Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Varför skulle vi vilja ha fler restaurangjobb?

Det har ju varit lite så kallade diskussion om det här med restaurangmoms på sista tiden, om att det inte alls varit den jobbskapande åtgärd som utlovades och så vidare.

Givetvis är det så att sådan politik leder till att näringslivet får mer pengar, även om det kanske skapas lite nya jobb också. Det tas pengar från det offentliga, och dessa pengar kommer med största sannolikhet i alla fall delvis att gå till höjda vinster.

Oavsett så undrar jag varför en skulle vilja ha fler jobb i en så vidrig och faktiskt överlag onödig bransch som restaurang.

Jobb i restaurangbranschen är väldigt dåligt betalda, det är ofta mycket slitsamma och stressiga jobb och det är mycket obekväm arbetstid (till låg ersättning), det pågår även mycket svartarbete och som jag förstått det är det väldigt mycket deltidsjobb inom branschen. Till vilken nytta? För att människor ska slippa lag sin egen mat! För att folk ska få en så kallade ”trevlig upplevelse” när någon annan tar hand allting åt dem och dessutom serverar det med ett trevligt leende.

Visst att det säkert finns de för vilka restaurangbesök är en nödvändighet, men att har det som ett stående inslag att gå ut och äta på restaurang, och att detta dessutom ska stimuleras politiskt, har jag mycket svårt att se syftet med. Jag ser hellre ett samhälle där folk lagar sin egen mat i högre grad, eller kanske lagar mat kollektivt.

20 kommentarer till Varför skulle vi vilja ha fler restaurangjobb?

 • Valdemar skriver:

  Jag tycker att man borde förbjuda folk att ha eget kök. Mat borde lagas centralt, eget kök är en kvinnofälla, dåligt för miljön och orättvist då rika kan välja att spendera mer tid än andra på att laga mat.
  Liten kyl, liten effektiv ugn för uppvärmning – thats it.

 • Blaha skriver:

  Jag har jobbat inom restaurang och tyckte det var helt ok om än stressigt ibland. Har haft en hel del andra jobb som jag tycker var mer slitsamma och stressiga än restaurangjobb.
  När jag jobbade som personlig assistent var restaurangbesöken tacksamma, jag slapp stressa kring att laga mat då jag ofta inte kunde planera min vardag pg.a jobbet.

  Ser gärna att fler går och äter på restaurang då det skapar fler jobb. På sikt tror jag det är bättre att folk konsumerar upplevelser istället för en massa prylar som dom ändå ofta slänger.

  • helena skriver:

   Problemet är då att folk måste ha råd att äta på restaurang, för att skapa jobben… vore bättre att skapa jobb istället, börja i den änden.

   • Blaha skriver:

    Jobb skapar inte sig själva. Om fler börjar äta på restaurang kommer anställningsbehovet att öka.
    Istället för att det ska produceras en massa saker som folk masskonsumerar ser jag hellre att folk satsar mer på upplevelser såsom att äta ute.

    • helena skriver:

     Men alltså. Folk måste ju själva ha pengar utöver rena överlevnadspengar (tak över huvudet, mat, värme osv) för att överhuvudtaget överväga att gå till en restaurang. Och var ska de pengarna komma ifrån? Samtidigt som restaurangmomsen sänktes så fick vi många fler socialbidragstagare än vad som blev anställda inom restaurang.
     Du säger ju på ett sätt emot dig själv också, att det är ok med att lägga pengar på upplevelser för att ekonomin ska rulla runt och skapa jobb, men du tycker inte det är ok att köpa prylar för att den ska göra det.
     Själv tror jag på ett annat samhälle, utan konsumtion som drivhjul i ekonomin (och livet).

     • Blaha skriver:

      Finns många som har nog med pengar för att äta på restaurang oftare. Det innebär inte att alla har råd.

      Jag tycker att båda är ok, det problematiska med att folk konsumerar en massa nya prylar jämt är miljöaspekten. Prylarna måste först tillverkas under tvivelaktiga omständigheter för att sedan fraktas långt. När det sedan är här blir de ofta slit och släng.
      Så ja, jag ser gärna att folk konsumerar upplevelser istället.

      Konsumtion är en stor del av samhället av samhället idag, men det finns många sätt att förändra hur och vad vi konsumerar.

      • Fanny skriver:

       Men alltså, vad är en ”upplevelse” och varför skulle det på något sätt vara bättre? Även en ”upplevelse” kräver en massa materiella resurser.

      • helena skriver:

       Men. Menar du då att de som har råd att äta ute ska göra det oftare så att de som har mindre inkomst kanske får jobb? Hur ska man motivera dem att göra det? Man kan ju inte tvinga folk att lägga pengar på något som ska föreställa samhällsnyttigt…
       Jag förstår att du tycker det är en bra idé att försöka skapa jobb, men det fungerar liksom inte att lägga hoppet på företagen eftersom att företag drivs av ekonomi, det finns inget hjärta eller någon större tanke bakom, så jag tycker det är orealistiskt helt enkelt.
       Ja miljön tycker jag vi ska värna om, men jag tycker inte en sorts konsumtion är bättre än en annan, för konsumtion handlar bara om att få hamsterhjulet att snurra, inte om att tillfredsställa människans behov (menar här även själsliga sådana).

 • en annan Erik skriver:

  Jag har jobbat på McD när jag var 16 (eller om det var 17). Det var ju inte världens mest upplyftande arbete men det var bra att få erfarenhet av ett riktigt jobb, komma i tid och sånt där. Dessutom finns det ganska stora möjligheter att avancera inom McD om man är intresserad.
  Jag har haft andra skitjobb, jag har jobbat i skogen bla och var jag tvungen att välja tar jag definitivt McD.

 • Elin Norbäck skriver:

  Därför att mat är kultur!! Ett sätt att bli inspirerad, umgås och lära känna nya människor.. Visst finns det mycket som måste förbättras i branschen, men jag hade det underbart under mina tio år som kock/servitris/bartender och skulle aldrig vilja ha det ogjort! Och varför i hela friden skulle man bli lyckligare av att jobba heltid.. Jag tror inte att jag är ensam om mina upplevelser.

  • Fanny skriver:

   Tror nog att umgås, inspireras osv är något en kan göra utan vinstdrivande restauranger, typ laga mat kollektivt. Heltid kan vara viktigt om en behöver en inkomst att leva på.

  • Blaha skriver:

   Mat kan vara väldigt inspirerande. På restaurang blir det ofta att jag testar nya rätter eller utforskar nya matkulturer. Detta är inget jag göra hemmavid, brukar bli väldigt oinspirerat annars.

   Känner många som trivs inom restaurang och jobbat länge inom det. Den tid jag jobbade inom restaurang var helt ok, om än jag kände att det inte var något för mig på sikt.

 • Tomas Gradin skriver:

  Att inte ha 100% i skattesats är med andra ord att ”ta pengar från det offentliga”. Ja, med det synsättet är det förstås ganska svårt att motivera enskilt ägande, eller enskilt någonting alls för den delen.

 • Vanessa skriver:

  Uuuh, jag ryser när jag läser om att ”vi måste skapa jobb”. Insåg nu i stunden hur sjukt det låter. Vi måste hitta på helt meningslösa saker som ska göras för att alla ska få ha något de kan kalla jobb.

  Jag förstår inte heller folks behov av att försvara branschen eller berätta underbart det är att gå på restaurang. Klart vi tycker det nu när det har blivit ett så vanligt sätt att umgås på. Men om det inte fanns så här sjukt jävla många restauranger skulle vi nog ha andra trevliga saker för oss.

  Jag jobbar också i branschen, men som bagare (samma moms där ), och även om jag älskar jobbet kan jag ju se hur sjuka arbetsvillkor det är, och speciellt då för kockar och servis. Oregelbundna timjobb, eller övertid varenda dag, extremt stressigt, inga raster och med en syn på arbetet som något en ska ge upp allt annat för (och jättemånga hemska chefer).
  Mitt jobb verkar tillhöra de snällare, men även här är det rätt kassa villkor egentligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv