Att vara hora som revolt.

Anna-Maria skriver om Kissie. Jag älskar när folk skriver om Kissie.

Det är en vanlig myt bland folk att tjejer inte vill se ut som Kissie. Detta är emellertid falskt, om man kollar på stan så ser man ju folk som ser ut som Kissie precis överallt. Anna-Maria menar att detta handlar om att man inte passar in i den där typiska Blondinbellamallen, att vara ”någon”. Någon med bra betyg, entreprenörsdrömmar och ”driv”. Man säger ”fuck you” till världen genom att göra sig till ett våp. Hon menar också att detta är klassrelaterat vilket jag är helt övertygad om stämmer, men jag pallar inte gå in djupare i det nu.

Detta anspelar också på hora/madonna-myten. Hora/madonna-myten är en feministisk teori som bygger på att samhället vill dela in alla kvinnor i horor eller madonnor, där horan är den smutsiga kvinnan och madonnan är mamman. Madonnan vill man gifta sig med och horan vill man ta ut sina lustar på. Blondinbella och Kenza är madonnor, Kissie är hora. Kissie gör sig till hora för att hon inte kan vara madonna, då blir det en revolt att vara horan. En revolt mot madonnaidealet, men fortfarande inom samma struktur. Och ett sätt att slippa försöka leva upp till madonnaidealet, för det är ju redan kört.

Madonnorna behöver horan för att upplevas som så fina och goda. Varför skulle man annars hacka så mycket på Kissie och lyfta fram hur dålig hon är? De vill väl lyfta upp sig själva, för om inte horan finns finns inte heller madonnan. Hela konceptet bygger på att de står i motsats till varandra. Idén med att vara madonna är att man får vara ”god” och accepterad. Horan behöver inte bry sig om att vara artig och vän, för hon är redan en ”fallen kvinna”. Därför är det inte så konstigt att många väljer att ta rollen som hora, om man inte pallar leva upp till madonnaidealet.

Vad jag tycker är jävligt intressant relaterat till detta är en trend som finns i Japan; ganguro. Hela konceptet är att man sminkar sig ”svart” och klär sig i sjukt skrikiga kläder.

Detta är en slags extremversion av fjortisar. Det är så överdrivet att det bara blir absurt. I konceptet ingår även att vara skrikig och högljudd, precis som fjortisar är. Det finns många teorier om varför detta har uppstått men en är att det är en slags motreaktion på striktheten i det japanska samhället. Ungdomen tvingas in i att prestera, vara duktiga, vara timida och inte vara till besvär. Sedan ska de utbilda sig och skaffa jobb och knega på utan att klaga. När samhället ser ut så blir det en revolt att vara en skrikig jobbig tonåring.

Detta är en revolt för att man självmant tar över den minst önskvärda kvinnorollen och gör den extremare. Men samtidigt är det sorgligt att det hela fortfarande görs inom madonna/hora-mallen. Att göra revolt är att vara ouppfostrad, att göra saker som en ”fin flicka” inte ska göra.

Personer som antar rollen som hora anklagas ofta för att vara ”ofeministiska”. Tänk på alla utvikningstjejer, alla skandalbloggar. De anspelar ofta på ett uppenbart sätt på sex. Men att vara hora är också att vägra anpassa sig efter vad folk vill ha. Madonnorna hatar horan för att visa avståndet mellan henne och de själva, killarna utnyttjar horan; henne kan man knulla, men när allt kommer omkring vill man ha en madonna att föda ens barn. De flesta i samhället ser ner på eller tycker synd om horan.

Genom att välja att vara hora och leva ut hor-myten utan att försöka nå madonnastatus så säger man på sätt och vis fuck you till allt det här, även om man gör det inom ramarna för rådande system. Men man lyckas ändå vända upp och ner på den här dikotomin.

26 reaktioner till “Att vara hora som revolt.”

 1. Personligen tror jag att det har sjukt mycket att göra med hur klyftorna har ökat de senaste åren. Samt att idag pratar vi i princip inte längre om strukturer, utan bara om individer. Tror att det skapat ett ökat behov av att internalisera sin klass/situation och visa att man har kontroll över den genom att överdriva.

  Tror de flesta ”horor” egentligen kanske inte vill vara det, men att de genom att leva upp till myten skapar en falsk känsla av kontroll. Precis som ”duktiga flickor” som ju är madonnor. Tar hela tiden avstånd från ”horan” genom att överdriva och förneka alla ”horbeteenden”. Se hur t.ex. Engla blev kritiserad för sin vågade baddräkt häromveckan…

  Egentligen visar det ju inget annat än att det fortfarande är extremt svårt att lägga sig i mitten, för då får man skit från båda läger.

  1. Jag tycker att det finns folk som ligger i mitten också men nyckeln till det brukar vara att sluta definiera sig och eftersträva att vara ”kvinna” och istället bli en människa. Jag tror inte att detta har blivit värre på sista tiden egentligen, däremot har nog klassaspekten blivit det.

   Jag tror varken horor eller madonnor vill trycka in sig i så strama ramar, alla vill väl vara människor.

   1. Är väl där problemet ligger då, att så fort man vill vara kvinna trillar man ner i ett fack.

    Jag skulle inte säga att horan är underskattad, däremot nedvärderad om du förstår hur jag menar. Tror inte det finns något dolt värde i vare sig hora-/ eller madonnarollen, jag tror båda är ett symptom på ett behov att avskärma sig och skaffa kontroll över sin situation. Däremot håller jag med om att horan får onödigt mycket skit.

 2. asså… de flesta ”horor” jag känt har varit ganska trasiga tjejer med EXTREMT behov av bekräftelse. De har sökt kärlek på fel sätt och legat runt och betett sig på ett visst sätt för att de tror att det är det enda sättet för dem att få just kärlek. De har inte varit speciellt lyckliga alls.

  Så jag tror inte riktigt att det är ett medvetet val.

  Själv var jag den där bråkiga och högljudda och struliga tjejen som söp, skolkade, stal bilar, snattade och umgicks med grabbarna och det var kanske i viss mån nåt jag ytterligare spädde på – men inte av ett egentligt val, utan för att jag inte visste nåt annat sätt att få bekräftelse på. Jag ville bli sedd. Jag tror det är det det bottnar i. Behovet att bli sedd. Behovet att vara någon.

  1. Tror du att madonnorna är särskilt lyckliga då? Det är ju ”duktiga flickor” som är madonnor, de vill ju också ha bekräftelse.

   Det är alltid dåligt att definiera sig själv utifrån mallar på det sättet, men jag tycker att ”madonnan” är överskattad och ”horan” underskattad. Poängen i mitt inlägg är oavsett inte att det är bra att vara ”hora”, bara att det kan fungera som revolt för många.

 3. Jag har då aldrig sett någon som ser ut som Kissie. Hon har ett mycket säreget utseende nu efter modifierandet. Har heller aldrig uppfattat att Kissie skulle anammat horan. Hon har ju skrivit mycket om att hon var oskuld länge & inte tycker att man ska ligga runt. Hur sant det är vet jag inte, men det utstrålar ju inte speciellt mycket hor. Tycker hon ofta varit lite standardpräktig.

 4. Vadan är detta behov av folk från europa och usa att hålla på och påstå att Ganguro är en nuvarande japansk trend?
  Ungefär lika ”now” som buffalos och blå fuskpäls är i Sverige.

  1. Förlåt att jag inte är mer insatt i japansk kultur då. Mitt resonemang förlorar dock inte minsta bäring pga det.

  2. Jag såg ganguros när jag bodde i Tokyo 2009 senast, så visst finns de kvar. Inte lika stark trend längre, men ändock.

 5. Som ovanför nämnt finns inte ganguro eller yamanba eller någon av de extremstilarna kvar alls, men stilen GYARU (japanskt uttal av ”gal”) finns. Och inom den stilen finns så många subgenrer med hostess-stil, sexy-stil, lek-stil, surf-stil, mode-stil… Det finns så många stilar idag i Japan och gyaru att det är till att man blir knäpp på det. Men din poäng står kvar: ganguro eller yamanba var stilarna som exploderade under 90-talets slut såvitt jag erinnerar mig och det var deras revolt.

  Att de är horor i meningen att de ligger runt är de inte, men de var/är i japanska samhällets ögon horor medan tjejerna som såg ut som alla andra var madonnor. Även idag kan det vara liknande med tjejerna fastän de inte är så extrema, men vet du varför? Därför att det skrämmer folk med tjejer som tar plats. Har egen tanke. Har egen stil. Tjejer som inte vill vara slätstrukna utan vill STÅ UT I MÄNGDEN är jätteläskiga i ett samhälle där det går ut på att inte sticka ut alls, och när dessa tjejer går efter sin egna vilja och inte killarnas önskan om ”naturlig skönhet” (tjejerna har en sminkrutin som kan ta timmar och håret likaså, för att inte tala om naglarna) så är de horor. För de gör inte heller som killarna vill.

 6. Hellre hora och säga ”fuck you” till samhället än att vara präktig och duktig. Ett stort problem är bristen på bra förebilder som sammanfogar de båda bilderna. Kan inte komma på någon bra alls, nu när jag tänker efter. Kan inte helt hålla med om att Kissie skulle platsa i ”hor”-mallen eftersom hon saknar kraften bakom och mest är söt, gullig och naiv. Paow är väl lite närmare eftersom hon verkligen försöker vara sexig (eller vad säger du?)

  1. Kissie försöker också vara sexig tycker jag. Att vara en ”hora” behöver ju inte handla om att ligga runt, utan mer om att vara en ”fallen kvinna”.

   Jag tycker att t.ex. hanna friden och lady dahmer är bra förebilder som varken är horor eller madonnor.

  2. Jag tror att om man har svårt att se kvinnliga förebilder som man tycker är både horan & madonnan, då tycks man vara rätt uppslukad av själva tänket. Tror det är betydligt vanligare med människor som har en god balans mellan dessa än människor som är antingen eller.

   1. Se mitt svar till candy. Horan och madonnan är ju ingen reell motsättning eller uppdelning, men i feministisk teori brukar man tala om att samhället vill dela upp kvinnor i kategorier av horor och madonnor.

    1. Jo, jag vet, men då Lisa skriver ”Ett stort problem är bristen på bra förebilder som sammanfogar de båda bilderna” tyder ju det på att hon har svalt det med hull & hår. Som om det för henne bara finns horor & madonnor, trots att dom allra flest är ’sammanfogade’.

 7. Tycker resonemanget att den som väljer hora-idealet gör det för att hon inte KAN vara madonna, inte kan vara duktig, inte har några skills… är väldigt tråkigt. Som att alla tjejer med stora bröst och blont hår, d.v.s. ’horor’, är korkade och talanglösa. Som att alla som anspelar på sexighet och eventuellt även ligger runt är misslyckade madonnor som därför väljer att köra på horan. Det stämmer fan inte. Inte alltid, i alla fall. Jag är t.ex. lite både och, och jag trivs med det. Jag har inget behov av att placera in mig i vare sig det ena eller det andra facket utan gör helt enkelt det jag känner för. Jag är snygg och använder gärna det, jag anspelar gärna på sexighet men jag är samtidigt begåvad och smart inom flera områden och jag skulle kunna vara en ’duktig tjej’ rätt igenom, men jag har ingen lust bara.

  Jag tror att flera av de som kör på hor-idealet egentligen är jävligt smarta, kanske kör de t.o.m. på detta ideal FÖR ATT de är smarta. För även om Kissie framstår som ett våp och enligt mig är tämligen icke-emotionellt intelligent då hon använder sin blogg för att trycka ner andra (detta skedde väl främst förut iofs och det sägs vara en fasad hon sätter upp, men jag tycker inte det är mindre fult för att det är en fasad), så kanske hon har sjukt många talanger och kvaliteter som vi inte vet om. Vi kan inte veta. För det vi läser är bara skvaller samt Kissies blogg där hon själv säger sig vara en karaktär.

  Dock tror jag inte att det är så många som vill se ut som Kissie, eftersom många anser att hon ’förstört’ sig och är skitful nu efter operationerna och ingreppen. Däremot är det väl många som vill ha större bröst och som tycker att blont hår och fake-tan är snyggt, men man kan inte riktigt säga att de vill se ut som Kissie för det utan snarare kanske som det ideal hon anses följa. Fast man kan ju heller inte säga att någon följer ett hor-ideal bara för att den fixar tuttarna större. Som sagt, jag har fixat mina tuttar tidigare, och jag vill snart fixa dem ett par storlekar större, och jag har gärna sexiga slampkläder… på det sättet kan jag anses följa hor-idealet. Men å andra sidan har jag inte sönderblonderat hår, anspelar inte på dumhet och ligger inte runt, utan är i ett fast, monogamt förhållandet.

  Håller för övrigt med dig om att madonnorna tycks behöva hororna för att kunna hävda sig själv. På det sättet har teorin en poäng. Och: jag älskar faktiskt ganguro-stilen, även om jag inte skulle följa den själv. Drömde en natt att en av mina bästa vänner följde den stilen. 😛 hon såg ut som fan, men samtidigt var det fett coolt. Till sist känner jag igen mig i det Hanna skriver om att få skit från båda sidor. Jag kan anses vara en dålig feminist som fixat boobsen och som visar upp min kropp, samtidigt som jag kan anses vara lite väl präktig och städad av de s.k. hororna. ’Släpp loss lite’ , ’pluggis’ o.s.v. är sådant jag fått höra. Hade jag varit extrem åt ena hållet hade jag bara fått skit från de utanför min roll, men, jag bryr mig egentligen inte, och tar inte åt mig, för jag följer det jag själv tycker känns bra och behöver inte placera in mig i ett specifikt fack. Då kan folk säga vad de vill, jag blir inte ledsen. Däremot är det intressant att diskutera.

  1. ”diktonomi” betyder ju ordagrant att det är en falsk motsättning, alltså behöver man ju verkligen inte vara hora eller madonna, man kan vara ingetdera eller både och. Hela resonemanget bygger på att samhället vill dela upp kvinnor i horor och madonnor. Jag skulle såklart vilja att det inte var så alls, men jag tycker ändå att det är en positiv utveckling att folk väljer att vara hora självmant. Om man ser det historiskt så har ju kvinnor blivit horor om de t.ex. blivit våldtagna eller varit tvungna att tigga/sälja sig pga ekonomiskt trångmål (tror fan inte att det fanns en enda kvinna som sålde sig frivilligt under 1800-talet, för då var sexualmoralen så jävla stark att det var helt omöjligt att bli accepterad i samhället) men idag är det inte så längre.

   Jag tycker att det är lite häftigt med tjejer som kissie, som är skrikiga och oförskämda och tar plats, vägrar vara uppfostrade etc. De går liksom emot precis alla ideal i samhället.

   1. Jo, precis, men jag tyckte bara att jag märkte en del av resonemanget att tjejer är horor för att de inte kan något annat både i din text och i kommentarerna. Vilket jag tycker är synd, för det behöver inte vara så. Man kan välja det helt frivilligt också, och inte för att man känner att man måste välja någon av rollerna men madonnan funkar inte för att man är för talanglös, så man tar horan istället för vem kan inte vara skrikig, festa järnet och visa tuttarna.

 8. Hittade denna tråd lite väl sent, men den var otroligt informativ och saklig! Gillade den skarpt. Du tar upp många argument som stämmer till 100 % och uttrycker det 100 % förståeligt vilket jag beundrar. Men hur ställer du dig själv till denna fråga? Vilken ”sida” står du på? Hälsningar /C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *