Det är ni som måste ändra på er, inte jag.

Det här med kroppsbehåring då. Vi feminister blir ständig anklagade för att göra en ”stor grej” av vårat kroppshår. Vi blir anklagade för att göra något som är ”privat” till något offentligt.

På ett sätt tycker jag att det påminner mycket om alla människor som anklagar homosexuella för att göra en ”stor grej” av sin sexualitet i och med pride. Dessa människor tycker ofta att man ”får vara bög” men att man inte behöver ”spöka ut sig”. På samma sätt tycker många att man ”får ha hår under armarna” men att man inte ”behöver visa upp det”.

Om det hade varit allmänt accepterat att göra vad man vill med sin hårväxt hade det troligen inte heller upplevts som ett ”uppvisande” om man t.ex. råkade visa sina håriga ben eller sin håriga armhåla på bild. Då hade folk snarare tänkt ”jaha, där är en helt vanlig bild på en helt vanlig tjej”, inte: ”åh nej, en hårig armhåla”. På samma sätt hade man inte upplevt det som något slags ”uppvisande” av sin homosexualitet när två personer av samma kön hånglade om det inte var för att homosexualitet är stigmatiserat. Då hade man tänkt: ”där sitter ett kärlekspar och hånglar” och inte: ”åh nej! Två homosexuella som måste trycka sin sexualitet i ansiktet på mig”.

Det som för mig är den naturligaste sak i världen, att inte aktivt dölja mig bara för att jag inte rakat mig under armarna eller på benen, upplevs av någon annan som att jag visar upp det. Att jag ”gör en grej av det”. På samma sätt som två individers helt naturliga uppvisande av kärlek för varandra av vissa personer ses som något slags statement; ett äckligt exponerande av vad som egentligen borde ske bakom lykta dörrar och aldrig läcka ut i offentligheten.

Sen är det såklart så att man ibland ”visar upp” det med mening. Men grejen är att det inte hade funnits något behov av att visa upp det om det inte var för att så många finner det så oerhört provocerande. Om folk inte hade brytt sig om hårväxt från första början hade inte jag heller brytt mig om min rätt att göra vad jag vill med den, för då hade det varit en ickefråga. Men nu är det inte en ickefråga, det är ett högst aktuellt problem att kvinnor inte får ha vilken hårväxt de vill utan att vissa ska ta sig rätten att ha åsikter om det, sno deras bilder och kalla dem äckliga.

Och på precis samma sätt hade man inte behövt ha någon prideparad om det inte var för att homo- bi- och transsexuellas rättigheter faktiskt inte är precis samma som heterosexuellas. Om det inte var för att vi faktiskt behöver påminnas om att alla människor har samma rätt till sin sexualitet och sitt privatliv oavsett vilket kön man tänder på eller hur man definierar sin egen könstillhörighet.

De som behöver ändra på sig här är inte personerna som anser sig ha rätten att göra vad de vill med sina egna kroppar, ta bilder på oss själva och publicera eller ha baraxlat trots att vi inte rakat oss under armarna. De som behöver ändra på sig är alla personer som tar sig rätten att spy ut sina åsikter om våra kroppar, våra hygienrutiner och våra bilder fast de egentligen inte ha något alls med saken att göra. De som behöver ändra på sig är personerna som tycker att alla kvinnor ska anpassa sig efter deras personliga preferenser gällande kroppsbehåring, inte vi som tycker att alla ska få ha rätten att bestämma över sina egna jävla kroppar utan att någon ska kalla oss äckliga.

Och på samma sätt är det inte personerna som inte aktivt döljer sin sexualitet som behöver förändras, utan personerna som tar sig rätten att ha åsikter om andras val av partner. Som tycker sig ha rätten att kalla personer som visar upp sin kärlek offentligt, precis som många heterosexuella gör, för äckliga bara för att de själva inte har samma preferenser.

De som behöver förändras är inte de som gör vad de vill med sina kroppar, visar sin kärlek oavsett kön. De som behöver förändras är personerna som inte kan tåla att andra människor har en annan smak än de själva, en annan uppfattning om vad som är vackert och inte eller en annan sexualitet.

12 reaktioner till “Det är ni som måste ändra på er, inte jag.”

  1. hela ”homosexuella behöver inte trycka upp sin sexualitet i andras ansikten”-grejen påminner lite obehagligt om don’t ask don’t tell

  2. En av de värsta kommentarerna jag vet när det gäller homosexuella är när män säger ”det är ok med bögar bara de inte stöter på mig”. Det är jävligt obehagligt.

    1. exakt. vissa killar verkar tro att bögar vill ligga med allt och alla kommer att sextrakassera dem hela kvällen. hur självgod kan man vara egentligen? man ba, nja, du behöver nog inte oroa dej så självuppptagen och uppblåst som du är vill nog varken tjejer eller killar ligga med dej

  3. Word word word. Och angående Klaras kommentar: men ja, snacka om bögfobi där. Undrar om de blir äcklade också när en tjej de inte är intresserade av stöter på dem? En tjej som de kanske t.o.m. bedömer som ful? Eller är det rent av smickrande i det fallet, eller i alla fall mindre äckligt för att det alltid är mycket äckligare när en av samma kön stöter på en, eftersom man då börjar tänka på att gnugga fitta mot fitta eller ha en annan mans kuk i sin röv vilket är USCH?

    Har aldrig förstått mig på den där kommentaren, faktiskt. Nu är jag bisexuell, but still: om någon stöter på mig blir jag smickrad, oavsett personens kön eller utseende. Är jag inte intresserad är det bara att vänligt förklara det.

  4. Så sant! Det som också är intressant i detta är att jag ibland (väldigt ofrivilligt) känner att jag i vissa situationer inte vill (kan) visa min (lesbiska) kärlek öppet. Just för att folk ”kan tycka att jag trycker upp den i deras ansikten”. Och det spelar ingen roll hur fel man vet att det är, ändå sitter det där djupt inne nånstans! Som att jag måste anpassa mig efter vad folk skulle kunna tycka är obehagligt.. Men jag jobbar med det. Du skriver bra, och intressant!

  5. Riktigt bra skrivet och formulerat.

    Angående kommentarerna ovan; jag skulle inte vilja att någon jag inte är intresserad av raggade på mig, jag skulle inte ta illa upp men jag skulle inte heller uppskatta det. är man inte bekväm i att någon av samma kön raggar på en så är man inte det, sen hur man utrycker den känslan är en annan sak.

  6. just om kroppsbehåring är det ju vissa som tycker att feminster gör en grej av nått som egentligen inte är en något och att ingen bryr sig om kroppsbehåring utom feministerna själva. men det är ju helt fel. jag menar om det inte var laddat hade det ju inte väckt reaktioner, då hade ju kvinnor kunnat flasha sina armhålor utan att nån hade brytt sig och då hade de tills slut slutat. hade lady damher tex inte fått några kommentarer på sina bilder hade hon ju tillslut tröttnat och slutat posta dem. men nu blir ju vara kommentar en ny anledning till att fortsätta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *