Hur kan man vara tvungen att berätta det för hela världen?

Den första kommentaren på min feministskola blev alltså denna:

Jag är ingen feminist men jag måste också säga att jag tycker att det är äckligt….. jag vet inte varför jag tycker det, men jag tycker att det är ofräscht helt enkelt…. kroppsbehåring över huvud taget… kan vara för att jag har fobi mot just hår?

Och det illustrerar väl väldigt bra precis vad jag menar. Varför ”måste” man berätta vad man tycker om kroppshår personligen? Varför ”måste” man säga det i den kontexten det var, alltså under en krönika som handlade om rätten att få bestämma över den egna kroppen utan att bli kallad äcklig.

Att man har fobi mot hår (hur det nu ens är möjligt) är ett ganska fattigt argument. Om man på allvar har en fobi så ska man gå i terapi, inte försöka anpassa resten av världen efter ens sjukdom (för fobi är faktiskt en sjukdom). Eller så undviker man det man är rädd för, det vill säga vistas inte på platser där hår kan förekomma.

Nu tror jag inte att denna person hade någon fobi mot kroppshår men hela poängen är att personer med fobier eller väldigt starka preferenser är dem som måste anpassa sig för att inte hamna i konflikt med resten av världen, inte tvärtom.

7 reaktioner till “Hur kan man vara tvungen att berätta det för hela världen?”

 1. Pornografin beskylls ofta för vara en viktig beståndsdel i den socialiseringsprocess som har lett fram att kvinnligt kroppshår
  numera ses som en anomali.

  Att det ligger någonting i det illustreras också av nedanstående historiska exposé från Playboy, vilken visar på kroppsbehåringen (eller så småningom bristen därav) hos Playmates of the Year från 1971 till 2008:

  http://www.playboy.com/girls/hotmodels/features/waxing-nostalgic/1971-1981.html

  Ett intressant sidospår för övrigt, apropå din diskussion om olika sexuella preferenser, kanske kan vara vilken ruptur som anses mest malign av normsamhället – håriga kvinnor, eller män (som likt undertecknad) attraheras av dem?

  1. Bra fråga. Tror att män som gillar håriga kvinnor ses som mer onormala men att det är mer accepterat.

 2. ”måste anpassa sig för att inte hamna i konflikt med resten av världen”? Det låter obehagligt i förlängningen. Att minoriteter måste assimileras och att det annars är deras eget fel om de inte accepteras. Fast jag misstänker att det inte var så du menade.

  1. Människorna som måste anpassa sig enligt mig är de som är intoleranta mot andra människors livsval. Precis som att det är rasisterna som måste anpassa sina värderingar och inte invandrarna som måste anpassa sig efter deras värderingar. Någon måste ju såklart anpassa sig och jag tycker att det är rimligt att den som har snäva värderingar är den som får ta och se över dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *