Snälla killar.

Mary har skrivit om detta med ”snälla killar” (som vi tjejer inte vill ha, som det sägs) och tagit ett exempel som jag tycker är himla talande på vad personer som snackar om ”snälla killar” brukar göra för missuppfattning:

Jag: Ska vi kolla på True Blood ikväll?

Elak kille: Nä fy fan, fattar inte hur du kan kolla på sån skit. Nu drar jag och super med mina kompisar istället. [bråk uppstår]
Mesig kille: Okej. [sitter sedan och typ sms:ar eller går iväg under avsnittet pga ointresse, varpå jag blir irriterad och störd]
Snäll kille: Nja, du vet, jag är inte så förtjust i den serien. Har du nåt annat vi kan kolla på så kan du kolla på True Blood imorgon när jag inte är hemma? [okej, vi kollar på något annat]

Många killar som uppfattar sig som snälla är i själva verket bara initiativlösa vilket absolut inte är samma sak som att vara snäll, det är snarare att vara mesig. Att vara initiativlös är dessutom något som kan fungera som en maktgrej inom relationer eftersom den initiativlös på sätt och vis frånsäger sig ansvar för beslut som fattas inom relationen. Jag har själv varit med om relationssamtal där jag varit den enda som engagerat mig vilket kan vara otroligt frustrerande. Om man inte känner av något engagemang i samvaron från sin partner får man lätt känslan av att man är oälskad.

Att vara snäll är inte att alltid tassa som katten kring het gröt så fort något kan bli det minsta lilla jobbigt eller känslosamt, det är att vara konflikträdd. Konflikträdsla är generellt ett drag som är ganska jobbigt i en relation och knappast något man gör av pur snällhet, för att man vill att ens partner ska bestämma. Nej, det handlar för det mesta om rädsla att ta plats och stå för sina beslut eller helt enkelt om att man inte är engagerad i relationen.

Jag vill inte ha någon passiv partner utan en partner som förklarar vad hen tycker om olika saker. Jag vill inte ha en partner som sitter och utstrålar passivt missnöje över beslut i förhållandet bara för att hen inte har uttryckt vad hen vill. Det är faktiskt inte snällt alls, bara respektlöst, oansvarigt och drygt.

10 reaktioner till “Snälla killar.”

 1. tänkte på ungefär samma sak igår, fast när det kommer till vänner. blev sjukt sårad av en väns beteende och en tjej som alltid beskrivs som snäll och gullig var helt passiv och gullade på som vanligt med den som sårade mig. en annan sa däremot till, att det inte var okej, och HENNE ser jag som snäll. inte den första ”supersnälla” tjejen. hon var ju bara feg och självisk.

  för att vara snäll måste man ha vissa principer, göra det rätta på ett aktivt sätt. även om någon kanske tar illa upp.

 2. Haha, SÅ bra exempel. Vad män tillskriver ’snälla killar’ för egenskaper är sjukt. ’Snälla killar’ säger dom fast dom snackar om fega, tråkiga mesar som inte vågar säga ifrån eller vara ärliga eller ta initiativ eller har lite s.k. go i sig. Snälla killar är någonting helt annat.. det är kort & gott bah schyssta jävla snubbar som behandlar en väl men inte låter sig bli överkörda.

 3. Men precis! Jag fattar inte vem som började beskriva initiativlösa killar som snälla, för det är inte snällt. ”Alla” tjejer vill väl ha en snäll kille (eller tjej) men vad jag vet är det ingen som vill ha en toffel.

  //Emma Hå

  1. Snällhet är inget jag värderar skithögt, däremot att killen ifråga inte är ett svin är viktigt.

 4. Hur snällt är det egentligen att ägna sig åt ett mesigt beteende som dessutom kan såra? Inte så snällt, tycker jag, varken mot sig själv eller den andra. Därför äcklar det mig att dessa mesar (som egentligen blir lite halvelaka mesar) har mage att kalla sig för ’snälla killar’ och gnälla om att de elaka minsann får alla ragg.

  De flesta människor, tjejer som killar, skulle nog ändå föredra en person som är som ”snäll kille” i detta exempel. Så märkligt är det väl inte, kan jag tycka. Problemet är bara att vissa killar har svårt för att greppa det, och dessutom sitter inne med en väldigt knasig definition av snäll kille. Förmodligen skulle de kunna se en kille som ”snäll kille” i detta exempel som den elake, bara för att han säger nej. Trots att det sker på ett respektfullt sätt. För det är ju sååå mycket bättre att säga ja och sedan ändå inte paya något intresse i den gemensamma aktiviteten…

 5. Jag har dejtat mer än en kille som själv placerat sig i ”Varför vill ingen tjej ha mig? Jag som är så snäll!”-facket och som klagat över att tjejer gillar ”badboys” men som sen visat sig vara ett elakt, manipulativt och kalkylerande praktarsle. Nej tacka vet jag en kille om är äkta snäll. De brukar dock inte beskriva sig som sådana utan bara är. Jag är skeptisk till folk som själva utpekar sig som saker som t. ex. ”snäll kille” för det är ju lätt att snacka.

  Förövrigt gillar min sambo True Blood lika mkt som jag gör. 😉

  Karin, håller med dig i din analys av umgänget. Att inte våga stå upp för sig själv eller andra är inte att vara snäll.

 6. Blir så sjukt trött på ”snälla killar” som gnäller över att ingen vill ha dem. Jag har aldrig haft en elak pojkvän. De har varit fantastiskt fina (och snälla) människor. De där gnälliga ”snälla killarna” har förmodligen andra drag än att de är snälla som gör att de inte kan ”håva in brudar”. Exempelvis att de är sjukt gnälliga kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *