Jag hade verkligen verkligen inte haft något emot att alla fördomsfulla spekulationer hade fått löpa fritt ett tag för att sedan med ett slag slås till marken.

Detta är verkligen ingen kritik mot den norska polisens agerande, för de har verkligen gjort helt rätt i sak när de stoppade alla spekulationer om extremistisk islamism genom att direkt gå ut och säga att gärningsmannen var etniskt norsk. Men satan vad skönt det hade varit om man hade kunnat vänta med att delge den informationen ett dygn eller så, så att alla efterblivna islamofober hade fått spekulera röven av sig innan det kom fram att den här killen faktiskt inte hade något med islam att göra alls.

På bara några timmar han ju väldigt många människor visa färg genom att antyda att det skulle röra sig om extremistisk islamism. Så tänk om det hade fått fortsätta lite till, om det hade skapats en debatt om vad man ska göra åt detta islamistiska våld. Det hade med sådan otrolig slagkraft och effektivitet visat på vad som är fel i människors attityder.

Jag hade verkligen verkligen inte haft något emot att alla fördomsfulla spekulationer hade fått löpa fritt ett tag för att sedan med ett slag slås till marken. För nu kan vissa komma undan med att de inte tänkte så, men vi vet väl alla att det var precis vad de gjorde.

6 reaktioner till “Jag hade verkligen verkligen inte haft något emot att alla fördomsfulla spekulationer hade fått löpa fritt ett tag för att sedan med ett slag slås till marken.”

    1. Min mamma hade tydligen läst på AB att al-qaeda tagit på sig ”äran”, så det kanske inte var helt konstigt. Å andra sidan tar de ju på sig äran för precis allt.

  1. Fast hade islamofobin fått komma igång riktigt ordentligt kan det tänkas att följden skulle bli hatbrott mot lite random blattar i Norge vilket ju är mindre önskvärt.

    1. Det är sant. Dock tror jag inte att det hade hunnit hända på ett dygn. Men detta är som sagt ingen kritik mot polisens agerande, bara att det hade varit soft att locka fram trollen i solen.

      1. Om jag litade på att folk inte skulle bli galna och hämnas på första bästa blatte skulle jag nog gärna sett att de väntade typ en vecka eller nåt så att folk verkligen hade en chans att svina sig. Tänker mig dock upploppen i USA på 70-talet (?) och folks öga för öga mentalitet och vill hellre ta det säkra före det osäkra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *