Mansrättsaktivister borde fokusera på sina egna problem istället för att hacka på oss feminister.

Ofta stöter man på en invändning som låter typ såhär: ”ameh duuuråååå” när man tar upp problem i mäns inställning mot kvinnor. Det kan antingen röra sig om att man vill påpeka att förhållandena även kan vara motsatta eller om att det finns andra förtryck. Till exempel att jag är vit, hetero, cis och medelklass och därmed står över i andra maktstrukturer.

Detta stämmer. Absolut. Bara för att jag är kvinna så betyder inte det att kan svära mig fri från andra maktstrukturer där jag är överordnad. Däremot är det en stor skillnad på att förneka dessa och på att inte aktivt lägga fokus vid dem. Jag fokuserar på könsmaktsordningen eftersom det är den jag själv känns konsekvenserna av. Jag skriver emellertid även om klass- ras- och hbt-frågor även om de inte rör mig personligen, bara inte lika mycket.

För det första handlar detta om att jag inte vill tillskriva mig något slags tolkningsföreträde för andra förtryckta grupper, eftersom det ofta kan bli en förlängning av förtrycket. Jag kan skriva om rasism, men jag har inte samma insikt om hur förtrycket slår och vad det består i av naturliga skäl. Därför ska jag inte heller ge sken av att veta det.

Jag är fullt medveten om att jag är privilegierad i jämförelse med många andra grupper. Därför åligger det mig att ta ansvar, att lyssna och försöka förstå, men inte att själv definiera förtryckets natur. Jag skulle bli arg om någon man kom och försökte knäppa kvinnor på näsan om vad feminism är eller borde vara. Jag uppskattar feministiska män men jag vill inte att de ska ta sig tolkningsföreträde framför mig eller andra kvinnor. Jag vill inte att de ska definiera problemen med könsmaktsordningen åt mig, säga åt mig vad som är rätt och fel. Precis som jag inte ska knäppa någon ur arbetarklassen på näsan med vad som är problemet i deras position.

Om man känner sig utsatt för sexism, rasism eller något annat förtryck så borde man definiera det, vari det består och vad man bör göra åt saken. Detta har jag inget emot att mansaktivister gör. Jag tycker att det är jätteviktigt att man tar upp på vilka sätt det är jobbigt att vara man. Till exempel frågan om varför män begår så mycket självmord, varför många män är ensamma, våldsamma, klarar sig dåligt i skolan och så vidare behöver en lösning. Men detta är inte min sak att ta hand om. Jag vet inget om detta förtryck, jag är inte i det. Jag kan inte säga vad det består i. Det handlar inte bara om att jag inte vill utan också om att jag inte är kapabel. Jag fokuserar på det jag kan mest om, alltså feminism. det är där jag har mest att säga, mest kunskap och där jag kan ta mig rätten att analysera och tolka samhället.

Problemet blir när man istället för att problematisera de strukturer som förtrycker en hackar på andra strukturperspektiv för att de får för mycket plats. Ett bra sätt att få mer plats är att prata om det ni upplever som problemen istället för att hacka på andra för att de inte tar upp dessa problem. Jag skulle ha all respekt för en mansrättsblogg som faktiskt tog upp strukturella problem män drabbas av för att de är män, istället för att tjata om sina konstiga uppfattningar om hur feminister är.

Har ni någonsin läst något här som handlar om att det inte är ett problem när män mår dåligt, blir våldtagna eller tar sina liv för att kvinnor har det värre eller lika illa? Jag har till och med upprepade gånger ställt mig emot sådana utsagor. Jag brukar inte heller gå in på Ströms eller Billings blogg och påpeka hur förtryckta kvinnor är, eller att kvinnor utsätts för samma problem, när de skriver om något som är jobbigt för män.

Alla mansrättsaktivister borde lägga mer fokus på vari deras problem består och hur de ska lösas istället för detta absurda fokus på att hacka på feminister. Feminister som grupp har inte sitt primära fokus i att hacka på mansrättsaktivister. Feminister tycker i regel inte att det är något dåligt om det öppnas en mansjour eller om det dras igång ett arbete mot problemen med mäns psykiska hälsa eller mäns kriminalitet. Vi fokuserar på det problem som kvinnor blir utsatta för, vilket då och då har att göra med ett orimligt stort fokus på mäns problem i samhället. Mansrättsrörelsen däremot fokuserar nästan uteslutande på att bekämpa kvinnorättsrörelsen, som om det var dennes fel att män tar livet av sig oftare än kvinnor eller att män förväntas vara fysiskt starka. Mig veterligen så brukar i alla fall det senare tas upp av feminister då och då.

Gör gärna en sammanställning om på vilket sätt tjejtidningar och Sex and the City är sexistiskt och förtrycker män, men gör det för guds skull som en kritik av dessa företeelser och inte för att förminska den problembeskrivning som feminister gör av herrtidningar. Båda dessa är problem och det ena förtrycket blir inte mindre problematiskt för att det andra också existerar. Jag skulle gärna läsa en sådan sammanställning, till och med kunna tänka mig att göra den, men jag förstår inte vad det har med Slitz sexism att göra.

11 reaktioner till “Mansrättsaktivister borde fokusera på sina egna problem istället för att hacka på oss feminister.”

 1. Dom gnäller och vänder på det för dom har inget intresse av att göra det bättre, dom vill bara få gnälla. Annars skulle dom göra något åt allt det dom ser som problem istället för att skylla allt på feminister hela tiden. Går inte att ta en enda jävla mansrättsaktivist på allvar. Whiners all of them.

  1. Jag tycker att det finns de som kan tas på allvar, till exempel de som startar och driver mansjourer runt om i Sverige. De gör ett viktigt arbete. Finns även flera som är engagerade i att män ska kunna visa sig känsliga utan att bli hånade.

   1. Förutom då att vissa av dessa mansjourer ägnar tid åt att smutskasta kvinno- och tjejjourer. Samt bjuda in läsare som förespråkar PAS, och själva förespråka PAS. Det som vet vad PAS egentligen innebär vet att detta är åt helvette eftersom det är att ställa sig på förövarens sida. Lägg till att ha advokater som enbart ställer sig mannens sida i vårdnadstvister.

    1. Jag var inget om specifika mansjourers arbete, men det finns väl säkert de som gör bra saker. Vill inte förkasta alla.

 2. Huvudet på spiken. nu ska jag bara komma på hur jag själv ska säga samma sak bara lite kortare nästa gång ett brölande ”ameh duråååå” kommer mot mej.

  1. Förhoppningsvis kommer det upp en superkomprimerad version som debattartikel imorrn, så där får du det =)

 3. Väldigt bra skrivet! Detta hackande på feminister är (bortsett från oerhört tröttsamt) fruktansvärt icke-konstruktivt om en faktiskt vill uträtta någon förändring.

  1. Japp. Men tror mest detta personer vill upprätthålla status quo.

 4. Jättebra inlägg! Om man vill uppnå en förändring så får man väl arbeta för det, inte bara sitta på sin röv och klaga på dem som kämpar för något annat.

 5. Tycker många gånger att rasister/främlingsfientliga/de som anser att invandrarpolitiken i Sverige är problematisk, jobbar så också. Istället för att skriva om de problem de anser finnas, är många bara otroligt arga och rasande på ”vänstern” som cencurerar, förtrycker och förminskar SD och deras kompisar.. Vilket gör det ännu svårare, utöver allt det andra som gör det svårt, att föra debatt och diskussion med dem.

  1. Ja, absolut. De tar ju upp så stört mycket debattutrymme med sina jävla metadebatter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *