Spotify begränsas.

Gratisversionen av Spotify ska tydligen begränsas till max fem lyssningar per låt och max tio timmar total lyssningtid per månad (undrar om reklamen ingår i lyssningstiden). Jag har alltid tyckt att Spotify är himla smarta när de inte inskränker sin gratistjänst utan istället utökar fördelarna i betaltjänsten. Och redan idag så är ju betaltjänsten långt bättre än det konstnadsfria, speciellt om man har smartphone.

Det tråkiga är att jag tror att Spotify verkligen inte behöver detta för att fler ska betala. Dels är det en del som betalar för att de helt enkelt diggar Spotify som ide och tycker om företaget, ofta av anledningar som att de faktiskt låter folk lyssna gratis. Dessutom sån expanderar ju marknaden för smartphones explosionsartat och där måste man ju köpa betaltjänsten, det ingår ju till och med i flera abonnemang.

I längden tror jag faktiskt att Spotify kommer förlora på detta. De riskerar dels att folk går över till andra tjänster, som grooveshark, men framförallt att folk börjar ladda ner mer. För hur många har dömts enligt Ipred? Typ en? Jag kommer i alla fall inte att börja betala för Spotify. Dessutom tror jag att de kommer utsättas för en viss bojkott, i alla fall i Sverige, eftersom många av de som använder Spotify är piratpartister eller i alla fall engagerade i frågan.

Vad jag skulle vilja veta är om detta är en ekonomisk nödvändighet för Spotify eller om det handlar om girighet. Om det är så att Spotify inte skulle ha gått runt annars så har ju det eviga exemplet på hur gratis musik visst kan löna sig gått om intet. Trist i så fall. Om de gör det fast det inte är nödvändigt så tror jag sannerligen att de gör ett gigantiskt misstag.

11 reaktioner till “Spotify begränsas.”

 1. Varför är det otänkbart att betala för en tjänst man gillar? Har själv gjort det från början eftersom jag bodde i Tyskland förut och endast betalversionen funkade där, men det är ju ingen enorm investering precis.

  1. Det är inte otänkbart. Däremot tror jag att de kommer förlora i goodwill på att dra in på gratistjänsten.

 2. Jag tror inte ett ögonblick på att begränsningen är en ekonomisk nödvändighet. Grundarna har blivit giriga. ”Mycket vill ha mer”, liksom. Och de påstår ju på sin hemsida att 7 av 10 inte kommer märka av förändringen eftersom de flesta bara använder Spotify för att upptäcka ny musik och inte som musikspelare. Yeah right, tror de på det själva eller?! Och om det nu bara är 30 % av gratisanvändarna som kommer överväga att gå över till betaltjänsten – kommer det verkligen rädda företaget från dess så kallade ekonomiska undergång? I don’t think so.

 3. Jag tänkte likadant som du angående nedladdningen. Häromdagen hörde jag att det laddats ner mindre och då trodde såklart de dumma jävlarna att det var tack vare Ipred, medan jag tror att det nog mer hade med just Spotify och andra tjänster som gör att man gratis kan lyssna på musik och titta på tv-serier på nätet.
  Jag kommer inte heller att börja betala för Spotify, för jag prioriterar mat för den hundringen eller vad det nu kostar.

 4. Jag hörde att de inför restriktioner på gratistjänsten för att göra skivbolagsbossar i USA mer välvilligt inställda till att släppa sin musik på Spotify.

  1. det stämmer, de vill etablera en marknad i USA och där är de vääääldigt avigt inställda på ”gratis” musik. det är inte utav girighet utan de vill expandera som företag.

 5. det stämmer, de vill etablera en marknad i USA och där är de vääääldigt avigt inställda på ”gratis” musik. det är inte utav girighet utan de vill expandera som företag.

  varför inte bara strunta i USA? väldigt många använder spotify dagligen och det är ett väldigt bra alternativ för artister att synas och höras. om inte USA vill vara med i det så behöver dem inte. varför ska vi rätta oss efter USA, det har varit gratis hela tiden och det finns en poäng med det. Nu kommer USA och påverkar hela övriga världen för att dem gillar inte iden med ”gratis” :@

 6. kan tilläga att jag googlade bara på spotify så kom jag fram till denna blogg. anledningar var att jag tänkta ta reda på om man skulle ha flera spotify konton så löser man ju problemet med begränsningen? första kontot använder man till dem där 20 timmarna är förbrukade sedan går man inte på sitt andra etc? det borde väl inte vara några problem?

 7. spotify är jätte bra men ett problem jag vill betala jag har bara ett betalnings sätt det är maestro kort eller dras på mitt konot det är så tråkigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *