu är så jävla rädd för att ha sitt barn på en förskola där pedagogerna bär niqab så kan man ju försöka komma ihåg just det att niqab tycks vara VÄLDIGT ovanligt bland yrkesverksamma personer. Men det är klart, om man accepterar niqab kanske islam tar över Sverige helt och hållet… hjelp lixxåm!

 9. Jag avskyr religioner och om jag hade barn skulle jag aldrig låta dem gå i en förskola/skola där en pedagog har slöja (ja, slöja, inte ens det skulle gå), är med i pingstkyrkan eller liknande. De kan säga hur mycket de vill att deras religion inte påverkar hur de uppför sig med barnen, men klart som fan den gör det om de är tillräckligt troende för att ändra sin klädsel på grund av det.
  Vasaskolan och muslimska friskolan i Göteborg borde stängas ner direkt. Förstår inte hur det kan vara en pedagogisk inriktning att ha religion på schemat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *