Svar på feministfrågor.

Här är då de sista svaren på feministfrågorna. Det har även debatterats bland kommentarerna så det är bara gå in där och kolla.

Vad tycker du om Mary Wollstonecraft och William Godwin? Hehe, personer jag själv idoliserar.

Jag brukar inte idolisera personer sådär. Jag tycker att de verkar ha varit coola människor med vettiga åsikter. Har dock inte läst något någon av dem har skrivit. Är ganska obildad kring sånt för att vara ärlig.

När ”kom du underfund med” att du var just feminist? Uppmärksammade du könsförtrycken före eller efter att du blivit presenterad för feminismens innebörd? Har du själv, innan du visste att du var feminist, burit på fördomar gentemot feminismen och/eller varelser som kallar sig feminister? I så fall, vilka?

Jag har väl alltid varit medveten om könsroller och kvinnoförtryck, men jag började resonera mer djupt kring feminism när jag skrev mitt reportage om prostitution som jag skrev som projektarbetet i gymnasiet. I samband med det läste jag både Porr, horor och feminister av Petra Östergren samt Varat och varan av Kajsa Ekis Ekman. Då började jag tänka mer på olika typer av feminism och vilken jag tillkännagav mig till.

(Och slutligen, en halvseriös men rolig fråga:
Skrattar du lika hårt som jag gör åt Robinson, då tjejerna i lag (ingen aning) klagar på ”fjolligheten” hos sin nya manlige lagmedlem, ständigt pikar honom för att han ”till och med är mesigare än alla tjejerna tillsammans”, att han är feg som använder egensnickrad hjälm vid kokosnötsjakten och som spindelrädd inte är en ”riktig” man – ”dom finns i norrland dom”
– SAMTIDIGT SOM –
dessa tjejer också får psykbryt då en av dom manliga deltagarna förklarar skillnaderna mellan män och kvinnor och att mannen generellt är bäst på det mesta.)

Jag skulle nog inte skratta, snarare facepalma. Det där tycker jag är en ganska störig grej hos vissa kvinnor, som alltid tar tillfället i akt att göra sig lustig över män som inte lever upp till diverse könsroller men som lutar sig tillbaks på feminismen när de själva blir ”förtryckta”. För dem är feminismen något man drar fram ur bakfickan när man blir trängd, när man vill att killen ska diska eller något, men inget man själv tycker sig behöva leva efter. Jag anser att om man ska komma och snacka om feminism så ska man dra sitt strå till stacken också och inte bara plocka russinen ur kakan.

Hur tänker du kring sociala könsroller och transsexualism? Det är mitt största huvudbry för tillfället, så det hade varit intressant att få dina åsikter i frågan.

Jag vet att det finns många som har svårt att greppa den här grejen med att vissa personer som byter kön liksom inte behöver göra hela operationen, utan kan stanna vid att se ut som det kön de känner sig som, men kan ha kvar sitt ursprungliga könsorgan. Men bestäm er då, tycker vissa. Jag kan ha svårt att greppa detta också, men jag har förstått att det är så det ligger till för många och därför tänker jag att man måste luckra upp det där med könstillhörighet än mer. För det första tycker jag att man helt ska avskaffa det juridiska könet, istället för att lägga till ett tredje som vissa talar om. I mina ögon finns det egentligen ingen relevans för att juridiskt dela upp människor i kön. Jag tänker också att om man tog bort det juridiska könet så skulle det vara mycket lättare för transsexuella att hitta sin egen könstillhörighet utan att ständigt behöva definiera sig i antingen den ena eller andra mallen.

Är det inte otroligt irriterande när personer (framförallt antifeminister) frågar vad kvinnor gör för männen? ”Men varför gör ni inget för männen?! vi är också förtryckta!” Missuppfatta mig inte, jag tycker också att det hade varit jätte gött om männen hade fått mer frihet att leva ut sina personligheter och inte vara så förtryckta av (sig själva) macho kulturen.
Men feminismen handlar ju om att ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter som just männ, och om att uppmärksamma just (en dels) männens förtryck av kvinnor.
Dom kan väll ha sin egen kamp? Fattar inte riktigt varför dom tycker det är så konstigt att vi nt kämpar för dom också…:S Stör mig så oerhört på det här men vet inte om jag är lite orättvis? Vill höra någon annans åsikt.

Jag anser ju faktiskt att jag även kämpar för män, eftersom även dem blir begränsade av könsroller, bara det att det typiskt manliga har högre status i samhället. Det betyder dock inte att män på något vis är lyckligare.

Men i sak håller jag med dig. Jag har inget emot människor som för någon slags manskamp för att befria mansrollen. Så länge kampen inte handlar om att trycka ner kvinnor så är det okej med mig. Det finns stora problem med mansrollen som den ser ut idag, bland annat det att män måste vara starka och inte har det utrymme som kvinnor har att prata känslor. Däremot är det lite lustigt att alla dessa människor som vill kämpa för männens rättigheter ser sig främsta arena för detta i att trycka ner feminister och berätta för oss att vi har fel. Jag framför inte min feministiska agenda genom att sitta och klaga på Per Ströms blogg, jag för den genom att skriva om feministiska problem och lösningar. Jag skulle ha full respekt för om en man gjorde motsvarande fast ur ett manligt perspektiv, och jag skulle inte komma in dit och säga: ”men vaddå, tänk lite på oss tjejer”.

4 reaktioner till “Svar på feministfrågor.”

 1. Det finns tydligen ingen räddning för dig fanny.

  1. Vi har en grupp som i det stora hela ser ner på män, feminister. Den som förnekar det är faktiskt korkad.
  2. ”MÄN” ser inte männens könsroller (enligt er) som något negativt och problematiskt. Vad ger feminister rätt att ens prata om det och försöka ändra det?
  3. Ser du ”män” någonstans i media eller inom politken som får ta upp männens problem? Inte jag heller, vilka är i vägen för det? Feminister precis du gissa rätt. Feministers syn på jämställdhet är så jävla fucked up att man skäms och män vill inte ha det som feminister vill.
  4. Jag som man trycks ner i skiten av feminister varje dag, inte ibland utan VARJE dag. Självklart är det en skyldighet och något alla ska bekämpa. Oavsett din tolkning på vad feminismen är.
  5. Feminister arbetar idag på ett sätt som går ut att trycka ner män och lyfta upp kvinnor. Detta kan vi läsa oss till VARJE DAG FLERA GÅNGER OM, på olika sidor. Och du påstår att det är något fel att vara antifeminist. Jag häpnar.

  SD har en främlingsfientlig politik.
  Feminismen har en mansfientlig politik.
  Jag hör varje dag människor som försvarar SD på det ena och det andra sättet, du är precis lika som försvarar DIN feminism. Det är dags att ta ansvar för vad andra feminister gör.

  Jag vill inte att feminister ska kämpa för mäns problem, jag vill att våra normala svenssonpolitker ska kämpa för mäns och kvinnors problem utan någon feminism. Jag vill inte se en mansrörelse som kämpar för mäns problem heller, utan våra vanliga partier ska kämpa för alla, detta är en självklarhet, och vilka är i vägen för detta? Du gissa rätt igen, feminister ja. Detta är ett problem för demokratin, jag är Socialdemokrat och vägrar rösta på S eller V enbart pga alla patetiska feminister, så det mest logiska och rättvisaste är ju SJÄLVKLART att kopiera Socialdemokraternas politik och skapa ett eget parti som är likadant utan feminism, japp det låter sunt och intelligent. Många nu för tiden är så dåliga på vad feminismen har gjort för kvinnor och vi som är pålästa kan med säkerhet säga, absolut inget, men extremt mycket negativt mot män. Och den som säger rösträtt för kvinnor var något feministiskt förtjänar en saltat batong uppkörd pga deras låga intelligens och kunskap.

  1. Det är din uppfattning. Jag kommer inte att försöka övertala sig om min och du kommer inte lyckas övertala mig. Seså, stick härifrån nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *