Twitter 20/9. Våld och åsikter.

Har numera skärpt kommentarsreglerna ytterligare. Män som skriver långa haranger om yttrandefrihet ryker. Det är sjukt jävla ointressant att diskutera ”friheter” och ”rättigheter” utan maktperspektiv. Det är liksom bara tankar, det betyder inget. Någon tycker att alla ska ha rätt att säga sin åsikt. Jaha? Så jävla ointressant ”ställningstagande”.

Den här grejen inom liberalismen att frikoppla åsikter från politik. Hur blev t.ex. nazismen ”bara” en åsikt? Det är bara ur en extremt privilegierad position en kan avskriva nazism osv till ”bara” en åsikt. För andra är det ett direkt hot. Ideologier är aldrig ”bara” åsikter, det är idéer om hur samhället ska vara. Får idéerna slå rot så kommer samhället bli så. Det spelar ingen roll hur mycket det står i vår grundlag att en inte får döda folk på grund av deras ras, vinner idéerna makt kommer det ske.

Ingen annanstans än i ert uppdiktade universum är ideologier ”bara” åsikter. Det är sådant som påverkar samhället, som påverkar människor. Därför är jag så jävla ointresserad av att diskutera yttrandefrihet med dig. Jag kommer aldrig gå med på premissen att det ”bara” är åsikter. Om du inte accepterar att åsikter påverkar samhället så kan vi liksom inte diskutera politik.

Är för övrigt helt ointresserad av att bruka våld mot nazister bara för sakens skull, det handlar om att hindra deras framfart. Våld för våldets skull är bara barbariskt och okonstruktivt. Men nödvändigt våld för att hindra ett större våld är en självklarhet.

12 reaktioner till “Twitter 20/9. Våld och åsikter.”

  1. Jag tycker du förklarar detta skit bra!! Jag har. Aldrig haft ord för detta men det är precis vad jag tycker, förtryck är ingen åsikt. Endast personer med dessa ”åsikter” är de som vill insistera på detta.

  2. ”Män som skriver långa haranger om yttrandefrihet ryker.”

    So the trick is to post those ”långa haranger” using a female user name and all is well? I’m guessing it was a typo and you meant ”hen som skriver…”

    I agree 100% with you that an opinion (especially when asserted in a blog like this) is not always ”just an opinion”. If one keeps it to oneself or within a closed circle then it is perhaps just an opinion but once thrown out here in a post it becomes ”handling”. There may be a situation where someone is unsure about something and wants to offer an opinion but then that would need to be carefully clarified.

  3. Alltså ja, precis. Ofta upplever jag att folk ser på politiska åsikter typ på samma sätt som de ser på klädsmak eller musiksmak. Att det är något en nog visst kan diskutera och skratta lite kring sådär över en kopp té och sen är det inte mer med det. Att de inte riktigt kan koppla att det folk säger, och tycker kring politik leder till politiska beslut som påverkar människors liv på alla olika nivåer. Istället tycker de att en väl får respektera den där homofobens åsikter, på samma sätt som en får respektera sin kompis fetish för lila skor. Hmm.

    1. Ja, just det – som tex de allierade när de använde våld mot Hitlers arméer. Britterna och fransmännen borde väl helt sonika ha stannat hemma enligt dig, så hade allt blivit så fint och bra och luktat kaprifol.

  4. Vilken rätt till våldstillgripande som försvaras? Är det rätten till självförsvar i en nödvärnssituation, så är det en truism som ingen ifrågasätter. Gäller det andra typer av våld är det bra om det klargörs, så att resonemanget kan bemötas. Jag tycker det hela verkar väldigt problematiskt. Att använda våld är en extrem handling som lägger en tung bevisbörda på de som förespråkar det. Jag har läst flera av dina texter som berör ämnet våld, men ännu inte förstått vad det är som förespråkas, i vilka situationer som ett övervägande om våldsanvändning skulle komma i fråga, och så vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *