Varför nedvärderas alltid kvinnliga intressen?

Jag lurkade runt lite på Calle Schulmans blogg och hittade den här (totalt ot) kommentaren under det här inlägget, skriven den här människan.

Om jag klickar mig in på en rosa modeblogg till där männsikans ambition är att bli modell / dokusåpakändis / nåt inom mode så…

ja inte vet jag, men kan nån slå dessa männsiskor med nåt hårt i huvudet. berätta att de som bäst kommer sitta i kassan på ica/ jobba i vården/ plugga komvux.
Inga plasttuttar i världen kommer att rädda er!

(missförstå mig rätt, jag har så mycket mer respekt till alla som jobbar i vården etc än modebloggare.)

Detta är en jävligt vanlig inställning, det där att man blir upprörd över människor som vill livnära sig på ”ytliga saker” som mode, bloggande eller liknande. Jag fattar inte varför människor blir så otroligt provocerade av unga tjejer med högtflygande ambitioner. Låt dem?

Men framförallt: varför är det inte provocerande när män agerar liknande. Varför stör sig ingen på keffa snubbar som vill bli ”speldesigners” eller nån annan jävla skit, varför blir ingen irriterad på manliga teknikbloggare som är precis lika stora konsumtionshetsare och som skriver om precis lika onödiga prylar. Om nån tjej är bra på att blogga om mode och tjänar stålar på det är väl det skitbra, eller?

Det är så typiskt att kvinnliga intressen alltid ska nedvärderas, även av kvinnorna själva. Av någon anledning ser kvinnor det som prestigefullt att ta avstånd från typiskt kvinnliga intressen och egenskaper, såsom ”känslor”, stil, skönhet, hälsa och sånt. Och varför ses kvinnor som ägnar sig åt b-kändisskap som blåsta idioter/slampor när män i samma position ofta ses som sköna och avslappnade grabbar alternativt coola players som gör vad de kan för att få ligga.

Jag vet ju varför det är såhär egentligen, men ibland blir jag bara så trött på det. Lite funderingar sådär bara.

9 reaktioner till “Varför nedvärderas alltid kvinnliga intressen?”

 1. Jag suckar flera gånger om när jag läser det här. Orkar inte den onödiga situationen. Det är ju så himla töntigt. Jag fick min pemie från Bang häromveckan (två gamla nummer) och fick ett från 2008 som handlade om kvinnlighet och skuld. Tog upp det här, bland annat.

  Det näst sista stycket får mig att koka av ilska. det om dockusåpamänniskor – så himla sant! Och jag stör mig på att alla tjejer bara ”nej jag var en pojkflicka när jag var liten, lekte bara med killar, tjejer är så falska, kan inte leka tre stycken utan bråk, pratar så mycket skit om varandra, killar är lättare, passar bättre där, jag tycker inte om [insert ”tjejintresse” här], gillar mer [och ”killintresse” här]” – det är så löjligt! Du är en tjej själv, vill jag skrika. Du är en tjej och om du känner att du inte passar in i det här är inget av det du säger sant. Om du känner att du står utanför de ramarna av vad tjejer är så är ramarna helt enkelt större.

  För det är ju näst intill aldrig tjejer som tänkt över sin könsidentitet som säger sådant här. Det är tjejer som vill tjäna poäng på att inte vara så brudiga.

  Ah.

 2. eller alla pojkar som drömmer om att bli hockeyproffs, man ba, men suuuuck du kommer ändå bara hamna på ett lager, ge upp! eller vadå.. håller med till 100!

 3. det är så otroligt typiskt det där. när kvinnor obsessar över kläder, smink och skor och lägger mycket pengar på det så kallas det för shoppingberoende.

  när killar obsessar över bilar och lägger enorma summor pengar på det kallas det för intresse eller hobby.

 4. Jag kan hålla med om den kommentaren, fast jag måste säga att det är många som stör sig på snubbar som vill bli speldesigners också (inkl migsjälv). I skövde finns det en utbildning för det och när vi pratar om det brukar jag säga att det är fan inte ett riktigt jobb, och det är inte många som kan bli det framgångsrikt så vad är vitsen att ha en utbildning till det.. Totally prejudice, men jag är iallafall inte sexistisk i mina fördomar hehe

   1. Ja, fast jag mena ju att jag dissa både män och kvinnor som inte har ett ”meningsfullt” yrke.. Fast jag (och du till viss mån) separerar ju vilka yrkena är så det är väl sexistiskt i sig..

 5. Och hur, HUR kan man klassa vårdyrket som något man ”som bäst” kommer få arbeta med? Och att jobba på Ica är väl inte synonymt med att man hamnat i rännstenen, för den delen?
  Lätt att den här killen drömde om att bli nästa Markoolio när han var tretton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *