Ta lite jävla ansvar för hur det som kommer ur din mun tolkas.

Det finns en del ”religionskritiker” som menar att de ”kritiserar all religion” men i princip enbart fokuserar på Islam och muslimska praktiker när de ska exemplifiera religionens baksidor. Jag menar att detta är rasistiskt, dels för att det grundar sig på en nu rådande rasistisk diskurs men också för att det bidrar till den. Anledningen till att folk väljer Islam som exempel när de ska kritisera religion är troligen inte att Islam egentligen är så mycket värre, utan snarare att det är så att säga på ”tapeten” just nu. Alltså: alla pratar om Islams ”baksidor” just nu, att tro att en inte influeras av detta som ”religionskritiker” är bara naivt.

När en själv väljer att föra vidare denna ”kritik” av Islam så kritiserar en inte bara religion, utan bidrar till en viss diskurs i samhället, nämligen den rasistiska. Oavsett om detta är ens mening eller inte så är det så, detta för att vi lever i en tid där ”kritik” av just Islam ett av rasismens starkaste trumfkort. Om du i det läget går in och kritiserar islam så bidrar du till att sprida dessa idéer, oavsett vad din intention med det hela var.

När en säger detta så vill vissa bli betraktade som ”individer” och inte ta ansvar för vad andra tycker och tänker. Jag har nyheter till er: ingen människa är en jävla ö. Vad ni säger kommer obönhörligen att påverka andra i er omgivning. Att ni inte tycker att en borde ”behöva” ta ansvar för detta gör det inte mindre relevant att faktiskt göra det. Hur du ”tycker” att världen borde se ut spelar ingen roll, för just nu lever vi i ett samhälle där rasismen gror mycket tack vara denna ständiga ”kritik” mot Islam.

Vissa menar att en låter ”rasisterna” styra debatten när en ber folk tänka på hur det de säger kan komma att tolkas. Vet ni vad: ”rasisterna” styr redan debatten, och framförallt er. Att Islam är på agendan just nu är inget som skett av sig självt, det är resultatet av rasism dolt bakom prat om ”kultur” och ”religion”. Det är dumt att tro att anledningen till att det är just Islam som kritiseras så mycket är att det faktiskt är mer befogat. Även religionskritiker påverkas av samhällsstrukturer oavsett hur ”rationella” och ”objektiva” de tror sig vara. Om en kommer på sig själv med att ständigt exemplifiera ”religionens baksidor” med just Islam borde en kanske fundera på varför en gör detta. Varför är det ständigt Islam som hamnar i skottelden och inte någon annan religion. Jag menar, kristendomen har ju betydligt mycket mer inflytande i svensk politik, varför är det inte den som ständigt tas upp som exempel?

Det finns en stark ovilja att ta ansvar hos många människor som deltar i den så kallade samhällsdebatten. De vill inte ta ansvar över vad de bidrar till för idéer eller liknande, utan de vill att deras ord ska stå för sig själva. Men det är inte så det fungerar, för ord tolkas alltid i kontexter. Om vi lever i ett samhälle där Islam kritiseras dagligen, där muslimer får utstå massivt misstänkliggörande så kommer den där texten om problemen med niqab bara att bli ännu en tegelsten i alla detta, oavsett vad tanken med det var. Det går inte att särskilja inlägg i samhällsdebatten från samhällsdebatten, allting verkar i sin kontext. Som barn går dessa ”humanister” omkring och bölar om att det ”inte är deras fel” eller ”inte var meningen” istället för att som vuxna människor ta lite jävla ansvar för hur det en säger påverkar människor. Istället för att se att en inte är någon jävla ö, utan påverkas av och själv påverkar andra. Lite självkritik, om jag får be.

Sedan finns det alltid stolpskott som kommer misstolka allt som sägs, men det är inte det jag pratar om här. Det handlar inte om enskilda individer som tolkar ”fel” utan hur samhällsdebatten formas, vad det fokuseras på, vad som beskrivs som Problemet™. Sedan kan en såklart ”välja” att se det som att en inte har något ansvar för detta när en säger sina åsikter, men då kommer en tyvärr att bidra till rasism och troligen också ett gäng andra förtryckande strukturer. För debatten eller dagordningen är inte objektiv, den är precis som resten av samhället färgad och formad av rasism, sexism, kapitalism och så vidare. Och om du vill motverka detta så måste du tänka ett varv till innan du deltar i den.

17 reaktioner till “Ta lite jävla ansvar för hur det som kommer ur din mun tolkas.”

 1. Varför skulle man inte diskutera just Islam? Enligt min uppfattning så är det den enda religionen i Sverige som är på frammarsch. Även om kristendomen är djupt rotat i vår historia så är den just det, historia. Kristdemokraterna är på väg ut ur riksdagen och ungdomarna blir allt mer distansierade från allt vad religion heter.

  Den senaste tidens uveckling är för mig väldigt positiv då jag ser religion (alla religioner) som ett elände som bidragit till människors lidande under flera tusen år. Att människor börjar vakna till, förkasta dessa falska idoler och istället förlita sig på andra människor för gemenskap och tröst är jättebra, woohoo!

  Så, varför fokusera på Islam? Jag läser i dagarna om hur svenska extremister reser till terror-läger för hjärntvättas av Allah och kämpa i det ändlösa kriget. Vilken annan religion tillskrivs samma typ av hot?

  1. För att det ensidiga fokuset på islam bidrar till rasism.

   1. Beror på hur man menar. Om man menar att det är att folk kritiserar muslimer för de ofta är utomeuropeiska förstår jag poängen, men om man menar islamkritik som sådan fungerar det inte eftersom muslimer inte är en ras/etnicitet mer än hårdrockare eller judar.

    1. Du verkar inte ha läst inlägget alternativt helt missat poängen. Det är såklart kopplat till rasism mot de folkgrupper som förknippas med Islam.

      1. Först och främst: islam, som det diskuteras i västvärlden, är kraftigt etnifierat. Muslimer ses som en monolitisk grupp människor som har en rad negativa egenskaper gemensamt, som man sedan kontrasterar mot västliga, ”vita” ideal. Att det inte är en ”ras” är mest en definitionsfråga; det kan inte vara en ras eftersom raser inte finns.

       För det andra så är religion väldigt ofta förknippat med etnicitet; judar, som är både en religiös och en etnisk grupp, är kanske det bästa exemplet, men också vad gäller hinduism, som i stort sett bara är ett samlingsnamn för en grupp religioner som de indiska folken bekänner sig till, är det tydligt hur tunn gränsen är.

       Religion är inte bara ett smörgåsbord olika trosföreställningar som individer väljer mellan, utan hör samman med geografisk plats, kultur, levnadsförhållanden och nationalistiska strävanden. På samma sätt som etnicitet, med andra ord.

 2. Menar du att islam inte ska kritiseras överhuvudtaget eftersom islam redan utstår för mycket kritik? Sorry om jag misstolkar eller inte hänger med här men ifall det är vad du menar så håller jag inte med.

  Personligen kritiserar jag oftare kristendom än islam eftersom jag känner att kristendom ligger mer kulturellt nära mig själv som västerlänning = påverkar mig mer än islam. jag kritiserar dock även islam och tänker inte sluta med det bara för det redan är en mycket kritiserad religion. Dock är det som sagt inte så att jag alltid kritiserar enbart islam.

 3. Hur kan du säga att bara islam kritiseras? Det är snarare tvärtom. Det är knappt någon som vågar öppna munnen om islam, för då ses denne som rasistisk/islamofobisk. Att snacka skit om kristendom/diverse kristna inriktningar såsom katolicism/ortodoxa/protestanter anses dock helt ok. Det är en sån dubbelmoral. Ett klockrent exempel på detta är Magnus Betners standup i kyrkan och i en moske. Intressant att observera skillnaden. I kyrkan var han väldigt respektlös, sa att kristna såg religionen som ett smörgåsbord, drev med kristna osv. I mosken vågade han plötsligt inte säga någonting som ens skulle kunna misstolkas som kritik. Det är helt ok för folk att säga ”korkade katoliker, pedofilpräster hela bunten” utan att någon ens höjer ögonbrynen eller utbrister ”kristofobi!!!!!! rasister!” men skulle någon säga att ”islam är hemskt” skulle denne bli attackerad av diverse personer. Säger någon svensk att denne är kristen kommer den antagligen få höra ”hur kan du tro på sagor?” ”bara korkade personer är religiösa.” Säger en person att denne är muslim säger alla ”jaha okej vad kul!”.

  Jag spyr på denna dubbelmoral. Jag avskyr rasister, men religion har ingenting med ras att göra.

  1. Fast jo, det har det verkligen eftersom vissa religioner är kopplade till vissa folkgrupper. Islam kritiseras mer än någon annan religion, det är verkligen bara en myt att en inte skulle kunna kritisera Islam, det görs verkligen precis hela tiden.

 4. Alltså jag håller med om att det är så i stort, vilket stör mig också. Men i vänsterkretsar upplever jag att alla vill vara toleranta men som kritiserar religion kritiserar just kristendom, inte islam. Och det är sällan just saklig kritik heller utan typ: är du kristen? okej då hänger inte jag med dig
  eller alla som ovetandes om min tro ba; ööööh fan jag hatar kristna, varpå jag får fråga varför (asså the amount of exakt samma diskussioner jag får ha med fulla snubbar e…)

  Alltså min upplevelse är att de som inte är tydligt vänster och för religionsfrihet kritiserar islam medan andra (oftast vänstersnubbar som bränner biblar etc) särskiljer kristendom helt från övriga religioner trots att kristna ej har egentlig makt i Sverige.

  1. Menar ej att låta som vit kränkt kristen man hehe, men (!!) är så _jävla_ trött på många ateisters självgoda ”religionskritik”. Dom ba: men huur kan du tro? Det är ju så sjukt! Du måste ju vara korkad, ni har lägre IQ yada yada
   Och om jag förklarar så lyssnar dom inte o så kommer dom nästa fylla o ba: det är såå sjukt, du måste förklara trots att jag inte bryr mig *tittar snett på mig*

   Jag fattar inte hur man kan tro att religiösa har makt i Sverige när varenda samtal utgår från att ”vi” har fel eller är hjärntvättade. Bara låt mig andas liksom. (Menar ej dig nu, du känns typ ”vettigast” efter vad jag sett på twitty)

   1. Jamen jag förstår verkligen detta. Tycker överlag att folk som kritiserar religion har väldigt dålig förståelse för den.

  2. Jag tycker överlag att ”religionskritik” är ganska korkad, även den som riktas mot kristna. Det kan stämma att det är vanligare med religionskritik av kristendomen i vänsterkretsar, men det råder inte alls på samma sätt någon hets mot kristna i samhället i stort som det gör mot muslimer.

 5. Alltså, den här ”kritiken” av Islam, det måste vara världens mest öppna dörr att sparka in. Vi veeet att det finns galna jihadister, vi veeet att en inte får måla av profeten, vi veeet att det förekommer kvinnoförtryck. Vi VET!! Dörren är liksom VIDÖPPEN. Offret ligger ner.

 6. Förstår inte ens varför en ska kritisera religion. All kritik kan ju styras om tex. om en är emot vissa element som kanske förekommer i religionen typ omskärelse, ja men var emot våld och kritisera våld mot barn. Det är meningslöst att vara ~kritisk~ mot en specifik religion för religioner fungerar inte som en homogen grupp. För varje kvinnlig muslim i burqa går det att hitta en kvinnlig muslim som inte bär burqa.
  Samhället af idag är djävligt islamofobiskt, så det är baske mig vår skyldighet att tänka efter innan vi öppnar käften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *