Det är inte vår lön som avgör vad vi är värda.

Det finns en grej som vissa göra som går ut på att räkna ut vad ”vi” ”tjänar” på olika folkgrupper, framförallt ”invandrarna”. Detta är såklart främst en fråga om rasism, eftersom ”invandrare” i dagens så kallade debatt är ett kodord för rasifierad.

Detta är problematiskt av väldigt många olika skäl, framförallt för att det är jävligt vidrigt att gå omkring och räkna ut vad olika människor är ”värda” ekonomiskt. Det är att ta debatten på rasisters villkor, där allting handlar om att ”bevisa” att ”invandrare” minsann visst är vära något för att de bidrar och så vidare.

Men vad jag tänkte ta upp nu var inte detta, utan själva mätmetoden.

Det brukar nämligen gå till som så, att det som räknas ut är hur mycket som betalas in i skatt och hur mycket som ”tas ut” i form av sociala förmåner och så vidare.

Men problemet med den här mätmetoden är att skatten baseras på lönen, vilket innebär att den som har en lägre lön ”bidrar” mindre till samhället. Men att göra något för en låg löne innebär ju egentligen inte att det en bidrar med är mindre värt, bara att omständigheterna gör att någon kan betala mindre för det.

Rasifierade personer tjänar i regel mindre. Det har troligen ganska lite att göra med deras kompetens, och desto mer att göra att vi lever i ett samhälle med strukturell rasism. Detsamma gäller kvinnor, som ju inte bara utför en massa underbetalt arbete utan även en massa gratisarbete, typ hushållsarbete, känslomässigt arbete och reproduktivt arbete. Tänk om dessa grupper skulle kräva lika lön! Det skulle bli ekonomiskt kaos.

Är rasifierade personer och kvinnor mindre värda för samhället på grund av detta? Är det kanske inte rentav tvärt om, att dessa grupper utför mer saker för mindre pengar, alltså att de är mer värda för samhället?

Det är dessa människors lågbetalda arbete som gör att vita män kan sitta och ta ut jävligt höga löner och framstå som om de är mer värdefulla. Dessa människor exploaterar i själva verket andra människors arbete, men i dessa beräkningar framstår det ändå som att de betalar in mer till ”samhället”.

Jag tycker inte att vi ska räkna ut vad någon människa är ”värd”, men om vi ska göra det så kan vi inte utgå från vad den människan tjänar. Vi måste istället utgå från vad människor faktiskt producerar, vad hen tillför samhället, om vi ska ha någon måttstock över huvud taget.

2 reaktioner till “Det är inte vår lön som avgör vad vi är värda.”

  1. Mycket tänkvärd iaktakelse: ” Är det kanske inte rentav tvärt om, att dessa grupper utför mer saker för mindre pengar, alltså att de är mer värda för samhället?”

    Detta är ett argument jag kommer att ha nytta av känner jag. Tack för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *