SCUM.

Verkar finnas intresse för SCUM-cirkeln! Jag vill först och främst säga att det finns delar i SCUM som jag anser problematiska, bland annat den otroligt biologistiska syn Solanas har på män och kvinnor. Hen beskriver mäns problem som främst biologiska, något jag såklart inte ställer upp på eftersom jag anser att kön främst konstrueras socialt.

Boken innehåller också en hel del transfobi, något som i hög grad följer från just biologismen.

Sedan brukar ju folk tycka att en ska ”ta ställning” till att Solanas vill förstöra det manliga könet. Jag tycker att manssamhället och den patriarkalt konstruerade manligheten ska utrotas, jag tror däremot inte att det är nödvändigt att döda alla individuella män för den sakens skull. Jag läser Solanas text som en uppgörelse med patriarkatet, inte med alla individuella män, och läst som så tycker jag att den har mycket att säga om verkligheten. Om du inte tolkar det så, visst, men jag är inte intresserad av din klagosång över att det är så taskigt och våldsamt skrivet.

Jag anser att boken bjuder på bra insikter om manssamhället och den socialt konstruerade manligheten. Den är befriande att läsa eftersom den är så arg och kompromisslös och uteslutande vänder sig till kvinnor, betraktar kvinnor som starka och kapabla att förändra sina liv. Det märks verkligen att den är skriven med glödande ilska mot patriarkatet, en ilska en också kan känna och sympatisera med när en läser. Jag tycker också om hur den uteslutande riktar in sig på de privilegierade skikten i samhället, alltså medelklassen, och beskriver patriarkatet som väldigt mycket en produkt från detta. Detta är för det första en beskrivning jag håller med om, för det andra är det en kul kontrast eftersom det är så vanligt att det är fattigare människor, icke-vita och så vidare som får stå modell för det ”riktiga” kvinnoförtrycket.

Jag lägger upp första delen av läsanteckningarna senare idag. Den som vill läsa boken kan kolla på den här bloggen där den finns, det finns också ett långt förord skrivet av översättaren Stridsberg som jag rekommenderar er att läsa.

6 reaktioner till “SCUM.”

 1. Har länge viljat läsa SCUM-manifestet, verkar grymt intressant. Älskar att du boktipsar!

  OT: Intressant grej att analysera, jag var på Random Campingplats där man även kunde bo i små stugor, ingen av stugorna hade sanitetsbehållare eller ens papparskorg på sina toaletter, enda skräpavlägsnarmöjligheten var en sopkorg i det lilla pentryt som var placerat precis jämte våningssäng.
  En kvinna har (generellt) mens en gång i månaden, i en vecka. Det är 84 dagar, & dom allra flesta kvinnor använder ej menskopp vilket gör att generellt byte av tampong/binda bör ske minst 3 ggr/dag.
  Det är sjukt ignorant att bortse från detta faktum när man väljer att utforma ett boende efter denna typ.
  Jämför det med att lägga papper i handen & klämma fram skiten i näven, därefter balansera den medan man torkar sig & sedan gå ut & slänga den i KÖKET bredvid alla sovplatser. Mysigt för alla inblandade, yes. Plus att den som la det stinkande paketet är den som får äcklet visat mot sig, den jobbiga.

  Det kan (i alla fall för menslösa) te sig som en petitess till problem, liksom det i princip icke-existerande utbudet av Foundation/puder till mörkhyade personer kan (i alla fall för vita) te sig som en utseendefixerad fråga, men faktum kvarstår – det är diskriminerande & osynliggörande.

 2. Jag har försökt läsa SCUM upprepade gånger idag och känner bara: Vad är det här för sinnessjuk nonsens?
  Exakt var någonstans i texten kan en hitta något värdefullt? Tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *