Tips för studentekonomi.

Kan bli så trött i diskussioner om till exempel studentekonomi eller där det alltid är någon som ba ”men jag lever på så och så mycket pengar i månaden och det funkar för mig” och sen liksom tycker att det ska funka för alla då. Det finns så himla många faktorer som spelar in. Till exempel boende är en jättecentral faktor, om en lyckas hitta bostad för 2000 i månaden eller om en måste punga ut typ 4-5000. Sedan har vi om en har möjlighet att sommarjobba eller plugga under sommaren, något som inte alla har. Vidare så avgör om en har en buffert eller föräldrar som kan hjälpa till, om en har barn och så vidare.

Jag får ihop min ekonomi och har marginaler över om jag skulle faila någon kurs. Detta beror bland annat på:

 • Min partner hade 3 år i kötid vilket gjorde att vi kunde fixa en billig lägenhet. Hade troligen legat i alla fall 1500 högre i hyra annars, eller bott under jävligt otrevliga förhållanden.
 • Jag hade en buffert när jag flyttade hit, vilket till stor del hade möjliggjorts dels av att mina föräldrar sparade år mig men också att jag slapp betala hyra hemma under tiden jag gick arbetslös.
 • Min föräldrar har hjälpt till såväl ekonomiskt som med arbetskraft vid till exempel flytt, vilket har underlättat en massa och gjort att jag sluppit typ hyra bil/fixa körhjälp och liknande.
 • Jag dumpstrar en stor del av min mat.
 • Jag är förhållandevis frisk.
 • Jag har inga barn.
 • Jag bor i en stad där en kan ta sig runt med cykel. Gör jag inte det så plankar jag.

Så ja. Mina tips för att ”klara studentekonomin” är att skaffa en partner/vän/whatever med te års kötid (gäller för Uppsala), ha en buffert och/eller föräldrar som kan hoppa sin om så behövs, ha vänner och/eller familj som kan hjälpa till vid eventuellt flyttande, sno din mat ut soprum, vara frisk, ha inga barn, plugga i en stad där du kan åka cykel och/eller planka. Så nu är det bara för er att köra. Kan jag kan alla!!!!

Nejmen allvarligt. Jag tycker liksom inte att en ska behöva vara barnfri, komma från välbemedlat hem och så vidare för att kunna studera. Det är en ganska orimlig premiss. Och jag tycker att det är ganska drygt med alla som har sig själva som utgångspunkt för hur mycket pengar det är rimligt att leva på.

16 reaktioner till “Tips för studentekonomi.”

 1. ett annat tips är att vara 100% opåverkad av konsumtionssamhället och absolut inte köpa någonting onödigt, och det är ju väldigt enkelt 🙂 viktigt dock att detta mönster bryts så fort man slutar vara student så man kan bidra till tillväxten….

 2. Men ja! Har fått höra så jävla många gånger att studenter har det sp himla bra och lever lyxliv och det är verkligen inte sant! Bor också i Uppsala, min hyra ligger därför på 3500/ månad ( bostadsituationen här är ju knäpp som du vet). Pluggar dessutom naturvetenskap Bildt omöjliggör extraknäck och där kursböxkwrna dessutom alltid är ( amerikanska) svindyra. Hade jag inte haft välbeställda hade jag aldrig haft råd att åka och hälsa på dem eller köpa nya glasögon när mina gick sönder. Blir jävligt provocerad när folk tycker att det är waste att ta helt studielån. Men testa at ha eksem och äta p-piller så ska du få se liksom. När det kan ruinera ela ens ekonomi då har man set fan inte fett!

  1. Tycker inte att ngn ska behöva jobba utöver studierna. Blir såklart svårare i kurser med mkt schemalagd tid, men är generellt ett problem att fler och fler måste jobba för att få ekonomin att gå ihop. Det ger ju sämre resultat.

 3. Alltså hela den mentaliteten, oavsett vad det gäller ”kan jag kan du” typ..tycker jag bara är ett bevis uttalarens ointelligens. det är ett klart tecken på att hen inte förstår att alla har olika förutsättningar.

 4. Haha… Sådana där kommentarer får mig att undra om jag ska skratta eller grina av förtvivlan. Hur trångsynt är man när man påstår att ”studenter har det så jävla bra”? Testa att utgå ifrån andra perspektiv någon gång, idioter. Eller ännu bättre, testa att som jag vara ung, ensamstående med ett årigt barn vars behov växer med åren, ha en hyra på 4500kr, bo i förort vilket kräver tillgång till bil eller SL-kort, inte ha föräldrar som kan hjälpa en ekonomiskt eller som har fixat sparkonto åt en.

  Suck. Nu kanske jag är ett ”extremt” exempel men ändå.

  1. Men ändå, folk i den situationen ska också kunna plugga. Får en extra tillägg på studielånet om en har barn btw?

   1. Ja, 584kr extra i får jag i månaden… Det räcker ju långt… + barnbidrag på 1050kr då.

 5. Jag levde tämligen bra som student men det berodde på att jag hade en hyra på ca 2000:- i månaden. Tyvärr finns det ju många som betalar det dubbla. Hade jag gjort det hade situationen sett väldigt annorlunda ut. Jag var liksom inte rik men iaf inte jättefattig. Det fanns marginaler för att LEVA.

  Ang. dumpstring. Finns det någon risk att bli tagen av polisen? Hur gör man? Måste man ta sig in på ett privat område? Dumpstring låter så bra men jag vill inte göra olaga intrång.

  1. Ja, bostadssituationen är nog ofta vad det står och faller på tänker jag mig. Och för det mesta ser den ju tyvärr jävligt illa ut.

 6. Ja, man får extra från CSN för att man har barn, jag får ett tilläggsbidrag på 956:- för mina två barn. Två barn innebär ju större lägenhet och den vi bor i kostar över 6000:-, tack och lov för bostadsbidraget!

 7. Haha, har tänkt göra ett likande inlägg!
  Men verkligen! Förra året så fick dalarnas studenter jättemycket skit för att det var många som var utan jobb under sommaren, alltså mycket misär och insändare om gnäll på arbetsmarknaden, men blev bara ratade av folk som tyckte att alla skulle plocka blåbär. Som om alla kan lägga hela dagarna på att plocka blåbär?
  Barn, handikapp eller allergier och så vidare fanns lixom inte.

 8. Ekonomin för studenter är ett skämt, speciellt när man blir utan inkomst om man missar ett par tentor. Den tid man då borde lägga på att plugga till omtentorna får man istället jobba/söka jobb alt ha panik och inte kunna koncentrera sig på någonting. Samtidigt så är jag så oerhört tacksam över att kunna ägna 5 år av mitt liv åt att göra saker jag älskar på statens bekostnad utan någon annan anledning än att jag vill. (även om stora delar av pengarna är lånade så är det ändå ett väldigt fördelaktigt lån, och jag skulle inte kunna ta ett banklån för att nörda in min i mina favoritämnen i 5 år). Så mkt blandande känslor kring studentekonomin för mig…

  //Emma Hå

 9. Hej! Första gången jag kommenterar här på din blogg. Gillar den skarpt! Jag Äärr också en student och bor i flogsta låghus. Var brukar du dumpstra? Ica väst? Är själv sugen på att gör det. Kan du inte ge lite tips på var och hur man ska gå till väga?:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *