Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Skillnaden på nakenhet och sexualisering.

Happ. Piratpartiet tar såklart tillfället i akt att sexualisera lite kvinnor i sin nya reklamkampanj.

Hoppet om lite jämställdhet väcks i alla fall i och med detta. En person frågar om det även finns nakna män. Ja, tydligen. Tre stycken. Eller, de är ju halvnakna, men ändå!

Låt oss se de nakna männen:

Ja. För dessa två bilder är ju verkligen likvärdiga i fråga om sexualisering… Den första: en kvinna som står i en uppenbart ”sexig” pose. Sminkad, särade ben, särade läppar, högklackat, håller för bröst och skrev. Den andra: tre glada män med bar överkropp.

Det är inte det att nakenhet är fel. Jag förstår konceptet: det handlar om transparens i politiken. Viktigt ämne som illustreras bra med hjälp av nakenhet. Men man hade ju kunnat göra det på så många andra sätt, utan att sexualisera. Verkligen. Typ en naken kvinna bredvid en man som bara står rakt upp och ner? Inga konstigheter. Budskapet går fram tydligt, nästan ännu bättre, eftersom det då också ser okonstlat ut.

Nu verkar inte dessa två bilder vara delar av samma kampanj, eller ens kommer från samma land, men de framställdes liksom som likvärdiga. Fast vilken människa som helst som kollar på dem och försöker att fundera lite längre än hur mycket hud som visas, och ser till hur själva bilden är utformad och hur personen på den framställs, fattar ju att det absolut inte är samma sak.

Om nu svenska Piratpartiet tar efter detta tilltag så hoppas jag verkligen att de har vett att inse detta enkla faktum.

10 kommentarer till Skillnaden på nakenhet och sexualisering.

 • Nina S skriver:

  Men i helvete vad trött och arg jag blir på sådant här! Det är INTE en ”kul grej”! Sexualiseringen av kvinnor är ett stort problem och bidrar till en kvinnosyn där kvinnor reduceras till passiva objekt vars viktigaste funktion är att vara förställda runkobjekt. Men nej, självklart kan kvinnan inte bara vara naken rätt och slätt, då kan hon ju misstas för en…människa?

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Okej. Utgick från att det inte fanns eftersom att den inte länkades till i gruppen. Dock att den fortfarande är betydligt mindre sexualiserad imo.

 • Jörgen L skriver:

  Misstänker att den där kampanjen får tolkas i den franska kulturella kontexten…

  Har i svenska piratpartiet mest sett reaktionen att det är rätt pinsamt att PP förbinds med den typen av bilder, så nån risk att nåt liknande ska göras här är nog inte så stor, hoppas jag.

 • Anna skriver:

  ”Viktigt ämne som illustreras bra med hjälp av nakenhet. Men man hade ju kunnat göra det på så många andra sätt, utan att sexualisera. Verkligen. Typ en naken kvinna bredvid en man som bara står rakt upp och ner? Inga konstigheter. Budskapet går fram tydligt, nästan ännu bättre, eftersom det då också ser okonstlat ut.”

  Håller med dig! Och nej, de där reklambilderna är inte alls likvärdiga. Det borde vem som helst se och förstå.

 • manen skriver:

  en tolkning(nota bene: jag försöker inte försvara de franska piraternas kampanj!) kan iofs vara: Transparent politik; när vi är nakna inför (den franska, i det här fallet) staten. Naken politik: vi(franska Piratpartiet alltså) är helt öppna med att vi vill avskaffa HADOPI och liknande lagar samt minska upphovsrätten till 5 år, oberoende vem vi måste stödja för att få gehör för våra krav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv