Ask.fm

Har startat en ask.fm där en kan ställa frågor till mig. Ibland tar jag några dagar på mig med att svara, men jag svarar på allt som inte är otrevligt. Tänkte att jag skulle lägga ut sådana jag tycker är intressant här.
Det finns en sorts allmän rädsla för att diskutera öppet om jämställdhet, vilket jag tycker är frustrerande. Har du några tips för att få igång en mer levande/öppen/engagerad diskussion? Hur ”talar man med bönder på bönders vis”?
Jag tycker väl inte direkt att det har någon skyldighet att tala med ”bönder”, och ifrågasätter också att det skulle vara värdefullt. Jag tror att det är viktigt att vara hård och ställa upp sina egna villkor för samtalet, på det viset slipper en ödsla en jävla massa tid på folk som ändå inte är intresserade. Om en är tydlig med sina åsikter och utgångspunkter och säger nej till härskartekniker och andra fula debattknep så slipper en för det mesta ändlösa diskussioner med idioter, och det tycker jag är bra för då kan en lägga sin energi på vettigare saker.
Tycker du att all feministisk verksamhet borde vara separatistisk eller ser du en poäng i att män är med i diskussioner och åtminstone lyssnar?
Den mesta feministiska kamp sker som jag ser det inte i några organisationer utan i privatlivet, alltså i mötet med en massa olika slags människor, och således även män. Jag tycker det är viktigt att det finns kvinnoseparatistiska organisationer men jag tycker att män ska lyssna på feminister och anpassa sig. Jag tycker däremot inte att det är feministers ansvar att lära upp en massa män och släppa in dem i sina organisationer så att de kan bli ”goda feminister”, utan jag tycker att en viktigt del i att vara en god feminist som man är just att kunna förstå att en inte har tillgång till precis alla jävla rum i detta samhälle. För mig är det viktigt att hämta kraft, och det gör jag till stor del i kvinnoseparatistiska rum, det gör att jag orkar gå ut och möta världen sedan och sprida feminism till bland annat män.
Har du/har du haft mycket komplex? Har själv så mycket komplex, skulle ändra allt i mitt utseende om jag bara hade pengarna, trots att jag ideologiskt sätt inte kan stå för det. Vet du hur en förbättrar sånt här? Kan inte gå ut utan att må dåligt över hur jag ser ut, även om någon aldrig sagt något
Ja, jag har haft ätstörningar under en lång tid och tyckt väldigt illa om min kropp. Jag gör det fortfarande ibland, men försöker att tänka på det så lite som möjligt. Mitt bästa tips är ”fuska tills det funkar”, alltså bara försök skita i det och inte tänka på det även om det är svårt, för det hjälper faktiskt ofta jävligt bra till slut. Jag blev själv frisk från mina ätstörningar när jag var deprimerad eftersom jag inte orkade bry mig om min kropp då, gick upp en del i vikt och märkte att det faktiskt inte var någon jävla katastrof. Samma kanske kan funka på andra utseenderelaterade grejer? Alltså att bara försöka skita i att sminka sig eller vad det nu är du känner att du måste göra ett tag, även om det är jobbigt. Jag förstår att det kanske inte är så enkelt men jag tror att det är en av de bästa vägarna framåt.
Jag har vissa strategier som jag tillämpar även nu. Jag försöker till exempel att prata så lite som möjligt om mitt utseenden och ber människor att inte prata om det. Jag har till exempel valt att ta bort speglar från mitt rum så att jag slipper tänka på hur jag ser ut hela tiden. Sedan tar sådant tid och det måste få ta tid, det är svårt att vänja sig av med sådana tankar, men det är jävligt värt det när en kommit någonvart.
Vad anser du om ”feministisk porrfilm”? Kan det verkligen vara en feministisk handling att köpa kvinnors kroppar och sexuella integritet för pengar bara för man gör det ”mjukare”?
Jag tycker aldrig att kommersiell porr kan vara feministisk. Jag tycker det är mycket konstigt att vissa feminister verkar vara helt ok med den exploateringen bara det är ”normbrytande”. Jag tycker inte att det är särskilt sympatiskt att tycka att andra kvinnor ska exploateras för att en själv ska få någon ”spännande” nervkittlande upplevelse. Sedan kan väl folk göra amatörporr bäst de vill, men jag tycker inte att det ska vara möjligt att tjäna pengar på att exploatera andra människor sexuellt.
Vad anser du om monarkin vi har i Sverige i dag?
Det är en sån där fråga som jag verkligen inte tycker är särskilt viktig. Det är klart att det suger att vi har några slags offentligt finansierade brats som springer omkring och ägnar sig åt vidriga saker som överklassen gör, men jag tycker inte att det är mer problematiskt än något annat i det här samhället. Sedan tycker jag det är fånigt att tro att kungen kan vara opolitisk, han representerar ju en viss klass bara med sin blotta existens.
Ibland tycker folk att det är ”omodernt” men kung och så vidare och att det inte passar sig i en demokrati, och då kan jag väl känna att det är att ge vår så kallade demokrati lite väl mycket cred. Jag uppfattar ingen kungen som mer omodern än något annat i detta samhälle. Överlag tycker jag att det är en fånig symbolfråga som liberaler gillar att håll på med och att folk borde engagera sig lite mer i den kommunistiska revolutionen istället.

7 reaktioner till “Ask.fm”

 1. Tänkte på det där med ”bönder”. Jag kommer från ett ställe där människor skulle klassa invånarna som ”bönder” (gud jag jag hatar att använda det ordet nedvärderande). Jag tror att det är viktigt att prata med dessa människor på deras sätt, inte så att en måste rucka på sina principer men det är väldigt lätt att en blir betraktad som elitistisk om en bara går på och använder termer för ord som kanske är mer vanligt förekommande på akademisk nivå. Lika självklart det som att människor kommer benämna dessa människor som ”bönder”. Anpassa språket efter mottagaren.

  1. Saken är väl att en aldrig har någon skyldighet att prata med någon om något om en inte vill. Sen är det för mig personligen skillnad på att förklara resonemang för personer som är intresserade men inte är akademiskt skolade och därför förenkla resonemangen ect (det har jag gjort många gånger) jämfört med att jiddra med folk som inte är intresserade eller som inte vill förstå hur förenklat en än lägger upp det och som bara vill göra ner ens åsikter. Att behöva försvara sig mot folk som inte vill eller kan förstå ska en aldrig behöva.

   1. En kan ju argumentera för att dt nt heller e ngns skyldighet o följa moralkoder hen nt e förmögen o förstå också.

    Asså förstår ju vrf argumentet att dt ej e ngns skyldighet o förklara dyker upp & dt e ju som du säger att om en e vettig så kmr en att förklara resonemang för folk när dt känns som att d e intresserade. Samtidigt kan jag uppleva 1 ovilja o diskutera/förklara alls inom framför allt vänstern (kanske pga tillhör den själv & ser saker tydligare här). Dt kmr finnas människor som av olika skäl har svårt o greppa d sociala teorierna bakom åsikterna på den förhållandevis höga nivå feminismen & vänsterteori i allmänhet kan befinna sig. O om en nt greppar teorierna e dt ju också svårt o ändra sina moraliska värderingar.

    Tkr att d av oss som e kapabla att göra dt (som har tid, ork, etc.) i praktiken har 1 skyldighet o förklara vänsterteori för d som nt klarar av att själva sätta sig in i dt akademiska språket. För mig e dt förstås lättare än för många andra o få tid/ork md missionerandet iom har 1 hel del privilegier som gör mitt övriga liv enklare.

    PS: menar förståss ej att en ska gå in på avpixlat o diskutera med militanta rasister lr folk som e politiskt övertygade om motsatsen, dt orkar nog ingen av oss. Menar att en ska prata med människor i sin närhet lr människor en stöter på i ”neutrala” sammanhang som ba nt greppar men som försöker vara bra människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *