Hårväxt är inte samma sak som mens.

Vi Lady Dahmer så hittade jag denna helt sanslösa sida på Gillettes hemsida som handlar om att raka benen för första gången. Utgångspunkten är att rakning inte är en fråga om man ska göra det över huvud taget, utan när man ska göra det. Detta är ju fan bara sinnessjukt.

Där det står tips till föräldrar så ger Gillette bland annat svar på frågan vad man ska göra om man inte tycker att ens dotter är redo för rakning.

Vi vill inte att våra barn ska växa upp för fort, men eftersom puberteten styrs av hormoner och inte modetrender, är det ganska säkert att om hon verkligen vill raka sig, då kan det vara dags. Idag kan forskare konstatera att dagens tonåringar kommer in i puberteten tidigare än föregående generationer. Tänk på att det är en del av den naturliga uppväxtprocessen och det finns inte någon rätt ålder att börja raka sig.

Puberteten styrs inte av trender utan av hormoner. Men rakning är, hur mycket man än vrider och vänder på det, inte ett naturligt steg i allas uppväxt. Folk kom i puberteten även innan rakhyveln var uppfunnen och jag tror knappast att någons utveckling hindrades av det. Att raka sig är ju dessutom att avlägsna tecken på mognad, så jag har himla svårt att fatta kopplingen.

Ger du din dotter information tidigt om hur man rakar sig kan det hjälpa henne att avgöra om hon är redo eller inte.

Givetvis kör de på det gamla hederliga informationskortet. Men varför skulle man vilja informera sin dotter om rakning? Om dottern inte får bilden av att det är något ”naturligt” som alla måste gå igenom så slipper hon kanske ta ett beslut över huvud taget. Det finns ingen nödvändighet i att fatta beslut kring rakning, lika lite som någon behöver fatta beslut om huruvida de ska operera brösten eller ej. Att avlägsna hårväxt är varken nödvändigt eller naturligt och således inget man behöver informera om.

Gillette försöker uppenbarligen att få rakning att framstå som typ trosskydd. Att raka benen ska vara en lika naturlig del av att växa upp som att samla upp blod som kommer från fittan så att man ska slippa sitta i en blodpöl.

Och förstås, hanterar du samtalet på ett stödjande och positivt sätt gör du det lättare för din dotter att börja raka sig.

Ja ni ser ju. Inte ett ord om att man kanske skulle kunna nämna att rakning faktiskt inte är en naturlag. Gu va bra att dottern får det lättare att raka sig! Fan vad lättad man blir.

Och ja, jag fattar att detta är reklam för Gillette och att de därför inte är särskilt intresserade av att marknadsföra håriga ben. Men det finns fan gränser för allt. Denna reklam är hemsk och den förälder som tar den på allvar borde utredas av socialen omgående.

18 reaktioner till “Hårväxt är inte samma sak som mens.”

 1. jag hajade till rejält av det här ”Venus rakhyvlar är utformade särskilt för kvinnor, och är säkra och enkla för tjejer att använda.”

  jamen vad skönt att hyveln är så enkel att till och med vi kvinnor kan hantera den!

 2. Jag tycker att man kan låta sina barn göra som man vill. Huruvida de ska raka sig eller ej bör inte föräldrarna bestämma. Gilette å den sidan behöver inte heller lägga sig i saken. Man förstår ju att de gör det eftersom de vill sälja sina produkter, men de formulerar sig verkligen idiotiskt. De får det att låta som om rakning är fullkomligt naturligt, vilket det ju inte är. Sedan måste man ju inte avstå saker bara för att de inte är naturliga, som sagt: man får göra som man själv vill. Men här blir det ju extra tydligt att det där som man själv vill ibland kan färgas jävligt starkt av omgivningens ideal.

   1. Jo, verkligen. Behöver och måste var ju populära ord märkte jag. De gör det till en jävligt stor grej också- själv har jag aldrig behövt prata med min mamma om rakning eller någon jävla hjälp att raka benen. Trots att jag började raka dem redan när jag var 13. Gillar det här:

    ”Ett enkelt sätt är att låta henne se när du rakar dina ben. Använd rakgel och ta det lugnt, visa hur du lutar rakhyveln runt kurvorna för att få en nära och skonsam rakning. (Eller hoppa över ett steg, Venus Breeze med inbyggt rakgel är ett fantastiskt alternativ.) Låt henne sedan raka sina egna ben. Du kan kontrollera efteråt om vad som gick bra och vad som gick mindre bra samtidigt som du ger henne dina bästa råd.”

    hahaha så fånigt så jag dog lite. ><

 3. Läste deras guide till vackra ben också.

  ”Måste jag lägga extra tid för att raka mig på gymmet?

  Självklart ska du det! Du lägger ju ner otaliga timmar på att träna mage och lår, varför inte förfina dina bästa tillgångar och ge dem en nära och sexig rakning?”

  Påpekas också hur oemotståndligt nära deras rakhyvlar rakar. Jag har aldrig fattat hur det kan vara oemotståndligt att ha ett rakblad nära benet- personligen tycker jag att det är en rätt så kittlande obehaglig känsla, men gör det ändå bara för att jag gillar att ha släta ben. Missar dock ofta en massa hår. är jag en dålig kvinna nu? 🙁

 4. Jag blir så jävla förbannad av sådana sjuka reklam! Låt barn va, för fan! Jag avskyr hela konceptet där man talar om för unga flickor och deras mammor (!), för inte kan det vara pappor i det här fallet, vad som förväntas av dem!

 5. Du är medveten om att Gilette säljer rakhyvlar? De förutsätter så klart att man tänker raka benen. Detta var det dummaste jag läst på länge.

  1. Klart jag är, men jag tycker fortfarande att marknadsföringen är osmaklig. Om gillette hade varit smarta hade de inte lagt fram det som en självklarhet utan ett val. dessutom är det fortfarande lögn och förbannad dikt att det skulle vara ett naturligt steg i uppväxten, och man ska inte ljuga, inte ens i reklam.

 6. Du hänger bara upp dig på ordet >naturligNaturlig det finns en efterfrågan på rakhyvlar > företag säljer och marknadsför.

  Dessutom är det ju inget konstigt att Gilette faktiskt vill att fler och fler skall raka benen då de tjänar på det, därav marknadsföring. Sedan kan man ju sitta och tjura för att man själv inte vill att fler och fler skall raka benen, men det gör ju inte att företaget har gjort något fel. Man får väl som konsument helt enkelt välja bort det företagets produkter och, om man är väldigt ambitiös, kampanja för håriga ben och utnyttja friheten att uttrycka sin åsikt i vårt, tack och lov, fria samhälle.

  Men det här inlägget klagar framförallt på företagets marknadsföring, vilket känns ganska snedvridet.

  1. Well, gillette ”får”såklart göra denna reklam men jag är också i min fulla rätt att kritisera den. Klart gillette vill att fler ska raka sig men det är fortfarande en ren lögn att rakning är en naturlig del i att växa upp, och därmed ett potentiellt brott mot marknadsföringslagen. För övrigt så kan jag ju, iom inlägget, se till att fler slutar använda gillettes produkter. Inte sant?

 7. Du hänger bara upp dig på ordet >naturligNaturlig det finns en efterfrågan på rakhyvlar > företag säljer och marknadsför.

  Hela kommentaren skickades visst inte..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *