Sluta upprepa kvalitetsmyten.

Haha! Jag älskar det faktum att Mogi skrivit om att människor kritiserar henne för överkonsumtion, som jag antar kom sig av att Bloggkommentatorerna skrev om mitt inlägg. Som vanligt fattar hon dock ingenting.

Det jag märker är att när andra bloggar länkar in till mig så tillkommer det läsare som inte läser i vanliga fall, några av dessa personer är negativa samt skeptiska till att jag lägger stor fokus på att jobba med kvalitet. […] Jag köper mycket hellre kvalitetsplagg skapade i Frankrike eller Italien än plagg från en kedja som kör massproduktion i Kina. Att jag har vuxit upp i bland annat Italien samt Frankrike har absolut påverkat min syn på mode, kvalitet går före allt.

Men grejen är att ingen lackat över att Mogi handlar kvalitetskläder. Seriöst, jag tycker bara det är bra att hon gör de tom hon har råd. Men vad jag inte pallar med är att hon använde kvalitet-argumentet för att berättiga den enorma mängd saker hon köper. För det är det som är grejen, att Mogi köper sjukt mycket kläder, men inbillar sig på något vis att det är okej för att det är ”kvalitet”.

Att hon sedan börjar tjata om var kläderna är tillverkade konfunderar mig. Är Zaras kläder tillverkade i Italien? Jag skulle inte tro det. Dessutom behandlar de sin butikspersonal som skit.

Jag undrar om Mogi verkligen vet att kläderna hon köper är tillverkade i Italien eller Frankrike eller om hon bara drar till med det för att få det att låta bättre. När man säger ”Kina” så förs ju tankarna till låglönefabriker, medan ”Italien” låter mycket trevligare.  Mig veterligen finns det inga belägg för att dyrare märken i regel skulle vara tillverkade under bättre villkor (om det inte är något extremt exklusivt) men det är något som ständigt upprepas bland modebloggare som gillar ”kvalitet”. Kan ni bara sluta upprepa kvalitetsmyten om och om igen och låtsas som om dyra kläder har ett direkt samband med schysst produktion, miljövänlighet och så vidare. Så behöver det inte alls vara. Dessutom spelar det mindre roll om produktionen är ”schysst” om man köper mer än man behöver. Det enda som garanterat är miljövänligt är att dra ner på sin konsumtion.

”Överkonsumtion, enligt vem?” undrar Mogi och jag undrar om hon själv anser att hon behöver alla dessa kläder. Jag menar vissa grejer använder hon ju enligt utsago inte ens? Är det inte då rimligt att börja fundera lite mer innan man köper ytterligare en tweed.

19 reaktioner till “Sluta upprepa kvalitetsmyten.”

  1. Kan nog tycka hennes stil är ganska spexig ibland, men blir provocerad av hennes inställning.

 1. hon påstår ju n uatt hon köper ca 7-9 plagg i månaden eller vadsom stod… måste väl ändå vara mer :S

  1. Läser inte bloggen så ihärdigt att jag håller den kollen.

   1. Men du kritiserar ju henne för att shoppa mycket så då borde du väl grunda det på något.

    1. Ja, att hon verkar göra det. Men jag har inte suttit och räknat.

      1. Det tycker jag också. Dessutom är det nog en underdrift.

 2. Dyra kläder brukar eller brukade (?) åtminstone oftare vara producerade i Europa och då av potentiellt fackanslutna arbetare med något som åtminstone har en chans att påminna om våra lönenivåer. Zara har väl HELA sin produktion i Spanien och Portugal efter vad jag förstår?

  1. Okej. Det är ju bra i alla fall.

   Problemet som jag ser är att många ser att det är dyrt som ett tecken på att det är schysst i sig, utan att kolla närmare.

 3. Jag orkar inte med Mogi, Engla och deras gelikar. Det är ju som du skriver; de missar alltid själva grundproblemet. Och sen är jag så förbannat trött på att avundsjuke-kortet alltid dyker upp så fort Mogi får utstå lite kritik. Dessutom att allt är såå annorlunda i Frankrike och Italien och alla svenskar är missunsamma bittra människor som har mage att kritisera Mogis senaste inköp.

 4. ”Mina lojala, äkta läsare vet mycket väl att jag har det bra ställt från början, har haft det hela mitt liv, det är ingen nyhet för dom. Har sagt det samt att med inkomsterna från bloggen så kan jag optimera min vardag.”

  Jag har läst Mogis blogg sen 2008 och det är där är absolut första gången som hon erkänner att hon överhuvudtaget får pengar från något annat än sin blogg. Inte för att alla inte visste det, men det satt verkligen långt inne att säga.

  //Emma Hå

 5. Blev också riktigt störd av hennes svar. Ingen reflektion eller självinsikt över huvudtaget.

  Det finns väldigt få, om ens några, klädtillverkare som skulle slippa undan mastig kritik av produktionsförhållandena om man gjorde ordentliga granskningar. Det finns ingen skillnad mellan H&M eller Gant, alla har lika usla villkor för sina leverantörer. Och har man tillverkningen i Spanien och/eller Portugal (Zara) så kan man ge sig katten på att dom har UNDERleverantörer som har sugiga förhållanden. Generellt sätt kan man säga att de företag som utsätts för mest granskning, kritik och negativ publicering är de som är bäst på att arbeta för att produktionen ska vara ”schysstare” (därmed inte sagt att den ÄR schysst, men kanske något bättre än medel). Det lönar sig alltså att fråga i butiker om prduktionsförhållanden etc. när man handlar. Det finns en anledning till varför det numera ofta står ”Made for Åhlens” istället för ”Made in Cina”, allt för att dölja vart produktionen skett. (Men som vi alla vet är fackförbund förbjudna i Kina och producenters rättigheter usla därav).

  Lita aldrig på att priset eller att ”god” kvalité är en garant för att kläderna producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Ett högt pris innebär högre vinst för företaget, inte mer lön för de som faktiskt sytt, färgat etc kläderna. Börja istället fråga efter vart kläderna är producerade, om produktionen skett med bra villkor, om det finns kläder med Fairtrade-märkt bomull. Företagen är livrädda för att vi ska ifrågasätta och textilindustrin är en skitig industri på många sätt.

 6. Det krävs dessutom bara att ett steg i processen är gjorda i ett land för att det ska stå att det är made in —. Typ skor där allting är gjort i Indien, förutom att typ limma på sulan i Danmark så skriver dom made in Denmark. För att det låter bättre, och berättigar ett högre pris där pengarna går till typ stora kedjor/designers och inte till dom som faktiskt har gjort plaggen. Sen att det finns undantag, men ändå.

 7. Lästips: To Die for av Lucy Siegle. Mogi borde läsa den men lär inte göra det, du behöver egentligen inte men jag tror verkligen du skulle gilla den.

   1. Inte för att den är idiotisk hoppas jag, utan för att den behandlar indignerade ämnen?

  1. Får foga den till min lista! Ska läsa så jävla mycket i sommar är min plan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *