Varför skulle HBT-personer ha någon skyldighet att inkludera andra?

Som ni sett var jag på Pride idag. Jag älskar verkligen Pride, även om det inte är mina rättigheter som står i fokus så älskar jag känslan av seger. För även om det finns mycket kvar att göra så har HBTQ-rörelsen verkligen kommit någonvart, det har gått framåt, och det är väldigt skönt att känna det då och då i allt politiskt mörker. Jaja, det finns såklart en massa annat som också gått framåt, men Pride är verkligen en så mäktig manifestation.

Hur som helst så grusades min upplevelse av något en person sa till mig för typ två år sedan, nämligen att man borde bjuda in även uttalade homofober som typ Bert Karlsson på Pride (hen menade att Karlsson är uttalad homofob, vet inget om sanningshalten i detta). För det ska också känna sig välkomna.

Grejen är den att Pride är ett av de mest inkluderande arrangemang jag känner till. Det finns fan ingen som inte får vara med, men det verkar jävligt orimligt att bjuda in personer som aktivt motsätter sig konceptet. Jag skulle faktiskt ha sett det som en kränkning om någon bjöd in mig på ett arrangemang som jag uttalat att jag ogillar.

Men vad mer är att diskriminerade grupper jämt och ständigt åläggs detta krav att vara ”inkluderande” i sina arrangemang. Det finns massvis av sammanhang dit nästan bara män kommer och förväntas komma, men så fort någon anordnar något kvinnoseparatistiskt så ska det bråkas om det. En majoritet av alla klubbar utgår från heterosexualitet, men så fort en heterosexuell person blir nekad inträda på en gayklubb så är det ett jävla liv.

Det finns en massa normer i vårt samhälle som är så självklara att de inte ens behöver uttalas. Man behöver inte porta HBTQ-personer på krogen för heterosexualitet kommer ändå att vara normen. Då är det inget annat än rimligt att man kan vara lite mer exkluderande, lite mer aktivt uteslutande, för att slå vakt om att heteronormen inte börjar regera även i uttalade HBTQ-sammanhang. Det blir lätt så annars.

Extra absurt blir det i sammanhang som dessa när heterosexuella faktiskt inte är uteslutna på något sätt, bara inte satta i det absoluta fokuset precis hela tiden. Då förväntas det finnas något slags ansvar hos arrangörerna för att de ändå ska känna sig välkomna. Det räcker inte med att de gärna får komma dit och vistas där utan att någon blir sur, de måste liksom aktivt bjudas in för att inte känna sig kränkta av att för en gångs skull inte vara normen i ett enda jävla sammanhang, en dag om året.

Jag kan tycka att det är trist att inte få gå på vissa gayklubbar, men jag tycker samtidigt att det är så jävla rätt. I alla andra sammanhang är det min sexualitet som är normen, då kan jag verkligen acceptera att man exkluderar personer för att kunna upprätthålla att homo- och bisexualitet är normen i de sammanhangen.

8 reaktioner till “Varför skulle HBT-personer ha någon skyldighet att inkludera andra?”

 1. Fan, varför skulle de som arrangerar Pride ens vilja att uttalade homofober ska känna sig välkomna? Jag personligen vill överhuvudtaget inte vara i närheten av folk som tycker att det är något fel med min sexuella läggning och i synnerhet inte i HBT-sammanhang.

  1. Ja, det verkar ju jättekonstigt. Men tydligen måste man älska alla om man är för HBT-personers rättigheter…

 2. Tack, fantastiskt bra poäng! Tänker på de män som en då och då hör om som minsann försökte vara med i något feministiskt sammanhang och sen ”amen jag fick liksom ba inte säga nånting å därför är dom dumma i huvudet och hatar män”. Självklart utan minsta tanke kring närvarande mer erfarna människors [kvinnors] kompetens. Som om feminister hade ett särskilt ansvar att vara välkomnande och inkluderande för att de är feminister och män och därför jävligt ödmjuka. Tycker dessutom problematiken ökar när många feministkillar bemöts på precis det sättet i inomfeministiska sammanhang. Helt okritiskt ofta, det blir absurt på nåt sätt, som med Bert Karlsson.

  1. Ja, sånt stöter man på ofta. Det är ju jättetrevligt med feministiska män, men är man det borde man inse att man inte har tolkningsföreträde i de sammanhangen, vilket många ändå försöker ta sig.

   1. Hahhhahahah, jamen JA. Ungefär som att feministerna måste hälsa alla ev. intresserade män med jubel för att de är MÄN, eller homos måste hälsa alla ickehomofobiska heteros med jubel för att de är HETEROS. Typ vara tacksamma för att de som är i överläge intresserar sig för, och därmed ”godkänner” deras åsikter, engagemang, arrangemang. Det är mer än lite absurt.

 3. Hur ser folk på en gayklubb om man är homosexuell eller inte? Får man inte komma in om man ser för hetero ut, typ?

  1. Typ ett stort gäng partybrudar blir i regel ej insläppta, pga man förmodar faghags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *