Välj inte en halvbra lösning på ett betydligt större problem.

När det rör sig om papperlösas rätt till vård har jag några invändningar.

Givetvis är det skitfint att folk ska få rätt till vård och det gör det mycket enklare för sjukvårdspersonal. Om någon är svårt sjuk så tycker jag att den ska vara berättigad vård oavsett omständigheter. Däremot är det ju sant att det kommer innebära omkostnader, (som man kanske skulle kunna jämna ut genom att förbjuda vårdbesök vid förkylningar, jävla ofog att folk går till sjukhuset för sådant).

Risken för att folk skulle tjäna på att ”armbåga” sig fram känns också obefintlig, eftersom du har betydligt mycket mer att tjäna på ett medborgarskap än att kunna gå i skolan och få sjukvård. Socialbidrag, SFI, lättare att få jobb med mera. Dessutom har jag fått intrycket av att detta i regel rör sig om folk vars fall handläggs och under den tiden måste stanna i Sverige. Det är klart att man ska ha vissa rättigheter även i väntan på asyl.

Vad jag däremot ställer mig emot är att det känns som en jävla fejklösning på ett betydligt större problem: de långa handläggningstiderna för asylsökande. Det är extremt problematiskt att det ibland kan ta över två år för en person eller familj att veta om de får asyl. Att leva i det limbot i två år är hemskt och vad jag vet dessutom ett brott mot eu-konventionen. Med så långa handläggningstider är det också mer troligt att den som sedan får avslag nödgas stannan kvar ändå eftersom man gjort sig hemma.

Visst, ge papperslösa rätt till vård, men se till att fixa handläggningstiderna också. Välj inte en halvbra lösning på ett otroligt stort problem.

3 reaktioner till “Välj inte en halvbra lösning på ett betydligt större problem.”

  1. Upprätta stenhårda gränskontroller, det är vad som behöver göras för det här jävla landet, i absolut första hand.

    Alla planetens människor må ha all jävla rätt till absolut högsta förstklassiga sjukvård och patt- och kukimplantatskirurgi, jag instämmer fullständigt. Den lilla detaljen och poängen i det här sammanhanget är dock att det svenska välfärdssystemet tamejfan inte har några som helst satans skyldigheter att tillåta att belastas av sådan här skit. Jag vägrar helt enkelt att betala. Att gå ur kyrkan och därmed slippa undan kyrkoskatten är idag möjligt, detsamma går absolut att införa vad gäller världssamvetsskatt. Betala du då, för helvete, det skiter jag fullständigt i. Tvinga dock inte mej, för då vägrar jag tillslut att betala skatt över huvud taget. Detta kommer leda till krig förr eller senare. Reinfeldt är helt enkelt ett vidrigt kräk, och till slut skall han komma att tvingas äta upp den här jävla skiten. Han väcker folks hat.

  2. Håller med dig. Det minst humana i hela asylprocessen är nog ändå hur hemskt utdragen den är. Inte ok.

  3. Papperslösa handlar inte om människor som väntar på att få sitt ärende prövat, papperslösa är de som antingen redan fått slutgiltigt avslag, eller de som aldrig sökt asyl/uppehållstillstånd.
    Innan den här lagen så har det varit olika från landsting till landsting, och har ofta berott på inställningen hos de som jobbar på vårdinrättningen vad som har hänt med patient utan uppehållstillstånd. Som lagen har varit förut så ska alla akuta sjukdomar behandlas, och sedan ska patienten faktureras i efterhand. Har patienten inget personnummer/fast adress/pass så går inte det. Nu har man med lagen öppnat upp för att sjukvårdspersonal lättare ska kunna vårda personer som de vet inte kan betala för det, utan att personalen ska få problem för det senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *