Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Att utnyttja icke-vita kvinnor för sin egen ”frigörelse”.

Jag vet inte om ni har noterat den debatt som har gått kring Cyrus ”nya grej” som i stort går ut på att hen ska vara ”farlig” och så vidare. För att uppnå detta så sysslar hen med något som kallas kulturell appropriation (läs mer om saken här), det vill säga hen tar andra människors kulturella uttryck och klär ut sig i dem, gör dem till sina egna och så vidare. I det här fallet har Cyrus valt att appropriera svart kultur. Jag utgår framförallt ifrån videon till låten We can’t stop och hens uppträdande på VMA. Hen twerkar, hen har på sig olika accessoarer som tydligt är till för att associeras med detta, hen har med svarta kvinnor i sin video som hen behandlar som någon slags accessoarer. Hen objektifierar dessa kvinnor å det grövsta, tar tag om deras rumpor och slappar dem. Det är tydligt att de svarta kvinnorna finns med i videon för att Cyrus själv ska framstå som cool, rebellisk och så vidare.

Men grejen är, att i slutet av dagen så är Cyrus vit. Cyrus utsätts inte för det rasistiska förtryck som svarta kvinnor utsätts för. Hen kan lugnt appropriera alla dessa uttryck och vara säker på att hen, i slutet av dagen, kommer att vara vit. Hen kan kasta av sig dessa kläder, dessa dansmoves. För Cyrus är det bara en lek. Och grejen är också att det tolkas annorlunda just på grund av detta. När en vit kvinna approprierar kultur så anses det ofta mer häftigt än vad det gjorde från första början, då är det som innan var ”trashigt” och ”ghetto” plötsligt ”spännande” och ”exotiskt”.

Många feminister har hylla detta som subversivt och frigörande. De ”väljer” att bortse från rasismen. Även detta är ett privilegium. Hur kan en ”välja” att bortse från rasism? För den som utsätts för rasismen går det inte att ”bortse” från, hur mycket en än skulle vilja. Det är som när män ”väljer” att bortse från att det finns sexistisk innehåll i den kultur de konsumerar.

Vissa menar att det är en detalj och att framförandet utöver det är spännande, bra och så vidare. Rasismen är inte en ”detalj” i detta utan var hela Cyrus så kallade ”frigörelse” har som grund. Hela konceptet är att hen ska framstå som subversiv, farlig, spännande, allt detta på svarta kvinnors bekostnad. Utan den kultur Cyrus approprierar hade det hela inte varit någonting.

Vissa menar att Cyrus får göra vad hen vill ”med sin kropp”. Problemet är inte var Cyrus gör med sin kropp, utan vad hen gör med svarta kvinnors kroppar. Genom att exploatera dem, objektifiera dem och sprida nidbilder av dem så spär hon på rasismen i samhället.

Det är inte okej att utnyttja icke-vita kvinnor för sin egen ”frigörelse”. Det är bara rasistiskt och förtryckande. Det är ingen ”parentes” i ett övrigt subversivt uppträdande. Att försöka nå vita kvinnors frigörelse på icke-vita kvinnor bekostnad är inte en feminism för alla, det är feminism enbart för vita kvinnor, en rasistisk feminism.

42 kommentarer till Att utnyttja icke-vita kvinnor för sin egen ”frigörelse”.

 • burgschki skriver:

  …och samtidigt är det här något som vita män har sysslat med hur länge som helst liksom, är det värre när cyrus gör det? för att hon anv svarta kvinnor i sin frigörelse? har hon verkligen uttryckt att detta beteende kommer utav en strävan efter frigörelse? hon vill väl bara vara edgig o väcka uppmärksamhet.

    • burgschki skriver:

     ..har även iofs läst att kalla uppträdandet frö rasistiskt är i sig rasistiskt ”what’s more racist— Miley Cyrus ’appropriating’ black culture or the fact that you think that’s all black culture really is— (@PaulCantor) August 27, 2013”

    • Idun skriver:

     På tumblr är det packat med liberaler som hyllar Milley Cyrus för sin ~frigörelse~. Blir så sjukt irri på att den kritik hon får ifrån media är sååå felvriden. Människor som typ: ’hon har unga fans, hon borde inte klä sig si’ etc ba LÄGG AV hon har sjukt värre saker för sig som knappt någon uppmärksammar överhuvudtaget. Tycker hela VMA galan var äcklig. De håller den i fan Brooklyn, och har mage att hylla skiten ur vita rappare, vita rbn artister och vita kvinnor som twerkar.

 • Miranda skriver:

  Vita män brukar också ha svarta dansare som de objektifierar på scenen. Varför skriver du inte om det istället? Självklart är det tusen gånger värre om en kvinna är rasistik än om en man är det. Ungefär som att när svarta män är sexistiska så är det mycket värre än när vita män är sexistiska. Sen så förstår jag inte riktigt grejen med att du ska ”kritisera” en människa som redan har fått så sjukt mycket hat, män som säger att dom ska döda/våldta henne osv.

 • Tänker att det KAN handla om identifikation. Kanske dansar osv Miley så här för att hon identifierar sig med den svarta musik- och danskulturen? Hur ser hennes umgänge ut? Vilka är hennes kolleger? Osv.

  Tror inte det behöver vara svartvitt eller som det ser ut alla gånger. (Och om det är så, så är detta givetvis problematiskt)

  Talar bara från min eget perspektiv. Mina vänner genom tonåren/tjugoårsåldern var nästan uteslutande ickevita. Jag umgicks med eritreaner och iranier och det påverkade mig, mina uttryck, mitt tal, dans, hår, kläder osv.

 • Karin skriver:

  Det är så många som gör det här! Inte fullt ut som miley men ibland känns det som att tonårsstjejer (främst) tävlar i att vara mest cool och ”gangsta” på insta, så skämmigt att se.

 • MarySaintMary skriver:

  Ärligt talat, jag har bara sett VMA-framträdandet (inte videon alltså) och jag hade på riktigt ingen aning om att detta var en svart kulturyttring som hon försökte appropriera. Jag såg bara hur hon dansade porrigt och satte Robin Thicke på plats, tyckte det var fantastiskt. Så dålig koll har jag på svart kultur! Kanske är så att andra vita har lika dålig koll som jag.

   • MarySaintMary skriver:

    Pinsamt nog så såg jag början också. Visserligen i usel kvalitet och visserligen med fokus på att jag visste att hon skulle interagera med Robin Thicke på nåt sätt senare så kanske inte med hundraprocentig fokus på exakt vad som hände hela tiden, men hade INTE EN TANKE på vilken hudfärg hennes dansare var eller att det var nån grej med det. Börjar förstå nu hur män kan vara så clueless när det gäller kvinnoförtyck :S (”Men vadå…? De är bara människor, jag bryr mig väl inte om vilken hudfärg/vilket kön de har…säkert bara en slump!”

    Gud vad mycket man har att lära.

 • Amanda skriver:

  Svinbra inlägg! Det är ju PRECIS det här kritiken mot framträdandet borde handla om. Men istället får Miley en våg av sexismhat över sig som dels dränker den relevanta kritiken och dels leder till en motreaktion hos framförallt vita feminister med dålig koll på själva framträdandet (som t.ex jag lol). Innan jag tack vare följer massa smarta på twitter fick information om vad hon faktiskt GJORDE på scenen trodde jag bara det var pga ”lättklädd/slampig utan att vara det på det traditionella sättet som är till för manlig blick” hon kritiserades. Sexistiska kritiken jag kommit i kontakt med (typ buzzfeed photoshoppade in en bild på hennes besvikna farsa brevid henne) har haft NOLL fokus på kulturella apropriationen, enbart hora/madonna/slutshaming. Förlåt för tegelstensromanskommentar. Diggar din blogg som fan!

 • Emme skriver:

  Off topic..men kom att tänka på dokumentären ”el medico” som handlar om en cubansk rappare som blir ”upptäckt” av en svensk producent o sen går allting åt helvete. Se den gärna men lägger in en varning..den är SJUKT upprörande, även om dokumentärem lägger fram de problematiska i sexismen och explotationen av en kultur och av kvinnor och hur den vita mannen modifierar den, gör den till sin egen och gör om den till något som liknar mjukporr eftersom hen uppfattar det som sexigt.

 • amanda skriver:

  Hej! Vet inte riktigt om jag håller med, och tyvärr är jag ej så insatt. Men gäller samma sak tex män som klär sig i kvinnliga attribut och beter sig ”kvinnligt”? Man jsn ju säga att de gör det för att attrahera vissa kvinnor eller andra män, eller för att sända ut signaler om att de är såkallade ”bra killar” men när dagen är slut så är de ändå män och kan bara ta av sig halsbanden och klippa av sig håret?

 • Brad skriver:

  Watched the video and I must say I don’t understand what all the fuss is about. Looks like a million other videos from the last 30 years. White artists mixing parts of black culture into a pop video is nothing new.

 • Brad skriver:

  Continuing… Popular culture in the US has been heavily influenced by black culture and black entertainers for decades. Everything from slang, clothing, gestures, etc. is often begun in the inner city black areas and then spread to the mainstream via black entertainers and finally white entertainers. By the time something hits mainstream (e.g. a tilted cap, a word, a high five or butt slap, whatever) something new is in vogue in the inner cities. This phenomena is completely acceptable in US culture.

  Now, that does not say anything about females being objectified. When I look at the video I see this happening for both white and black women. I fully understand criticism against the objectification of women in the video but I think you are off base with the race card.

 • Gia skriver:

  Det är så himla enkelt att kritisera folk man inte riktigt gillar eller har samma åsikt som – Miley Cyrus, medan väldigt få vita med dreads får skit för att de ”snor” svartas kultur – kanske just för att många åt vänster av tradition har haft dreads. Jag är vänster, men man måste se det som sker i ens egna led innan man kastar skit på andra. Ska verkligen speciella danssteg ses som en kulturell egendom? Ska så mycket energi läggas på att se hudfärgen att en vit som dansar på ett speciellt sätt plötsligt blir rasist? Jag håller med om att vita inte ska ta färgades debatt i media, så som det är idag(look who’s writing), men att en vit kvinna ska få skit för att hon dansar? Är det inte lika enkelt att vända på det, att säga åt svarta kvinnor att sluta platta håret, det är inte din kultur/och ja jag vet att vita inte är förtryckta men twerking kan knappast ses som något svarta gör för att vita förtrycker dem.

  • Fanny skriver:

   Det handlar inte om ”danssteg” utan om en hel uppsättning uttryck och hens attityd till det. Cyrus har t.o.m. själv sagt att hen vill ha ngt som ”Känns svart” iom detta, inga tvivel om vad hen hade i tankarna. Jag hyser lika stor avsky emot människor med dreads som gör anspråk på att vara ”svarta”, och i mina kretsar är det ganska vanligt att det raljeras över detta.

  • Idun skriver:

   Det är väll inte just det faktum ATT hon twerkar som stör utan det faktum att svarta kvinnor har twerkat i årtionden och i USA har det allmänt setts ner på att dansa på det viset. Sedan gör en vit kvinna det och bam helt plötsligt görs det ett djävla liv och ooh så nytt och frigörande. Svarta kvinnor får på det stora hela en massa skit för sin kultur, sitt sätt att klä sig, sitt sätt att dansa, sitt sätt att föra sig så det är äckligt att så fort en VIT kvinna gör samma sak då ska det hyllas. Det var någon som sa; ’It’s now cool to be black, as long as you’re not actually black’.

 • Har också reagerat på detta länge. Klart Miley får ”frigöra sig”, vara lättklädd och göra vad fan hon vill, det är hennes liv, men att göra det på bekostnad av en diskriminerad grupp är inte okej liksom. Cultural appropriation och white-washing är varken coolt eller edgy, och bidrar inte till någon frigörelse, bara mer förtryck för people of color, och i det här fallet bidrar det till objektifieringen av women of color och deras kroppar.

  Falskheten skriver bra om twerk i det här inlägget: http://falskheten.blogspot.se/2012/10/ras-skolan-del-3-exotica-ett-forsok.html

 • Lo skriver:

  OFF topic (sorry) : Jag har funderat en del på sista tiden på det här med rödhåriga annars (de naturligt rödhåriga), hur de framställs, hur den rödhåriga kvinnan anses vara vild i sängen och ”otämjd”, hur den rödhåriga mannen framställs som en nörd (oftast), hur man alltid fick höra i skolan hur fult det var med rött hår och hade man dessutom mycket fräknar så var man väldigt utsatt. Som ung fick jag ofta frågan om mitt könshår är rött, jag fick också ett antal inviter från killar för att de hade hört det där om hur rödhåriga ska vara enligt myten i sängen. Nu har jag ett eget barn och hen får alltid kommentaren ”åh han är rödhårig”, medan min kompis unge som är brunhårig aldrig får en kommentar om sin hårfärg, jag undrar var de menar egentligen (har aldrig vågat fråga). Ser heller aldrig några naturligt rödhåriga i musik videos eller dylikt. Ja jag vet inte helt vart jag vill komma med det här riktigt, vill bara höra andras syn på saken.

  • Idun skriver:

   Du appropå (fick total flashback to childhood när jag såg detta), när jag var ett knott läste jag Min Häst, och under ett tag fanns det flera brev i tidningens insändarsida som berörde just det faktum att rödhåriga alltid (elr. nästan alltid) framställdes som ’mobbarna’ och ’den elake’ och att det knappt fanns någon rödhårig karaktär som framställdes på ett bra sätt. Och det var helt sannt, rödhåriga var alltid taskiga i Min Häst. Bara lite random kuriosa så där…

 • M skriver:

  Jag har inte läst alla kommentarer, verkar vara ganska mycket att ta in. Jag vill bara påpeka att det finns flera sidor av hur man kan ta till sig kunskap om andra kulturer. Det Miley Cyrus framförde är det värsta jag har sett och ja det är ett sätt att ta och utnyttja andra kulturers traditioner på värsta möjliga vis. Jag har sett mycket av detta inom New Age i Sverige idag, man använder sig av ’främmande’ kulturers religiösa traditioner tagna ur sin kontext för att det är nytt och spännande, en massa människor utövar afro-amerikansk folkmagi för att det är inne just nu och tycker att det är en väg till personlig utveckling. Idag har vi ju möjligheten att få kunskap från och förstå andra kulturer och det är fint och bra att man tar sig utan för den där bubblan som det egna landets gränder utgör. Det handlar dock alltid om sammanhang och historia, och inte om att sno åt sig kulturella uttryck utan att själv förstå vilket syfte de ursprungligen har haft.

 • LethalCookie skriver:

  Och dessutom går hela videon ut på att Miley ska se så sexig och knullbar ut som möjligt, redo för samlag, i varje scen. Som vanligt i dagens media. Mjukporr, inget annat egentligen.

  • Jag tyckte inte hon såg sexig och knullbar ut. Jag tyckte hon såg vulgär ut, grotesk, med spretande tunga och juckande skrev. Det är inte att vara sexig, utan att vara vulgär. Bra för henne, säger jag. Jucka på du bara, ha vulgära kläder och rullande ögon och utsträckt tunga om du vill. Däremot behöver hon ju inte dansa runt med svarta damer med stor bakdel som hon smiskar och fjantar sig med.

 • Brad skriver:

  A comment below that I read on an American site to a blog post asserting racism by Miley along the same lines as discussed here in this thread. The comment is by a black woman.

  ”Dancing is not an insight into past or current black culture struggles. Are you seriously trying to say that because Miley had a show on Disney and was born into a white family, she’s not allowed bend over and shake her ass?? The idea of Darius Rucker being a country star must blow your mind. Oh my god, Eminem, how could you?! YOU’RE WHITE, EMINEM. YOU’RE NOT ALLOWED TO ACT LIKE ANYTHING BUT. Jesus Christ how closed-minded can you be? Blurring the lines of race by imitating a style of dance you admire should be a welcome invitation for a country that has fought hard to eliminate segregation.”

  Integration is all about sharing and embracing the culture of others. It isn’t about isolating culture. I found Miley’s performance to be quite to my dislike but to call it racism is to miss the entire point IMHO. Integration in Sweden would be a lot more successful if we tried to adopt the culture of others into the main Swedish culture.

  • Jag har absolut inget problem med Cyrus dans i sig. Däremot hennes behandling av andra dansare, reaktionerna och de förväntade reaktionerna av dansen, ungefär att när en svart kvinna gör det är det skanky, när en vit kvinna gör det ses det i ett annat ljus.

   Att bete sig vidrigt mot svarta tjejer är inte frigörande, det är vidrigt. Hon gör ett statement med sina svarta dansare, gnuggar sitt ansikte mot deras bakdelar och smiskar dem. Det är dumt att låtsas att det inte är problematiskt att skoja om svarta stereotyper.

   • Brad skriver:

    Where did that tolkning come from? That is your tolkning. Mine is that she would like to behave like them because she admires them and what they do.

    If one black woman rubs her face on another black woman’s rump we have no problem (watch a bunch of rap videos from the past 20 years and you will see plenty of this type of behavior) so I don’t see why you need to make it a problem just because one of the women was white.

    I read somewhere that one of the dancers was her friend. I don’t know that to be true but in any case you’ve decided what Miley’s intentions are without knowing.

    • Då har vi olika tolkning beroende på vad vi läst och hur vi tänker. Jag fick en mycket obehaglig känsla när jag tittade på filmen, och jag tycker att skribenten i radikalgnus länk gör en stark poäng.

     • Brad skriver:

      Thanks for pointing me to that link as I hadn’t seen it. There seems to be a difference of opinion in the US black community as to how they view this and I think for me that opinion is critical in how I look at this. More investigation needed on my end…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv