Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Att lyssna på sin kropp är bra, men sunt förnuft kan nog också hjälpa.

Alice har gästbloggat hos happy happy fatgirl om det här med att normala kroppsfunktioner sjukdomsförklaras när det kommer till kosthållning. Ett väldigt bra inlägg! Jag håller med om att det är dåligt att folk anses vara sockerberoende för att de är sugna på något sött, det är väldigt naturligt att vi blir sugna på snabb energi om vi är utsvultna. Man ska inte sjukdomsförklara normala kroppsfunktioner.

Men samtidigt så är våra kroppar anpassade efter att vi lever med ett ständigt underskott på mat, vilket gör att vi har lätt för att överäta när det väl finns mat. Problemet är att idag finns det mat precis hela tiden, vilket gör att det lätt bli för mycket. Speciellt av snabb energi.

Jag tror mycket på det här med att lyssna på kroppen och det är det jag själv brukar praktisera. Däremot tycker jag att man måste tänka också. Visst är man ofta sugen på snabb energi när man är hungrig, med det betyder inte att man ska äta en chokladkaka även om man skulle kunna, en banan duger gott och väl. Jag är ofta sugen på pasta men brukar skippa det till förmån för matvete eftersom jag vet att jag blir mätt på mindre och håller mig mätt längre av det.

Man ska absolut lyssna på sin kropp men man måste också lära sig tyda kroppens signaler på ett nyttigt sätt. Många som bara äter det de känner för blir ju tyvärr överviktiga. Mycket handlar nog om vilka vanor man har med sig från barndomen; om man varit aktiv och fått ”riktig” mat och inte ätit överdrivna mängder godis.

Var vill jag komma med detta egentligen? Vill väl mest bara säga att om man lyssnar på kroppen och använder sitt förnuft samtidigt så kommer man nog att ha en alldeles sund vikt. Men alla dessa tips och trix som lärs ut tror jag bara är av ondo. Det är inte nyttigt att ta typ 20 olika saker i beräkningen när man ska laga en måltid. Men om man faller för varje impuls som kroppen ger en, då kommer man nog inte att ha en sund vikt.

4 kommentarer till Att lyssna på sin kropp är bra, men sunt förnuft kan nog också hjälpa.

 • Alice skriver:

  Fast, det du beskriver är ju också att lyssna på din kropp. Att äta matvete istället för pasta eftersom du vet att det håller dig mätt längre, alltså. Det jag menar med att lyssna på sin kropp är inte bara att följa alla näringsrelaterade impulser man får, utan också att ta hänsyn till hur maten man äter får en att känna både direkt och på lång sikt. Det här inlägget stämmer rätt väl med hur jag tänker kring det: http://www.fatnutritionist.com/?p=3207

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Haha, dålig redigering. Den meningen ska bort. Läste det ngnstans men hittade inget om det när jag skrev, så sket i det.

 • Som du säger, känn OCH tänk! Är jag sugen på pizza borde jag äta något med fett i. Är jag sugen på godis är det troligtvis någon av vitaminerna i frukt jag lider brist på. Är det kött och sås jag cravar behöver jag nog protein. Chips antyder att jag kanske behöver något salt. Så fort man vet vad man behöver kan man välja ut ett nyttigare alternativ som lär tillfredsställa nästan lika bra =)

  //Emma Hå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv