Sänk den där jävla fyraprocentspärren.

För att en demokrati ska fungera optimalt så bör folk rösta på det parti de verkligen håller med, som läger fokus på precis de frågor dem värderar och inte rösta på ett annat parti för att de kanske glider ut annars eller för att sd kanske hamnar i riksdagen om du lägger din röst på ett litet parti vars åsikter du delar men som kanske inte kommer in.

Jag har väldigt svårt för taktikröstning. Bland annat känns det som att enda anledningen till att KD fortfarande sitter där de sitter är att folk taktikröstar på dem. Förutom att jag ogillar KD så tycker jag inte att ett parti ska sitta i riksdagen på grund av taktikröster, de ska sitta där för att det för en politik folk tycker är bra. På samma sätt så är det många som avstår att rösta på ett parti de verkligen tror på för att de kanske ändå inte kommer med, det är bland annat många eventuella piratpartister som tänker så.  Taktikröstandet frångår på sätt och vis demokratins grundtanke.

Dessutom tycker jag att fyra procent är ett alldeles för högt krav för att få komma med. Även två eller tre procent är en betydande mängd människor och jag tycker inte att dem borde ignoreras. Dessutom gör den höga spärren att småpartier får svårare att etablera sig. Detta leder delvis till att inte SD kommer in, vilket verkar vara det enda folk bryr sig om just nu, men det leder också till att partier som för få men fortfarande viktiga frågor har väldigt svårt att komma in. Det är trist, för de partier som sitter i riksdagen nu har liksom suttit där jävligt läge och även om de förnyar sig lite då och då så behövs det ibland nåt helt nytt för att saker ska gå framåt.

Jag tycker man ska sänka fyraprocentspärren. Då kommer visserligen SD med största sannolikhet komma in, men herregud, det vore faktiskt inte världens undergång. De kommer ändå inte kunna påverka eftersom partierna i princip tävlar om vem som kan vara mest emot SD. Dessutom tycker jag inte att man ska kunna motivera en regel i det demokratiska systemet med att man vill hålla vissa åsikter ute, vad jag vet var det därför man från första början införde fyraprocentspärren: det var något rasistiskt parti som låg jävligt när att komma in och därför ville man höja gränsen. Jag tycker inte det ska vara okej i en demokrati.

I en demokrati måste det finnas plats för andra partier än de som har en heltäckande lösning på alla Sveriges problem. Det måste finnas partier som driver specifika frågor hårt och skiter i allt annat, helt enkelt för att vissa frågor i vissa lägen är jävligt viktiga men därför också svåra för de stora etablerade partierna att ta i. Då behöver man envisa och kontroversiella småpartier som vågar stå jävligt starkt för sin sak, som F! eller piratpartiet eller SD också för den delen (obs, obligatorisk brasklapp som alltid måste komma med så fort man skriver om SD —>även om jag inte håller med dem<— obs, obligatorisk brasklapp som alltid måste komma med så fort man skriver om SD), småpartier lyfter frågor som andra inte vågar ta tag i, de säger saker som etablerade inte vågar säga helt enkelt för att de inte har några mandat att förlora, men också för att de uppstått ur en specifik fråga och därför är på det klara med precis vad de tycker i just den frågan.

Så sänk den jävla spärren och våga släppa in lite nytt blod i riksdagshuset. Lite nya åsikter och lita nya perspektiv. Visst, jag vet att ni hatar SD (vem kan missa det), men ni kan inte använda dem som argument mot alla småpartier som finns. Ibland måste man ta vissa strider för att uppnå andra fördelar. Och då skulle man kanske också kunna få ner taktikröstandet till mer rimliga nivåer, för idag funderar nästan alla jag snackat med på att rösta på ett parti det inte håller med för att de måste stödja sitt block.

10 reaktioner till “Sänk den där jävla fyraprocentspärren.”

 1. Även om jag inte håller med SD är jag inte alls allergisk emot dem (vem orkar bry sig SÅ mycket?). Det vore underbart med F! & Piraterna i riksdagen. Och ja, varför inte SD? Alla har de väl extrema åsikter som går åt lite olika håll men är det inte just det vi behöver? Lite nya tankar välkomnas från min sida iaf. Och om jag visste att Piraterna skulle passera spärren skulle jag ge dem mitt stöd. Men vem vill rösta på några som kommer hamna strax under & då ”slänga bort” sin röst. Får nog rösta säkert. V blir alldels utmärkt.

  Vad tänker du rösta på?

  1. Pirat. Det är inte att slänga bort sin röst tycker jag, jag röstar för det jag tror på. Dessutom får de finansiellt stöd av staten om de kommer över 2,5%, vilket gör att de kan få fler nästa val. Man måste tänka långsiktigt!

 2. En motivering för den här typen av spärrar är ju att det kan bli svårt att få något stabilt stöd för en regering om man har en massa småpartier. Men det är väl tveksamt om det skulle bli något allvarligt problem om man sänkte spärren till exempelvis tre procent i Sverige.

  1. Jag inser också problematiken i det hela, men typ 2 procent tycker jag verkar rimligt. Dessutom tror jag att de flesta småpartier inte bryr sig så mycket som stora budgetförslag och liknande, där det ju är viktigast att hålla en kontinuitet.

 3. Nu orkade jag inte läsa hela ditt inlägg för det var så fasligt långt. Men SD har rankats som Sveriges fjärde största parti, de har haft upp till 7,4% i någon oponionsmätning. Med för många viljor och krav är det svårt att föra en vettig politik. Det är obehagligt att ett så pass odemokratiskt parti som sd ens har möjligheten att komma in i riksdagen, men det är ju det som är kruxet med demokratin.
  Dessutom tror jag att det är långt ifrån många som ”taktikröstar”. Jag röstar tillexempel på vänstern framför S eftersom att de står för något jag tror på, även fast jag kommer spy om(när?) moderaterna vinner valet.

  1. I artiklarna jag länkade stod det att 4 av 10 kan tänka sig taktikrösta. Givetvis taktikröstar inte alla som röstar på KD eller V, men många gör nog det.

 4. Fanny, du är född statsvetare. Om du inte börjar plugga statskunskap efter jul, begår du ett svårt brott mot dig själv tycker jag. Du MÅSTE bara söka grundkursen åtminstone!! Om du efter den skulle finna att du inte är intresserad av ämnet, kan du ju alltid plugga nåt annat till hösten. Men det skulle verkligen förvåna mig. Statsvetenskap är din grej, helt uppenbart!! Ge det en chans!!! Glöm inte att söka före 15e oktober!!!!

 5. @ artvsfashion: Tycker nog att det är betydligt mer att slänga bort sin röst om man skippar att rösta på ett parti man verkligen gillar ”för att de ändå inte kommer komma in i riksdagen” (om alla tänker så kommer ju partiet verkligen aldrig in, för den delen…) och istället rösta på nåt som man kanske inte gillar så jättemycket, men som i alla fall har chans att få makt. Då tror ju det partiet att man tycker att de är bra/det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *