Vill du hjälpa unga tjejer att ta ansvar över sin ekonomi, sluta bidra till det samhälle som värderar folk efter sina ägodelar.

Blondinbella ska alltså släppa en bok om hur en ska hålla kolla på sin privatekonomi. Överlag så är det ett vanligt förekommande inslag i vår kultur, denna hype kring att ta ansvar för sin privatekonomi. Problembeskrivningen är att människor skuldsätter sig för att konsumera, och så kan det ju inte gå till. Ni känner ju till Lyxfällan, och jag kan även dra mig till minnes att jag hörde någon reklam för ett program med ”vanliga svenskar som har stenkoll på sin ekonomi”.

Först och främst så tycker jag att det tyder på en extremt uppenbar brist på perspektiv när en person som Blondinbella vill lägga sig i andra ekonomi. Blondinbella har alltid haft det gott ställt ekonomiskt. Om en har det bra ekonomiskt så är det lätt att ta hand om sin ekonomi. Inte bara på det uppenbara sättet, att ekonomin inte kraschar lika lätt eftersom en har mer pengar, utan även eftersom den som har en buffert kan planera sina inköp på ett helt annat sätt än den som lever ur hand i mun. Det går att köpa saker med bättre kvalitet, det går att storhandla, det går att köpa ett busskort, det går att hantera oväntade utgifter och så vidare. Detta är inte fallet för den som inte har en buffert. Många har dessutom en väldigt osäker inkomst, vilket gör någon slags ekonomisk framförhållning mycket svårare. Jag tvivlar starkt på att Blondinbellas bok innehåller tips för hur en ska göra i sådana situationer, men jag kan såklart ha fel.

Förutom detta så ser jag ett annat gigantiskt problem med det hela. Nämligen moraliserandet. Det vidriga vidriga moraliserandet kring folks privata konsumtion som sker helt utan någon som helst samhällsanalys.

Vi lever i ett samhälle där vi dagligen blir matade med konsumtionspropaganda. Reklamen är en fan överallt, dels reklam för produkter i sig, dels reklam för snabba (och dyra) lån vi kan ta för att köpa dessa produkter. Bloggar, tv och tidningar gör allt för att skapa en stark länk mellan vår känsla av egenvärde och de produkter vi äger. Detta är Blondinbella med och medverkar i, genom att driva en blogg som i mångt och mycket kretsar kring just konsumtion. Att konsumera är en symbol för framgång, det är något som präntas in i oss dag ut och dag in och denna inlärning tjänar också någons intressen, till exempel Blondinbellas.

Att  den positionen komma och moralisera kring att folk inte ska handla så mycket tycker jag inte bara är hyckleri, utan rentav vidrigt. Att dagligen bidra till den konsumtionskultur vi lever i, för att sedan läxa upp folk om deras ”ansvar” för att inte konsumera ”för mycket”.

Jag har ett tips till Blondinbella: om du vill hjälpa unga tjejer att ta mer ansvar över sin ekonomi, sluta på daglig basis bidra till det samhälle som värderar folk utefter sina ägodelar. Tack på förhand.

23 reaktioner till “Vill du hjälpa unga tjejer att ta ansvar över sin ekonomi, sluta bidra till det samhälle som värderar folk efter sina ägodelar.”

 1. Tänkte precis detsamma. Tror definitivt att Blondinbella saknar perspektiv när det kommer till den sortens situation, som ändå fler än en tror befinner sig i – att en har för lite pengar för att ens planera. Det är inte ”bara” att lägga exakt samma summa på mat, kläder eller transport månad för månad, om alla månader ser olika ut. Själv ser jag det som lite av en lyx att köpa massa busskort, ”lata sig” och ta bussen. Hellre går jag än saknar pengar till viktigare saker, typ mat. Det intressanta är att det inte är något jag egentligen reflekterar över, eller på något sätt gnäller om. Men skulle aldrig gå med på att förklara detta med ”dålig planering.”

  Du lägger fram saken på ett bra sätt. Däremot så tycker jag det är svårt att hitta argumenten i enskilda situationer, vill inte att det ska låta som att en gnäller på att ”ni rika vet ju inget om hur det är, så kom inte här och..”. Samtidigt så är det ju fan så. Det är ett faktum att många med god ekonomi, som alltid haft det, lever totalt verklighetsfrånvänt. Det gjorde jag som yngre, vi hade alltid pengar i min familj och jag trodde liksom det var helt normalt att åka på semester två gånger om året, varje år.
  Sen tycker jag det absolut inte håller att bara ”Ja, men har man alltid haft pengar så blir det ju så. Man skaffar sig utgifter i takt med sina inkomster, så är det ju bara.” – Vadå så är det bara? Varför är det så himla normalt och ok att sakna perspektiv? Förstår inte den sortens resonemang ändå. Har du några bra tips på motargument?

 2. Jag hoppas verkligen att Blondinbella får läsa det här.Blir så oerhört less på hennes konstanta brist på perspektiv.

 3. Att Blondinbella ska sätta stopp för konsumtionshetsen är lika logiskt som om Bingo Rimér skulle sätta stopp för objektifieringen av kvinnor.

 4. Håller med dig. blir märkligt när detta budskap kommer från just henne.. Därmed inte sagt att man kan ha ideal som inte överens stämmer med ens egen verklighet, de har nog de flesta, men då Blondinbella ständigt verkar förespråka konsumtion i sin blogg och inte direkt visat dessa åsikter tidigare vad jag förstår, blir det hela väldigt.. skumt! Dessutom tjänar hon säkert en del pengar på det hela… vilket inte är fel, men ja… hosthost…

  1. Jag tycker att det är fel, alledels oavsett dubbelmoral. Men det blir extra vidrigt med den.

 5. Jag tänker att det är lite samma sak när man hånar dom som handlar på Ullared t ex, eftersom de som har pengar verkligen ser ner på dom och samtidigt ser ner på deras ”shoppingbehov” och säger att dom inte ska köpa så mycket och nästan alltid låter lite aggressiva à la lyxfällan och dom ba: ja men Gud vilken bra affärsidé, vi ”HJÄLPER” dom idioterna!

  grunden är väl att de rika inte anser att fattiga har rätt till konsumtion eftersom konsumtionslyxen i första hand riktar sig till dom själva. Av de rika, om de rika, för de rika.

  1. Väldigt sant. Vidrigt när rika människor ska se ner på andras, mindre fina, konsumtion,

 6. Jag ogillar tanken att det är folks eget fel om de har problem med ekonomin. Allt man behöver göra, som du säger, är att planera långsiktigt och storhandla kvalitet, köpa busskort eller en jättebra cykel, man sparar i längden…. Visst finns det saker man kan göra, men till att börja med kanske vi borde se till att folk får en inkomst som de kan överleva på? Jag tror nog att de flesta redan känner till hur man överlever på en acceptabel, stadig inkomst. Sedan har man program som Lyxfällan för att visa hela svenska folket att det faktiskt är grannarnas eget fel om de blir vräkta eftersom de inte har råd till hyran, eftersom de antagligen lever som kungar.

  Det är lite som när läkare är med på tv och skall förklara hur man håller sig frisk: ”Ät mycket frukt och grönt och håll dig borta från snabbmat, motionera regelbundet, umgås med vänner och familj och se till att inte röka eller dricka för mycket alkohol.” Skillnaden är väl som sagt att läkaren antagligen inte driver en blogg om hur gott det är att ”unna sig” en stor pizza och en vinare fem dar i veckan.

  1. Det är ju öht inte möjligt att ha ngn slags framförhållning när en lever ur hand i mun.

  1. Blondinbella har ju dock påpekat att rubriken med användandet av ordet konsumtionshets är totalt missvisande då hon flera gånger i sin blogg sagt stt hon ”förespråkar konsumtion för att gynna högkonjunkturen”. Hennes bok utger sig väl inte heller för att rikta sig till alla – det får man väl räkna med om hon är författaren. Så jag tycker att du kritiserar henne lite för något hon eller boken aldrig utgett sig för att vara.

   1. Problemet i mina ögon är att hen inte drar kopplingen mellan konsumtionshetsen och att folk konsumerar över sina tillgångar.

 7. Att lära sig ta ansvar ingår i processen att bli vuxen och det är inte en speciellt kul erfarenhet. Att gå från en situation där föräldrarna har ansvaret och samtidigt skyddar till en situation där man får göra som man vill men samtidigt ta konsekvenserna är smärtsamt men nödvändigt. Det är många, inbegripet jag, som varit tvungna att hitta det absolut billigaste, inte kan åka på semester osv. Men samtidigt lärde man sig värdera annat.

 8. Förbannat bra skrivet! Blir så otroligt less på att Blondinbella, som växt upp i ett ekonomiskt välbeställt hem och säkert haft föräldrar som kunnat spara åt henne när hon var barn, ska tipsa unga tjejer om hur de ska få ekonomin att gå ihop och dessutom tjäna en massa pengar på det så hon kan konsumera ännu mer.

  Hade velat se BB leva livet som högskolestudent med 5000 kronor i hyra varje månad, eller som ensamstående morsa, eller som vem som helst som inte kan ”spontanköpa två lägenheter”. Då är det minsann inte så jävla lätt att spara eller konsumera smartare.

 9. Varför ha en hyra på 5000 kr som högskolestudent? Inneboende, kan det fungera för att få ner hyran kanske? Då kanske du kan spara mer….

  1. Inneboende funkar väl jättebra om den möjligheten finns. Förutsatt att det inte rör sig om ”Hej, jag heter Kalle, söker ung (snygg) studerande tjej som inneboende, vi kan sova i samma säng kanske?”. Förekommer en hel del sådana annonser.
   Jag har aldrig varit i den situationen att jag behövt leta studentlägenhet, lyckligtvis, men är ändå införstådd med att studenthyror ofta är orimligt höga, inte minst i storstäderna. Man vet att studenterna MÅSTE ha sin lägenhet, då får de betala priset eller ge upp sin utbildning. I min stad brukar tidningarna varje år ha artiklar om studenter som sover i tält när höstterminen börjar pga att de inte fått tag på ett boende.
   Kollektiv är också ett alternativ för att dra ner kostnaderna, lustigt nog brukar man få gå två och två på visningarna (kille+tjej) för att låtsas att man är ett heteropar som söker stor lya, inte nåt vänstervridet, hampadoftande, linssoppekokande, demonstrerande, dygnet runt-festande ungdomsgäng (hej fördomar). Jag tror (obs teori) också att det generellt är lättare för kille+tjej att hitta boende än för en ensam person eller flera, eller två av samma kön.

 10. Bra formulerat!
  Denna lansering av denna bok är ju det du skriver om, en konsumtion som hon och pingvinen har som affärsidé. Tjäna pengar på människors ekonomi. Vadå hjälp liksom? Bella är pinsam, har själv läst många ekonomi böcker och hon kopierar D.trump något förfärligt. Som att hon skulle vara ”Sveriges svar” på honom. Och så blir hon sur för att turnén ställs in, och det här med körkortet som hon inte fick betalt för. Båda ska man anmäla för att hon inte får ”gratis konsumtion”. Vem FAN vill samarbeta med henne?! Jag har avrått många att samarbeta med henne och det är dom glada för idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *