Vilket pris betalar vi för reklamen.

plankas hemsida stå står det lite om reklamen i tunnelbanan. Det vanligaste argumentet för reklam är ju att det bidrar med stora intäkter som resenärerna annars skulle få stå för i biljettpriset. Det var också det jag tänkte själv då jag trodde att reklamplatserna var ganska högt prissatta. Det är ju trots allt den optimala reklamplatsen. Hur som helst så utgör reklamintäkterna 1,7 % av Sl:s totala utgifter, vilket är ganska lite i proportion till hur otroligt mycket plats den tar, speciellt sedan man började med reklaminklädda vagnar.

Frågan är alltså varför man trots detta vill ha reklamen i tunnelbanan och Johan Damström som är reklam ansvarig på Sl svarar genom att förklara att det är en ”perfekt miljö att annonsera i”. Frågan är ju i vems intresse det ligger att upplåta detta perfekta annonseringsutrymme till reklam; företagens eller resenärernas eller kanske någon korrupt landstingspolitiker. Saker som vi tar för givna, som reklam, bör i mycket högre utsträckning ifrågasättas. Alla bara antar att reklamen ger stora intäkter utan att över huvud taget granska påståendet. Och när reklamen ifrågasätts med argument om att intäkterna är väldigt låga så blir många arga och tycker att ”med det är ju ändå lite pengar” utan att överhuvudtaget fundera på om det är värt det. Om det är värt att dagligen få vår kollektiva miljö belamrad av kommersiella budskap.

Det är ett perspektiv jag tycker ofta saknas när man diskuterar frågor som rör sig om företagens inflytande över kollektiva utrymmen och tjänster. Ofta talas det om att det oavsett pris är ”extra pengar” men man talar inte om vad de social pris vi betalar är. Dessa pengar kommer inte ur någonting, vi betalar för dem med vår uppmärksamhet, vår sinnesfrid (för den som tycker reklam är jobbigt) och eventuellt pengar som vi konsumerar på produkter vi inte hade fått ett begär efter annars.

Jag säger inte att reklamen nödvändigtvis ska bort men jag tycker att frågan borde diskuteras på en djupare nivå än den nuvarande som i princip bara går ut på att det är ”extra pengar” till sl. Reklamen verkar inte i ett vakuum, det är inte så att den bara är där. Den påverkar oss.

4 reaktioner till “Vilket pris betalar vi för reklamen.”

  1. Helt nytt för mig och viktig information att tvingas fundera över. Jag har – liksom jag antar att många med mig har – alltid bara tagit förgivet att reklamen är en viktig del i finansieringen. Åtminstone för mig så sätter detta saker i ett betydligt mindre självklart perspektiv…

  2. tycker att det här är så sjukt intressant för jag har heller aldrig tänkt på det tidigare – läste på plankas hemsida att en smart (men möjligen ouppnålig) grej vore att reklamen skulle betala tunnelbanedriften osv så att sl-korten skulle bli gratis för alla resenärer. enkelt men sjujäkla smart idé tycker jag.

  3. Jätteintressant! Jag trodde verkligen det var med än så som kom från reklamintäkter! Jag är en av dem som verkligen störs av reklam. Blir så ledsen att den måste finnas överallt i det offentliga rummet. TV:n kan man ju stänga av, och i datorn har jag Adblock. Men på stan är det svårare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *