Sörjer förlusten av Christiania.

Danska staten har vunnit kampen om makten över Christiania, något jag tycker är otroligt tråkigt. Tydligen så ska ”Christiania behålla sin särprägel” men de ska rensa upp från kriminalitet. Vad jag vet så är den enda kriminalitet som pågår i Christiania egentligen handel med cannabis, tunga droger är något som också enligt Christianiterna ska motverkas.

Jag tycker detta är fruktansvärt tråkigt. Visserligen sägs det på många håll att det inte ska rivas något och att det ska få vara lika fint och gulligt som det alltid har varit och att det ”enda som händer” är att Christianiterna förlorar sin brukarrätt över omårdet, men det känns som ett ganska orimligt scenario på längre sikt. Klart som fan den borgerliga regeringen kommer att vilja normalisera området och bygga konkurrenskraftiga hyreslägenheter där.

Det är med spänning jag väntar på vad som ska ske nu, för jag har hört att de gånger polisen försökte ”rensa ut” Christiania på cannabis så flyttade allt istället ut i hela Köpenhamn och blev etter värre eftersom det då beblandades med ”vanligt folk” och inte stod under den sociala kontroll som rådit i Christiania.

Annars så fäller jag nog en tår och sörjer förlusten av den fristaden. Tråkigt att allt ska normaliseras och att folk måste lägga så jävla mycket energipå att lösa totala ickeproblem bara för att det inte passar in i deras bild av det perfekta samhället där alla är driftiga egenföretagare. Bleh.

4 reaktioner till “Sörjer förlusten av Christiania.”

  1. Inte den från SVD i alla fall, den kom igår. Den från expressen handlar mycket riktigt om att rättsprocessen är igång, rättsprocessen har hållit på i sju år.

   1. Vi får väl helt enkelt hoppas att det hela slår tillbaka på den dumdryga medelklassdanske skitätaren… 😀

 1. Det var da et sjældent unuanceret indlæg fra dig, Fanny.

  ”Klart som fan den borgerliga regeringen kommer att vilja normalisera området och bygga konkurrenskraftiga hyreslägenheter där.”

  Dette ved du hvordan? For det første kommer vi højst sandsynligt til at have en rød regering senest fra november. For det andet er der en række fredede bygninger på Christiania, som ikke bare lige kan rives ned eller bygges om.

  I dag er det sådan, at det udelukkende er christianitterne, der beslutter, hvem der kan flytte ind på Christiania. Altså: de besætter statens ejendom og kalder den deres, folkets, til at gøre med, som de vil – og beslutter sig så for, at denne ret KUN gælder dem, som de på et møde godkender, og der er i øvrigt ingen kriterier eller andet, de godkender efter, det er helt enkelt, hvem de bedst kan lide. Du kan kalde det meget, men særligt åbent eller lige er det altså ikke. Det er bl.a. dét, man vil lave om på, når man snakker om at ”normalisere” Christiania, nemlig at det skal være gennemskueligt, hvordan man kan søge og blive tildelt en bolig dér, præcis ligesom det er i andre boligforeninger.

  Helt grundlæggende kan man vel sige, at Christiania handler om, hvorvidt landets love skal gælde for alle landets borgere eller ej. Hvis man svarer ”nej” til det, er det svært at se, at man kan opretholde en retsstat.

  Mht hash-salget, så er det rigtigt, at det er blevet spredt over hele København, og det er et problem. Men problemet er også det omvendte, nemlig at man er bekymret for, at rockerne kommer til at kontrollere Christiania. Der er så vidt jeg ved også problemer med hæleri. Det handler overhovedet ikke, at alle skal være ”driftige entreprenører”, det er slet ikke et ideal i Danmark på samme måde, som det er i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *