Tvåkönsideologin och intersexualitet.

IMG_20140201_220449Läser i Ambjörnssons Vad är queer? om hur intersexuella barn hanteras i sjukvården. Tydligen anses det mycket viktigt att operera intersexuella barn så tidigt som möjligt, och det är vanligare att de får en vagina eftersom det anses enklare att fixa en funktionell vagina, då en sådan endast anses behöva vara ett hål stort nog för att ta emot en penis.

Tycker att socialstyrelsens riktlinjen om ”allmänt intresse för ordning och reda” är intressant med bakgrund i diskussioner om omskärelse. Det är tydligt att vi har en väldigt stark ideologi i samhället om att människor måste ingå i en tvåkönsmodell, som till och med gör att det anses helt naturligt att operera om små barns kön utan att de har minsta chans att ha något att säga till om saken, bara för att de ska passa in i tvåkönsmodellen som folk är så jävla taggade på att upprätthålla.

7 reaktioner till “Tvåkönsideologin och intersexualitet.”

 1. Jag såg en dokumentär om det där för nåt år sen. Om människor som fått fel kön opererade på sig. Och om människor vars föräldrar valde att behålla barnets kön precis som det var, trots skepsis från sjukvården.

 2. Tycker inte att det borde vara så komplicerat att låta barnet växa upp och när hen själv är mogen, fatta ett beslut om en eventuell operation önskas. Jävla tvåkönshets!

 3. Tycker jättemycket om den boken!

  Dock heter det intersexualism och inte intersexualitet! Precis som transsexualism (för det handlar om kön, inte sexualitet).

  Från vad jag har förstått av vaginoplastik så handlar det kanske inte bara om att skapa ett hål som kan ta emot en penis, utan att det också är lättare att kunna få orgasm till exempel. Det är svårare att skapa en penis, eftersom det idag inte finns sätt att se till att en sådan penis kan få stånd och orgasm.
  Men, jag är ingen specialist på området, och vet inte om detta fortfarande är aktuellt eller om det gäller intersex-operationer (jag har mest koll på det som har med könskorrigerande operationer att göra). Men det kan va andra anledningar än bara det som Ambjörnsson nämner.

  1. Jag är absolut ingen expert heller, men var i en internet-diskussion med en tjej som blivit intersex-opererad som bebis. Hon hade knappt någon känsel därnere och kunde inte få orgasm eftersom så mycket hade kapats av, men hade mötts av total brist på förståelse från sjukvårdens sida – de tyckte att hon ju kunde ha sex iom att hon ju kunde ha en penis i sig, så vad var det enorma problemet egentligen?
   Har ingen aning om hur vanligt detta är, men där verkade de inte så intresserade av orgasm-möjligheter iaf…

   1. Det tror jag absolut förekommer också, och att hela processen är genomsyrad av patriarkala normer (tvåkönsnormen ska vi ju inte tala om..). Menar bara att det inte nödvändigtvis bara handlar om att kunna bli penetrerad.

 4. ”Inom samhällen där flera barn föds med obestämbart kön än i andra samhällen finns emellanåt sociala kategorier som dessa barn och vuxna kan ingå i och leva i med väldefinierade identiteter även om de betraktas som avvikande från standardkönen. Det gäller till exempel hijras i Indien och berdaches bland nordamerikanska indianer.” (Eckert & McConnel-Ginet 2003:12,324;Hall 1997)

  Så fint på något sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *