Valtankar.

Just nu pågår rösträkningen och här sitter jag utan tv (som jag vet hur den funkar) och passar barn. Jag vet verkligen inte vilket block jag håller på, å ena sidan kvarstår mina argument för det blå blocket från innan men å andra sidan tycker jag, som alla andra, att den här utförsäkringshistorian är hemsk.

Men allvarligt: det är ett stort problem inom all form av vård och sociala försäkringssytem att man blir utsatt för godtycke. Det händer människor oavsett regering. Sen är det givetvis så att fallen blir grövre om man har mindre resurser men i grunden handlar det om ett systemfel, att försäkringskassan inte är flexibel nog och att man råkar ha otur med vem som handlägger fallet. Givetvis ska inte människor som inte kan jobba tvingas att göra det, jag tror inte att någon tycker det men det är inte heller en lösning att alltför lättvindigt dela ut pengar till arbetsföra åt höger och vänster.

Hur man än vrider och vänder på det så kvarstår det faktum att svenskar är ett va världens friskaste men fortfarande ett av världens mest sjukskrivna folk och vi kan liksom inte betala det. Vår ekonomi klarar inte den välfärden.

Ändra systemet så att alla människor bedöms enligt samma premisser och inte efter hur mycket pengar som finns i kassan just då, gör det lättare att anmäla fel vid handläggningen, låt inte folk vänta tre månader på sitt besked utan ersättning och låt människor byta handläggare om det av någon anledning inte fungerar. När man behöver hjälp från samhället ska man aldrig hamna i en situation där det är helt upp till en annan individs godtyckliga bedömning om man får hjälp eller ej, det är ovärdigt och omänskligt.

Men problemet med godtycklighet kvarstår oavsett regering, trots att det är något som verkligen måste förändras.

Jag är hursomhelst inte så jävla orolig, jag tycker att det är spännande om SD kommer in eller inte, men om de gör det så tror jag inte att det är ett så fasligt stort problem eftersom de trots allt är ett jävla låtsasparti som ingen kommer våga samarbeta med eftersom det skulle vara politiskt självmord. Många talar om politiskt kaos men jag tycker fan att det behövs lite kaos i politiken just nu. Det vore i alla fall bättre än det ser ut nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *