Lucka tre: umgås kvinnoseparatistiskt.

Det är ju en vanlig uppfattning att kvinnor inte kan umgås i grupp eftersom det blir så mycket skitsnack, och det verkar också vara så att många kvinnor har sitt huvudsakliga umgänge med andra kvinnor i grupper om två. Inte så att det skulle vara något fel med det, inte alls. Men det är också viktigt att bygga systraskap i större grupper.

Jag vet inte hur era umgängesformer ser ut generellt. Ni kanske umgås i något större kompisgäng eller engagerar er i någon aktivitet. Oavsett så tror jag att det kan vara en bra idé att försöka umgås mer kvinnoseparatistiskt. Kvinnoseparatism har flera fördelar. Dels så slipper en hamna i könsroller på samma sätt när det inte finns män i sammanhanget, eftersom det då inte finns någon som en kan definiera sin kvinnlighet utifrån på samma sätt. En annan fördel är att kvinnorna slippa serva männen med socialt arbete. I könsblandade grupper så uppstår ofta situationen att kvinnorna ombesörjer trevnaden, kommer på nya samtalsämnen om det blir tyst, tonar ner konflikter och så vidare. En tredje fördel är att det finns grund för att kollektivt diskutera erfarenheter av sexism och könsbundet förtryck.

Om det nu är så att ni redan umgås mycket i tjejgäng så tycker jag att ni ska betänka följande:

  • Vad gör ni när ni umgås? Det är absolut inget fel på att snacka om relationsproblem och liknande, det stödjer jag fullhjärtat. Däremot tror jag att det är viktigt att också fokusera på saker som inte rör sig om män. Försök att umgås ett större tjejgäng ett tag utan att snacka om män en enda gång.
  • När ni umgås, hur framställer ni det för varandra och för andra? Jag tänker att det är vanligt att det framställs som om en ägnar sig åt ”tjejgrejer” som män av olika anledningar mår bäst av att slippa. Alltså att en umgås med ”tjejerna” för att en ska kunna släppa fram sin kvinnliga sida. Om så är fallet: försök att tänka och tala annorlunda om det hela. Jag tror inte att det är positivt för jämställdheten att framställa kvinnors intressen som något män mår bäst av att hållas borta ifrån, däremot tror jag att det kan vara vettigt att belysa just detta med hur umgänge med enbart kvinnor kan vara frigörande från könsroller och känslomässigt arbete.

Jag tänker att det är viktigt inte bara att umgås med kvinnor, utan också att göra det på ett medvetet sätt. Att prata om saker och ting som relaterar till kvinnoförtryck, att stötta varandra och komma med råd och så vidare, inte bara i egenskap av att vara varandras vänner utan också i egenskap att som kvinnor kunna förstå många av de erfarenheter en får just genom att vara kvinna.

15 reaktioner till “Lucka tre: umgås kvinnoseparatistiskt.”

  1. Jag gillar verkligen din feministiska kalender! Jag kan tycka att steget från att knyta näven i fickan alternativt handla i affekt, till att agera konstruktivt är svårt. Jag blir generellt alldeles för upprörd för att handla strategiskt. Tydliga tips som dessa känns som en bra hjälp på vägen.

  2. Tja, ur min synvinkel är jag så himla trött på att umgås kvinnoseparatistiskt.. Men jag gillar denna kalenderna

  3. Tycker det är skitbra om tjejer umgås mindre med killar. Grymt skönt att slippa en massa tjattrande. Just att tjejer aldrig kan låta det vara tyst ett tag är skitjobbigt. Har tjejer inget självförtroende eller vad är det som gör att de jämnt måste tjattra om nått nytt när det blir tyst en stund.

    1. De tjejer du har samröre med kmr nog tycka att det är skönt att slippa dig med.

  4. Jag kan inte riktigt hålla med om det där. Jag tycker att det är jättebra att tjejer umgås med killar och tvärtom. Det blir mindre bråk, och bättre fördelning! Jag tycker alltid att stämningen är väldigt tryckt, retlig m.m. om det bara är tjejer, medans om killar är med, så blir stämningen mycket lättare. Det är ur min synvinkel väldigt bra att tjejer umgås med killar!

    1. Jag känner inte alls igen mig i det där, jag tycker att det är mycket trevligare att umgås med enbart kvinnor. Vill man diskutera erfarenheter av kvinnoförtryck så är min erfarenhet att det är snudd på omöjligt att göra med män i rummet – det brukar istället bli en argumentation där kvinnornas erfarenheter ifrågasätts och förringas, eller ska ställas mot diverse varianter på ”men det är faktiskt synd om män också!!!!!111”.

      Jag vet inte, men jag tycker det låter lite besvärande att behöva förlita sig på mäns närvaro för att kunna umgås på ett avslappnat sätt med andra kvinnor.

  5. Yeah! Känner att jag kan bocka av denna idag! Åt lunch med kollega som jag aldrig tidigare diskuterat feminism eller liknande med, och som jag heller inte tror är insatt på ngt sätt. Vi hann diskutera ”duktiga-flickan” och varför det känns som att män ofta är bättre på att inse sitt eget värde (alt tro föör bra om sig själv) och hitta massa positiva lösningar på dessa problem. Allt på 15 min och under gapskratt 🙂

  6. Det här är något jag önskar jag kunde göra, men det blir oerhört svårt när det finns någon/några i gruppen som absolut inte är feminister. Har ett antal kvinnliga vänner som jag gärna umgås i grupper om större än två och utan män med, men det finns vissa som det inte går att umgås kvinnoseparatistiskt på det här viset med. Exempel: hade syföreningsmöte häromdagen och en tjej pratade om sådant som att sy och stryka åt sin (manliga) sambo. Hur bemöter man sånt? Orkar liksom inte ta en evighetslång diskussion om könsroller osv med en person som på fullt allvar lever ut varenda könsmönster som finns i sitt förhållande och är jätteglad och nöjd med det. Jag tycker väldigt mycket om henne och hon är en fin vän, men just det här känns som om det på nåt vis ”förstör” umgänget kvinnor emellan. Det blir alltså i princip samma sak som att försöka diskutera det med en man.

    1. Ofta så tycker jag att en kan ”kila in” feminism, ofta i form av att ironisera lite lätt över ”karlar” osv. Men jag har väl aldrig umgåtts med några kvinnliga antifeminister, bara med folk med sämre koll. Däremot tror jag att det är dåligt att ta diskussionen direkt, som att ta upp det när din väninna pratade om stryk och tvätt, då tror jag att det lätt upplevs som att angrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *