Tillgång och efterfrågan i relationer.

Angående det här med Mr Big och Carrie så var det någon som tyckte att det var helt normalt att de har ett förhållande som ser ut som det gör eftersom Mr Big är så eftertraktad och därför ”ska” hon jaga honom. Detta är en syn på relationer som ofta dyker upp, den som handlar om tillgång och efterfrågan. Den bygger på att om en person är mer efterfrågad så har denne typ ”rätt” att utöva otillgänglighet, makt och så vidare i relationer denna ingått, eftersom denna när som helst kan gå och vara med någon annan istället.

Jag tycker detta är ett väldigt märkligt och cyniskt sätt att se på relationer. När jag ingår i en relation med en annan människa har jag för avsikt att den människan ska må bra av vår relation, oavsett vem som är mest ”eftertraktad”. Jag förväntar mig att mina vänner som har fler andra vänner än vad jag har ändå ska ta vår vänskap på allvar, på samma sätt vill jag själv ge mina vänner vad de behöver även om jag själv har fler andra vänner. Det handlar om grundläggande respekt för varandra och det är mycket viktigt.

Mr Big har valt Carrie. Han har valt att ha en relation med henne, till och med en monogam relation. Om en väljer att göra det så bör en också ta ansvar för hur den andra personen i relationen har det, oavsett hur många andra kvinnor en skulle kunna vara med istället. När en väljer att ingå i en relation så måste en vara beredd på att det ska ske ett ömsesidigt utbyte, annars kan en faktiskt skippa det helt och hållet.

Om en väljer att bete sig som Mr Big gör mot Carrie så väljer en att bete sig illa mot en annan människa. En väljer att utnyttja sitt överläge för att skada en annan person, vilket såklart inte är acceptabelt. Det fascinerar mig vilka svador och teorier folk kommer med för att försvara ett så uppenbart omoraliskt beteende. Det finns ingenting som berättigar att inte ta ansvar för de relationer en själv valt att ingå i, det finns ingenting som berättigar att hålla en människa en säger sig tycka om i ständig osäkerhet.

En annan grej som kom upp var det här med att ”kvinnor gillar otillgängliga män”. Det finns ju ett korn av sanning i denna utsaga, för det är klart att känslorna svallar mer när en aldrig vet vad en har att vänta sig. Men det som Mr Big gör är också ett jävligt vidrigt beteende som skadar en mycket. Visst kan en hålla folk knutna till sig genom att vara oberäknelig och svårtillgänglig, men frågan är hur bra relationer det ger långsiktigt och om det är moraliskt försvarbart. Det går alltid att bete sig illa för att få kortsiktiga fördelar i relationer, men någonstans måste en ju också fundera på vilken slags människa en vill vara och hur det är okej att bete sig mot andra. Visst kan en göra som Mr Big, det fungerar ju uppenbarligen för att få många kvinnor på fall, men det är på bekostnad av andra människor och troligen också delvis på en själv, då det utgör ett hinder för att skapa långsiktiga och ärliga relationer.

Det här med relationer handlar inte om vad en kan göra utan om hur en vill bete sig mot andra och vilken typ av relationer en vill ha.

5 reaktioner till “Tillgång och efterfrågan i relationer.”

  1. Tack för bra text.
    Jag är så bekant med och så less på det här fenomenet. Jag hatar att känna mig som den mest behövande bara för att det är jag som tar den kontaktsökande rollen i relationer. Försöker göra mig av med både vänner och partners som är som Mr Big, men det är inte helt lätt. Som du skrev i det förra inlägget så blir man ju så glad när de väl dyker upp.

  2. Nja jag är inte helt med dig här. Du utgår ifrån din syn på hur förhållande ska vara här (dvs din syn på ett ömsesidigt utbyte), uppenbarligen delar inte Mr. Big denna syn, även om Carrie gör detta. Han vill ha ett förhållande med få krav och förväntningar, Carrie vill ha mer (jag hade gärna sett en scen i SATC där de öppet o ärligt diskuterade formerna för deras förhållande). Antagligen pga den osäkerhet han skapar hos henne. För det är ju det det hela tiden handlar om mellan dem, det är uppenbart att hon älskar honom men huruvida han verligen älskar henne är oklart vilket ger honom ett maktövertag och henne svag och mer beronde av bevis på att han faktiskt bryr sig. Han kan bete sig hur han vill för hon är mer beroende av honom än han av henne. Jag är inte helt säker på att det har med utbud och efterfrågan att göra utan snarare att han är okej med att vara själv, att inte älska medan hon förtvivlat söker tvåsamheten. Han är liksom redan färdig och komplett som människa även som själv, inte hon hon är halv.

    1. Nej alltså det är ju det som är poängen i mitt inlägg, att utbyt/efterfrågan inte är ett bra sätt att se på saken. Jag menar att diskutera Bigs beteende utifrån premisserna att han är mer eftertraktad, för argumentets skull. Skulle absolut ha kunnat vara tydligare med detta dock.

  3. En kommentar, eller en fråga som kommer lite sent, förlåt för det, legat efter med läsandet ett tag.
    Bra inlägg, som alltid, eller bra är en underdrift. men jag har en fråga, tänker du att detta är ett könskodat beteende, pga patriarkatet? Eller tror du att det är en makt teknik som så väll män som kvinnor använder sig av på olika sätt. frågar inte för att vara dryg, och hoppas inte du läser det som en ledande fråga, för det är det inte menat som. Jag är genuint nyfiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *