Alla borde ta undan sin egen skit, och det behöver vi inget hygienhetsande för att förklara.

Angående den diskussion som blossade upp efter Lisa Magnussons krönika om att förbjuda ståkissande så twittrade Katerina Janouch såhär.

Jag reagerade på detta. Jag har nämligen aldrig ens tänkt tanke att det skulle vara kopplat till någons algs självbevarelsedrift att inte sitta ner ordentligt på kissringen (förutsatt att den är torr alltså). Så jag frågade varför. Då skrev hon först att det kryllar av bakterier där. Jag undrade hur stor roll sånt egentligen spelar med tanke på att man knappast gnider sitt könsorgan mot ringen (eller jag gör i alla fall inte det) och jag har lite svårt att se hur dessa bakterier skulle kunna färdas mellan toaringen och min fitta. Så jag frågade helt enkelt om det finns någon faktiskt risk för att man drabbas av en infektion vid ett besök på en allmän toalett.

Som svar fick jag att det inte fanns någon risk för infektioner men att det för henne personligen känns ofräscht att sitta på en ring som det kan ha kommit kissdroppar och så vidare på. Hon hänvisade till och med till denna länk hos smittskyddsinstitutet som med tydlighet dementerar att det skulle finnas en sådan risk.

Jag antar att syftet var att markera äckelkänslan som kan uppstå för människor som behöver sitta ner på ringen vid vetskapen om att ståkissande män eventuellt kan ha grisat ned den. Men jag blir ändå illa till mods när man sprider myter om bakterier och så vidare. Jag förstår absolut känslan av att det är ofräscht, även om jag sällan upplever den själv, men det är en skillnad på att konstatera att det är naturligt att känna detta och att det faktiskt finns någon slags medicinsk risk i att sitta ner på toaringen.

Det förvånar mig ändå att den överlag saklig och kunnig person som Katerina Janouch skriver såhär när hon är medveten om att det inte finns någon risk. Jag förstår syftet, att påvisa den äckelkänsla som uppstår för många vid vetskapen om vad som skvätt på sitsen, men jag tror att den här typen av uttalanden leder till en större hygienhets vilket jag omöjligt kan se som något positivt.

Däremot tycker jag att man ska diskutera hur människor agerar i det offentliga rummet mycket mer. Okej att man ståkissar, men att man inte torkar upp om man stänker ner är vämjeligt. Alla borde ta undan sin egen skit, helt enkelt. Och det behöver man inte hygienhetsa för att inse rimligheten i.

11 reaktioner till “Alla borde ta undan sin egen skit, och det behöver vi inget hygienhetsande för att förklara.”

 1. Jag har aldrig tänkt att det skulle vara ohygieniskt / farligt att sitta ner på en offentlig toalett, har också hört från många håll att de inte är det. Däremot äckligt om den är smutsig som sagt. Har märkt att många undviker det dock, men har man vissa sjukdomar, t.ex. IBS, så har man inte riktigt det valet… 😉

 2. Asså, jag skulle ju inte välja Janouch som saklig expert om jag hade ett TV-program. Men oavsett. Håller helt med och tycker det är intressant att det t ex inte finns samma bakterieskräck kring att tvätta händerna INNAN man torkar sig (där kan man ju råka komma åt med bakterier) eller innan man har sex.

 3. Toastitsen lagrar inga bakterier, och känns den fräsch sitter jag alltid. Undantaget är betaltoaletter utomhus eller på järnvägsstationer, dels eftersom de ju alltid är blöta och vidriga, och dels för att jag sett alldeles för många blöta och vidriga toaletter i samma stuk om de nu skulle råka vara torra just den dagen.

 4. alltså vadå ”låter toaringen kyssa muttan” ?

  är det jag som sitter underligt då kanske, min fitta rör då aldrig vid ringen när jag sitter på toa.

 5. Hur i hela friden sitter man om fittan nuddar ringen när man pissar? Jag sitter ALLTID ordentligt på offentliga toaletter men det är ju låren som vilar på ringen och hittills har jag en alldeles utmärkt fitthälsa.
  Varför vill hon sprida fördomar om att kvinnor inte tål att sitta på en jävla plastring bara för att en främling suttit på den tidigare? Så jävla onödigt. Är ringen lite blöt, torka av den!

  1. Ja, precis. Men tror som sagt hon ville göra en poäng av hur äckligt det är med ståkissande. Blev lite fel utslag dock, eftersom jag tolkade det som att det fanns faktiskt risk.

 6. Jag slutade sitta på ringen då jag på något vänster hörde att springmask sprids via offentliga toaletter. Kan dock inte svara på om det är myt eller ej.

  1. I vilket fall som helst hjälper det inte att låta bli att sitta – det är i så fall bristfällig handhygien som är faran.

   1. Tänker också att det måste vara det stora problemet gällande smitta i underlivet.

    1. Ja, framför allt smittar ju tarmparasiter, liksom kräksjuka och liknande, via munnen, så under normala omständigheter måste man få förorenade händer för att bli smittad via offentlig toalett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *