När undantaget blir regeln.

Läste kommenterarerna till Lady Dahmers inlägg om bortskämda ungdomar och service, och hittade denna:

nej, man ska verkligen inte behöva stå ut med vad som helst. Men att som ungdom tacka nej till ett försäljningsjobb där lönen är 22000:- med motiveringen att det är för dåligt betalt och inte så roligt får mig att bli lite konfunderad… Vad tror man då att man ska få pengar ifrån??? Inte a-kassan iaf tänker jag. Antingen tar man de där lite mindre roliga jobben medan man pluggar/söker sig vidare, eller så får man vara förmögen och bli försörjd. Jag har iaf inte lust att betala uppehälle för de som avböjer ”tråkiga och lågavlönade jobb”.

Jag undrar verkligen hur vanligt det är att ungdomar tackar nej till jobb som betalar 22000 för att istället gå på bidrag, ty jag har då aldrig träffat någon. Snarare är det en jävla drömlön.

Jag blir så irriterad på den här tendensen att ständigt lyfta fram det extrema. Typ: ”en gång hörde jag en ungdom som sa att hen ville jobba med något kul/välbetalt så nu är det det som är orsaken till ungdomsarbetslösheten”.

Nej, det är nog inte så det ligger till, det är nog inte relevant att lyfta fram som en förklaring till ungdomsarbetslösheten.

Det som är intressant med dessa uttalanden är att de gör undantaget till regeln. Istället för att fokusera på de stora strukturerna, de som kan förklara den absoluta merparten av arbetslösheten, så blir det till en fråga om enskilda individers eventuella vilja till att arbeta. Så länge en kan hitta ett exempel, påhittat eller verkligt, som stödjer tesen om att ungdomar är lata så gäller det och ingenting annat.

Vad är syftet med att lyfta upp dessa skräckexempel? Handlar det om att lösa ett problem? Jag tror inte det, snarare handlar det om att slippa lösa ett problem.

9 reaktioner till “När undantaget blir regeln.”

  1. Håller med dig. Man kan alltid hitta extrema exempel på individer som är bortskämda, lata eller vad det nu är man vill hävda. Frågan är vad det fyller för syfte? Tror det är precis som du säger, det är bekvämare att diskutera enskilda individer som betett sig problematiskt än att faktiskt se att någon är jävligt fel i samhället som gör att många ungdomar far illa.

  2. Det exemplet låter dessutom som ett jobb med kanske 4000 i grundlön och 22 000 om man säljer så mycket dom vill. Vilket dom flesta inte gör.

  3. Jo visst det kan ju folk inbilla sig att det finns jobb som säljare som bara skräpar omkring överallt. Om det nu är så att tjänsten skulle finnas så skulle det kunna vara i alla fall två olika saker.

    1. Du ska stå i butik och sälja saker, fast lön och ”flexibla arbetstider”. Det skulle inte stå 22000 kr i lön, det skulle stå lön enligt överenskommelse eller avtal. Om jobbet fanns annonserat i Jönköping skulle det finnas ca 600 sökande, minst.
    2. Jobbet innebär utesäljande. Du ska mygla dig in hos människor som inte vill ha dig där för du har en minst 50% provisionsbaserad lön. Jobbet kräver körkort och tillgång till egen bil och antagligen att du ska ha ett minimum antal säljmöten hos företag eller människor i veckan.
    Många gånger är det en anställning hos ett telefonföretag eller liknande som omsätter personal på löpande band och nästan bara anställer unga desperata människor.

    Dessa är de vanligaste alternativen som kommer upp inom kategorin försäljning. Dessa drömjobb som människor bara verkar fantisera ihop, jobb med fasta tider, med ordentliga avtal och inget förkrav på en 50% sysselsättning utöver anställningen som ungdomar tackar nej till för att det inte är tillräckligt mycket betalt FINNS INTE.
    Dessutom måste människor sluta tycka att det är så jävla orimligt att en skulle vilja ha ett jobb som är roligt. Det behöver inte vara media eller liknande, jag kanske bara inte vill jobba för människor som bara vill utnyttja min brist på alternativ.

  4. Det låter ju som fokusskifte för att slippa diskutera frågan eller att kunna diskutera den med ett annat utgångsläge. En slipper lösa problemet och får det till att det inte ens är ett problem. Jättedrygt beteende.

  5. Min lön (som timavlönad) är 107kr/h. Om jag skulle jobba heltid (40timmar veckan) landar jag på typ 19260kr i månadslön. Innan skatt. Jag vet inte så mycket om löner och vad som är rimligt osv, pga jag har inte så mycket erfarenhet. Men jag tror att detta är en okej lön iallafall. Eller..? Jobbar i kassa på Apoteket. Kram!

  6. Ja jag blir så in i helvete trött på individualiseringen och det här skuldbelägandet av oss unga. Hörde om någon morgonsoffa och Malou skulle prata om ungdomsarbetslösheten. Jag tänkte jaha men intressant! Vilken vinkel väljer de?? Jo de har tagit in två arbetslösa och en jobbcoach som ska sitta och tipsa dem om hur de ska skriva CV och bemöta arbetsgivare. Det är 23% ungdomsarbetslöshet i det här jävla landet. Tror de allvarligt att det beror på att ungdomar skriver så in i helvete kassa CV:n? Kommer det ändras bara jag ler lite bredare nästa gång jag lägger mitt CV i högen bland alla de andra ungdomarnas som varit inne och reat ut sig samma dag? fan heller.

  7. Kom att tänka på det här inlägget jag läste en gång. Det är från 2006, innan Alliansen fick makten, jag tror ungdomars situation överlag är betydligt värre idag: http://vastfronten.blogspot.se/2006/02/sluta-gnlla-nu-fr-fan-alla-ni-vuxna.html

    ”Hur många gånger har man inte, nästan desperat, försökt upplysa de vuxna omkring sig om dagens arbetsmarkands-, boende och privatekonomiska situation? Otaliga gånger, det är en dispyt som hållt i sig ända ifrån skolnivå när vi 80-talister fick försöka förklara att vi var försökskaniner för ett nytt betygssystem och hur det skulle fucka upp våra framtida chanser till arbete. Nu har äntligen en tidning tagit tag i det hela och gjort en undersökning baserad på SCB:s senaste statistik tillsammans med sammanfattningar över aktuellt boende och arbetssituation över unga.

    Sammanfattningvis kan man säga att skillnaden mellan generationerna är enorm, om inte katastrofalt enorm inom alla faktorer som bidrog till den situation 40 och 50-talisterna hade som unga och som idag bidragit till deras aktuella ekonomiska situation. Vi 80-talister har det nämligen, nu på papper, tre gånger så svårt inom alla faktorer. Samtidigt är 40 och 50-talisterna de rikaste generationerna någonsin.

    Jochim Vogel, expert på SCB:s välfärdsprogram säger utan tvekan att ”Dagens unga liksom 60-talisterna är stora ekonomiska förlorare ur generationsperspektiv. Det är tveksamt om de någonsin kommer nå samma ekonomiska standard som 40-talisterna och de äldsta 50-talisterna”

    Vogel fortsätter: ”Den viktigaste orsaken till eftersläntringen är att arbetslösheten och boendekostnaderna ökat. Om inte sysselsättningen kan ökas genom fler jobb i företag och offentlig sektor måste man kanske istället fundera på att minska arbetstiderna och dela på de jobb som finns. Under 90 talet tappade vi vart tioende jobb i Sverige. Nu har vi tagit tillbaka ungefär hälften av dem. Men fördelningen är ojämn”. Perioden när vi förlorade jobben är, som ni förhoppningsvis minns, när Carl Bildt var statsminister.

    ”De yngre generationerna har drabbats hårdare av arbetslöshet och nedskärningar än andra grupper och ställs ofta utanför det traditionella välfärdssystemet genom att man aldrig hinner kvalificiera sig för A-Kassa eller kas innan man blir arbetslös” avslutar Vogel.

    Arbetslösheten
    Ungdomsarbetslösheten har som de flesta vet spårat ut sedan länge. Undersökningen kommer fram till, att som vi unga så oftat hävdat, att det var betydligt enklare förr att få jobb.
    1976 var 3,7% av 16 till 24 åringar arbetslösa. 2004 (alltså ej inräknat senaste två årens attacker mot ungdomar) arbetslösheten 12,3% inom samma grupp. (Källa: SCB)
    Arbetslösheten är i dagsläget fyra gånger gånger så stor som bland 40- och 50 talister.

    Utvecklingen förstärks av att unga oftare få jobba med vikariat och tillfälliga och osäkra anställningar. Undersökningen kommer också fram till att studiemedlen och arbetslöshetsförsäkringen har kraftigt försämrats.

    De program regeringen försökt vidta mot ungdomsarbetslösheten har också varit verklösa enligt undersökningen och konstaterar att samhället enbart köpt sig tid med utbildningscentran etc och att nu istället så har man överflöd på vissa arbeten och stor brist på andra. Det har blivit en ”ketchupeffekt”.

    Boende
    Mellan 1982 och 2006 har hyrorna hos allmännyttiga Svenska Bostäder höjts 269% (Källa: Hyresgästföreningen). Idag är det också fler personer över 20 år som flyttar hemifrån än i början av 90-talet.

    1990 fick 18-22 åringar 60 000 kronor kvar efter boendekostnader per år, 2004 låg den siffran på 35 000 (som sagt under socialbidraget)

    Inkomster
    Mest anmärkningsvärt är att se hur lönerna har sänkts och hur attackerna från AMS, SAF och LO mot ungas rättigheter på arbetsmarknaden har gett resultat.

    Allt fler ungdomar har inkomster som är under socialbidragsnormen. I åldern 18 till 22 år så har inkomsterna minskat med 30% sedan 1990 och i genomsnitt inkomster under socialbidrag när man väger in boendekostnaderna. Samtidigt som 40- och 50 talisternas inkomster under samma period ökar med runt 40%.
    Ett genomsnittligt 40-talist par i villa har över 120 000 kronor mer om året att röra sig med efter skatt och boende än motsvarande par i 23-29 års åldern i en hälften så stor lägenhet.

    I mitten av 70-talet när 40 talisterna var 23-29 år så var inkomsterna lika stora som dåditens vuxna. 1985 var skillnaden 20 000 kronor. 2003 så var siffran 60 000 mer per år räknat i dagens prisnivåer. I åldersgruppen 18 till 22 åringar så är det ännu större skillnad.
    1985 var siffran på 75 000 kronor och 2003 låg den siffran på 170 000 kronor.

    Kaka på kaka så stärks generationsklyftan genom att alltfler 40 och 50 talister blir miljonärer på avkastningar från aktier och kapitalägande.
    40 och 50 talisterna står även för 75% av allt aktieägande och 80% procent av förmögenhetsvärdet i Sverige tillsammans 2400 miljarder kronor som ger dessa avkastningar som gör gnällspikarna till miljonärer.

    Så nu har ni det på papper, alla ni som tycker det är så jävla enkelt att få heltidsjobb och ”följa i era spår”. Förmodligen kommer vi om denna utveckling fortsätter alltså leva tre gånger sämre än vad ni gör nu när vi når eran ålder.

    Ironi är dock att det är ni som röstat fram och ej protesterat mot de politiska beslut som skapat detta. Det kommer bara att slå tillbaka mot er när ni blir pensionärer, den redan utsatta äldrevården kommer alltså hinna bli tre gånger sämre (om inte mer) när vi blir den arbetande generationen p.g.a. mindre skattemedel. Fortsätter socialdemokraterna (rättning: alla politiska partier) med deras politik kommer fortsatta avvecklandet av offentliga sektorn och mer skattemedel till t.e.x. EU bidra ytterligare till att ni kommer få ett helvete när ni ska in på hemmet. Tyvärr. Men ibland får man bita i sura äpplet när man inte rannsakar vansinnespolitiken och det nyliberala samhälle som ni röstat fram.

    Sen kan man ju också fråga sig vad ni tycker nu, ni som kritiserar ungdomar som hellre tar soc än jobb, här har ni ju det på papper. Vi har mera pengar att leva på om vi tar socialbidrag än arbetar. Att vi dessutom möts av en arbetsmarknad som i princip ser oss slavar utan rättigheter, en marknad uppbackad av både LO och SAF, förstäker knappast vår tro och motivation på arbetslivet.

    Ytterligare kan man se att inom denna undersökning så är det också naturligtvis klasskillnader, förlorarna (och de under genomsnittet som denna undersökning är baserad på) är som alltid arbetarklassen och invandrare ute i betongförorterna där klasskillnaderna och nedskärningarna i t.ex. skola och socialtjänst och rekreationsmöjligheter skapat kriminalitet, alienation och största siffrorna någonsin för drogmissbruk, apati och bidragsberoende.

    Nog om detta nu..You all get my catch.

    I Frankrike hölls igår demonstrationer på flera 10 000 ungdomar tillsammans med radikala fackföreningar mot franska regeringens förslag att man ska kunna kicka ungdomar under 26 år hursomhelst de första 2 åren på en arbetsplats. Kort och gott: en mildare version på det Centerpartiet föreslog i veckan – att avskaffa LAS för ungdomar.
    I frankrike öppnar man i alla fall käften. Här tror vi seriöst på såna vansinnesförslag.”

  8. Ja alltså herregud. Träffade min pappa och några av hans kompisar och pratade om att det var svårt att få jobb. Deras tips? ”Sök även de tråkiga jobben!”

    : [

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *