Varje gemensamt toalettbesök bär på fröet till ett SCUM-möte.

En grej som provocerar mig så mycket ät när män ska hålla på och ironisera över att kvinnor går på toa tillsammans, samtidigt som det tydligen är fett som fan och ett tecken på sann och djup vänskap för två män att till exempel kissa i kors på fyllan (rekommenderar för övrigt att kissa i kors för tjejer också, det är kul).

Jag tycker att kvinnor borde gå tillsammans på toa mycket oftare. Varje gemensamt toalettbesök är ett embryo till systerskap, bär på fröet till ett SCUM-möte. Att vuxna kvinnor slutar gå på toa tillsammans tycker jag verkar dumt, det är ju en asschysst grej att göra.

Jag förstår att kvinnors vänskap skrämmer män. Att kvinnor gillar andra kvinnor och står nära andra kvinnor är ju skrämmande för att männen själva vill vara det viktigaste i kvinnornas liv. Därför måste män förlöjliga kvinnlig vänskap och säga att det inte duger, att den inte håller och så vidare. Därför säger män att kvinnor inte kan ”leka mer än två” och att vi inte kan hålla sams och gud vet allt. Därför ironiserar män över det kvinnor gör med andra kvinnor, som att gå på toa tillsammans.

Jag tycker att män istället borde försöka börja gå på toa med varandra på ett avslappnat sätt, det vill säga utan att hålla på och framhålla det som typ höjden av brödraskap och utan att behöva göra någon ”spexig grej” när de gör det. Pissoar räknas inte för där har en inget val.

27 reaktioner till “Varje gemensamt toalettbesök bär på fröet till ett SCUM-möte.”

 1. Eh, nä. Don’t agree at all! Men don’t ”sword fight”, that’s just a joke AND they are not threatened by a woman’s friendship with another woman.

  As for the ”leka mer än två” you can see that clearly at the dagis level and up so yeah that is there. The question is why and if that’s due to the patriarch then I’d accept that but that doesn’t mean it isn’t there because it is there.

  What men don’t like though is for the female friendships to dictate what they can do with their male friends. That’s where the conflict lies and it isn’t healthy.

  1. Hm ”What men don’t like though is for the female friendships to dictate what they can do with their male friends. That’s where the conflict lies and it isn’t healthy.” Hur menar du nu?

   Väldigt SCUM-inspirerad text för övrigt, Fanny men asså vilka jävla män har du i din närhet egentligen? Tjejer kan inte leka fler än två minns jag så många mammor som sa, så dumt.

   Sen asså, jag vill va ifred på dass, blev helt paff i Afrikat sist då en kollega (typ 25 ksk) meddelade att hon skulle på toa och ba: Are you coming with me?

   1. I find it problematic that men feel restricted in their own male friendships due to their partners’ female friends (speaking of heterosexual relations to be clear). I’ve felt that way myself but come to the conclusion that it was my own issue that I had to deal with, i.e. I was the problem.

    1. Hm för att konkretisera, min killes vänskapsrelationer med andra män skulle påverkas av mina kvinnliga vänner? Hur? Genom att män får kritik när de vill vara själva eller göra ”grabbiga saker” eller att vänskapsrelationen i sig kritiseras?

      1. Ah ok. Har personligen ingen erfarenhet, tycker det är jätteviktigt att ens partner får rum och möjlighet att ha egna vänner, egen tid, göra egna saker, intressen utan att den andre lägger sig i (såklart i den månen att det inte påverkar relationen negativt).

       1. For sure… Things tend to be a bit more complicated for most though, especially as you start moving toward and then past 30.

   2. Här är en man som inte på något sätt provoceras av vad kvinnor gör tillsammans i en gemensam toakultur eller annat, vad som istället provocerar mig är dina grova generaliseringar kring män Fanny, vad ska vi som tar ut minst hälften av all föräldraledighet, inte köper porr, läser både manliga och kvinnliga författare, tjänar mindre än våra fruar, har huvudansvaret för klädinköp till barnen, planering av gemensamma utflykter, extrakläder till dagis etc.etc. mer göra? Ser att det handlar om strukturer och att en då måste generalisera för en korrekt analys samt förväntar och förtjänar ej en klapp på axeln bara för att en gör det som borde vara naturligt för alla rent mänskligt sett, men undrar också, vilka män omger du dig med egentligen…

    1. Sade ovan att jag inte vill ha eller anser mig förtjänt av applåd eller klapp på huvudet, vi har väl uppenbart olika åsikter kring rimligheten i att en kan generalisera kring random person ofrivilligt tillhörande en generellt priviligerad grupp och låta denne bära ansvaret för allt denna grupp kan ställa till med.

     1. Men Maria, varför sån otrevlig kommentar?

      Asså på riktigt, jag blir lite förbannad på denna feminismkultur där män ska bocka och buga och säga yes massa. skärpning för fan.

 2. (Jag bor i Argentina)
  Angående om att gå på toa tillsammans, igår gjorde jag precis det med en kurskamrat som jag kommer bra överens med. Jag ironiserar över ett klotter som klagar på abortkämpare och tycker att kvinnor kan skylla sig själv om de blir gravida, att man inte ska döda och att i värsta fall kan man ju ge i adoption. Och min kompis: A fast de har ju rätt. Jag är emot abort.

  VAD SVARAR MAN PÅ NÅGOT SÅNT! Jag blev helt ställd. Trodde bara det var gamla gubbar som var emot abort. Jag blev så sjukt ledsen för nu har jag liksom svårt att se hur vi ska kunna bli vänner över huvudtaget. Just värderingar är ju något sjukt viktigt i vänner.

  1. Jag har själv jobbat en hel del utomlands, bland annat i Sydamerika. Du ska inte bli förvånad att möta abortmotståndare i ett katolskt land (i Argentina är det svårt att få en ”legal” abort men ”illegala” aborter är mycket vanliga). Däremot saknar de vår svenska koncensuskultur så din kurskamrat ser säkert inga problem att fortsätta diskussionen närhelst du väljer att ta upp den och hon tycker förmodligen inte att det är viktigt att ni är överens. Själv tycker jag att den stora behållningen med att ha jobbat i andra kulturer är insikten att människor fungerar på olika sätt och har olika värderingar. Det är inte bara som Värmland men varmare.

   1. Grejjen är att som jag uppfattat det, speciellt bland yngre, speciellt bland universitetsstuderande, och speciellt bland tjejer så är det extremt ovanligt att någon är emot abort. Det pågår en enorm kamp för laglig abort, det går inte en dag utan att man märker det. Och just att situationen är som den är i landet, med många illegala aborter, är det som gjorde mig så ställd när hon sa att hon var emot. Att vara emot abort här är ju ungefär samma sak som att säga att man tycker det är okej att de fattiga kvinnor som aborterar dör, för det är det som är följden av alla illegala aborter. Och visst, det är såklart värdefullt att förstå att folk har olika värderingar, men jag har ingen större lust att umgås med och bli nära vän med folk som har den typen av människosyn, det var det jag syftade på. Jag hade liksom inte haft något problem med att hon sagt att hon personligen inte skulle göra abort, men det är en helt annan sak att vara emot en legalisering av abort, när följderna av att den är illegal är så fruktansvärda.

    1. Jo, det har onekligen hänt mycket sedan mitt första besök i Argentina. Även om det inte var så oerhört länge sedan så tror jag mig ha förstått att flera vanliga preventivmedel på den tiden var förbjudna. Och trots att det skall vara gratis idag fungerar det uppenbarligen inte riktigt i praktiken. Låt oss säga av patriarkala skäl.

     Det är inte otroligt att din Argentinska vän vuxit upp i en miljö där abort har samma klang som till exempel pedofili har här hemma; någonting man inte pratar om och om man pratar om det är det självklart förkastligt. Gissningsvis kommer hon när ni nästa gång diskuterar detta ta fostrets perspektiv. Om du har otur får detta henne att tycka att du är lika vidrig som du för stunden tycker att hon är. Längre än så brukar jag sällan komma själv, så om du kommer på några argument som fungerar så hör gärna av dig!

   2. Tycker det är fruktansvärt att inte låta enbartkvinnan välja själv avseende abort, men håller med om att det är intressant och uppfriskande med diskussioner utanför vår konscensuskultur.

 3. Åh när jag läser din blogg känner jag alltid ett akut behov av fler tjejkompisar. Flyttade för nåt år sen till min kille från staden där jag växte upp, och jag insåg nog aldrig riktigt vilken lyx det var att ha sina kompisar i närheten förrän nu när jag bara träffar dem nån gång i månaden på sin höjd. Tyvärr känner jag mig helt handfallen nu, hur gör man ens för att skaffa nya kompisar förutom genom skola/jobb? Har du/nån annan något tips, känner att jag verkligen behöver verkligen fler tjejer i mitt liv!

  1. Alltså Sandra, det här kommer nog att låta lite tragiskt, men jag har en handfull UNDERBARA kvinnor i mitt liv – och varenda en har jag lärt känna genom att jag bloggat. Maken till fantastiskt sätt att finna likasinnade har jag aldrig varit i närheten av.

 4. ”Att kvinnor gillar andra kvinnor och står nära andra kvinnor är ju skrämmande för att männen själva vill vara det viktigaste i kvinnornas liv”

  Jeg synes, at det omvendte virker mere almindeligt? Altså, at mænd i (hetero)forhold – i linje med det du skrev om ”kærlighedsmyten” i går – siger ”jeg kan/skal ikke opfylde alle dine behov, tal med dine veninder om det der i stedet”. Det kan naturligvis både være sandt og en måde at skabe afstand/ikke tage ansvar for forholdet, men jeg ser intet tegn på, at mænd virker skræmte.

 5. Sen undrar jag, är inte det här med att gå på toa två och två ett sätt för kvinnor att kunna tala fritt med varandra. Vi blir undanskuffade och kan enbart säga vad vi egentligen tycker på toan? Runt middagsbordet på restaurangen sitter vi tysta och ler fint liksom.

 6. Eggsakt! Jag älskar att gå på toa med andra tjejer även om bajsning är privat. Så jävla fint är det när man kissar utomhus med en okänd tjej på sommaren och delar med sig av näsdukarna. Blir yr av systerskapet, hälften av mina facebookkontakter är såna typ, haha. Och att stämma av med den andra, ”tycker du att det är obehagligt att hen stöter på dig, ska jag sparka hen med mina nitade skor?/vilken jävla idiot hen var” osv.

 7. Gå på toa tillsammans är det bästa! (Förutom om en behöver bajsa eller ska försöka kissa utan att lägga av en enorm fis, för det vill jag inte göra med någon annan stackare instängd i ett minimalt utrymme med mig.) Det är där de intressantaste konversationerna får utrymme (tänker på typ festtillfällen nu, annars går jag aldrig på toa med andra).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *