Vad vill egentligen högerfeminister?

wpid-img_20140622_094854.jpg

Nu till ett fenomen jag har så svårt att greppa: högerfeminister. Ofta när en pratar med en högerfeminist så är de typ såhär ”ja allt du säger är ju sant men jag tycker inte att vi ska tvinga någon till något”. Att ”tvinga någon” innebär i det här fallet att på politisk väg försöka förändra den situation som vi befinner oss i och gör att vissa är förtryckta. Högerfeministen tycker istället att människor ska ”välja själva” så att saker och ting blir mer jämställda.

Problemet med det här resonemanget är att det utgår från att människor idag är fria, alltså inte blir tvingade till saker. Detta är dock inte sant, för i patriarkatet så är människor inte fria. Människor tvingas in i att leva på vissa sätt på grund av patriarkala strukturer.

Till exempel: patriarkatet ger upphov till löneskillnader som har sin grund i könstillhörighet, vi tvingas in i könsroller från en väldigt låg ålder och det förekommer även våld och tvång inom relationer som gör att det kan vara väldigt svårt att ”välja” om en ska vara i dem eller inte. Att i en sådan kontext tala om att jämställdhet ska uppnås genom att individer ska göra olika val ter sig verklighetsfrånvänt. Som om patriarkatet var en livsstil och inte ett samhälleligt system som bygger på makt och kontroll.

Det är jättebra att någon tycker jämställdhet är bra, men det är knappast en feministisk praktik att bara ”tycka” något men inte göra något för att förändra saken. Så vad vill egentligen högerfeminister?

2 reaktioner till “Vad vill egentligen högerfeminister?”

  1. Jag vet, jag förstår den inte heller1 Som den debattartikel Anna Maria Corazza Bildt (eller vad hon nu heter) skrev om som handlade om att hon berättade för en ung tjej om vad feminism ÄR. Och då egentligen sa att feminism helt enkelt är liberalism, och att alla har samma möjligheter och att det handlar om att uppmuntra kvinnor själva till att utnyttja sina möjligheter. Alltså, vi som tycker att vi inte har alla möjligheter, vi är egentligen bara lite korkade och lata. Eller Folkpartiet som hade nån slogan på Nordiskt Forum, typ ”Feminism utan socialism”??? Det är för mig en paradox…

  2. Ja det är väldigt underligt att folk på högern inte verkar tro att normer agerar minst lika förtryckande som lagar potentiellt kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *