Vilket block jag ”hejjar” på.

Det lär ju inte vara någon överraskning för den som följer min blogg att jag tänker rösta pirat på valdagen, men trots detta har jag en åsikt om vilket block som bör vinna. Trots att jag innerligt hatar alla partier (utom möjligtvis f! och vänsterpartiet) så hejjar jag faktiskt på det blåa blocket (som dessutom ser ut att vinna).

Inte för att jag tycker deras politik är bra, jag tycker den är skit, men jag tycker att det är det bättre av två dåliga (herregud, socialdemokraterna vill stimulera ekonomin genom fler jobb i offentlig sektor, jävla idiotdrag). Vad det framförallt handlar om är dock att jag hatar det politiska klimat vi under en väldigt lång tid haft i Sverige: socialdemokraterna är de självklara ledarna och deras politik har format Sverige till den socialiststat vi är. Socialdemokraterna har alltid kunnat vara säkra på att vinna och att få bestämma, även om moderaterna tillfälligt får makten fyra år så vet socialdemokraterna att de kommer få den tillbaks nästa, för att moderaterna alltid missköter sig och för att folk i slutänden vill ha det gamla trygga och inte det nya, spännande. Socialdemokraterna lever på en myt om att moderaterna är ett parti för den yttersta överklassen, som bara vill montera ner välfärden och förstöra för hederliga arbetra.

Nu är detta inte sant längre, för det första finns inte den här extrema skillnaden mellan de olika blocken kvar. Den enda stora skillnad jag kan se är att moderaterna vill stimulera ekonomin genom skattelättnader och socialdemokraterna vill göra det genom satsningar inom den offentliga sektorn (för då får fler lön som de kan spendera, synd att allt går till skatt för att finansiera reformen då), i övrigt är det väl i princip samma skit.

Moderaterna har svikit sina liberala väljare vilket är djupt tragiskt, när de kommer till makten är de uppenbarligen måna om att upprätthålla den svenska överlägsna moralen. Men trots detta så måste det finnas något som gör att socialdemokraterna vill förnya sig, vilket de väl inte gjort de närmaste tjugo åren. Socialdemokraterna måste känna att det finns ett hot mot deras position som Sveriges självklara ledare, så att de kan ta sig i kragen och faktiskt föra en politik värd namnet.

Jag vill helt enkelt att det blå blocket ska vinna för jag vill att Sveriges politiska klimat ska bli lite tuffare, handla lite mindre om procentenheter och gå tillbaks till ideologiska frågor. Liberalism eller socialism, inte 7,5 miljoner eller 10 miljoner i skattesänkningar för pensionärer eller några hundralappar mer eller mindre i plånboken. Socialdemokraterna måste börja erbjuda en på allvar annorlunda politik, annars kommer svensk politik fortsätta vara så innerligt ointressant som det är idag. Men för att det ska hända så måste de förstå att deras politik inte längre funkar på dagens väljare. Man kan inte ha det enorma välfärdssystem man hade under 70-talet, man kan inte längre agera Moraliskt föredöme för resten av världen för Sverige är inte längre så jävla rikt och coolt, vi är faktiskt ett helt vanligt land.

Tilläggas bör att jag kommer känna skadeglädje oavsett utgång, då jag, som sagt, hatar både blocken innerligt och helst skulle se att båda förlorade.

8 reaktioner till “Vilket block jag ”hejjar” på.”

 1. Du borde läsa boken George W Reinfeldt – konsten att göra en politisk Extreme Makeover. Det är ingen myt att Moderaterna skulle vara ett särintresseparti för de rika och välbärgade. Precis som Vänsterpartiet i första hand är ett parti för den lilla och svaga människan så är Moderaterna ett parti för den stora och starka människan. Jag vet inte om du har läst valmanifesten, men du har uppenbarligen missat de allra flesta satsningar på småföretagande, på miljö, upprivande av FRA-lagen och många andra saker som inte alls bara handlar om satsningar på jobb inom den offentliga sektorn. Tycker du förresten att det är fel att satsa på att få fler lärare i skolan och fler sjuk- och undersköterskor?!

  1. Jag tycker det är fel att försöka stimulera ekonomin genom satsningar i den offentliga sektorn, i och med att vi har ett problem i sverige som är att folk har jävligt svårt att starta företag och anställa folk på grund av las, skatter och krångel. Jag tror att det är där man måste förändra först och främst.

 2. Intressant och väl formulerat och precis min åsikt, även om jag även tycker att vi skall vara förgångsland; inte för att vi kan men för att det är en strävan som är värld att sträva efter. Liksom att vi alla skall försöka att vara bättre människor hur vi nu var och en definierar det.

  Bra sagt det där med luftigare politik och att komma bort från en peng hit och en peng dit politik.

 3. Jag är personligen vänsterpartist eftersom jag inte tycker att det skulle gynna majoriteten av svenskarna om vi fortsätter i den här linjen. Jag tror heller inte att det skadar om staten äger en del.
  Dessutom betalar jag gärna mer i skatt och vet att sjukhusen är gratis och vet att mina medmänniskor mår bra. Socialdemokraterna har gjort väldigt mycket för vårt land som Moderaterna håller på att förstöra på 4 år och nu antagligen 4 år till.

  1. Okej. Själv är jag liberal för att ekonomin inte klarar av hur höga skatter som helst. Då flyttar företag utomlands och därmed skattpengarna och också jobben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *