Att man inte ser det dåliga betyder inte att det inte finns.

När jag var i Amsterdam reagerade jag på den otroligt låga andelen uteliggare i det offentliga rummet, på samma sätt har jag reagerat på att det är väldigt vanligt i Bryssel. I Bryssel finns uteliggarna överallt; de sover på shoppinggator och i tunnelbaneuppgångar. Rent spontant är det lätt att tänka att de här är något dåligt, ett tecken på att samhället är sjukt.

Utan att ha någon större kunskap om varken Bryssel eller Amsterdam så tänker jag att uteliggarnas närvaro i det offentliga rummet kan vara både något bra och något dåligt. I Turkiet så var närvaron av uteliggare extremt låg, något jag inte tror hade något att göra med att det egentligen fanns färre utblottade personer utan om att man jagade bort tiggarna för att turisterna skulle slippa se eländet.

Jag har uppfattat Bryssel som väldigt liberalt i det här avseendet snarare än att det handlar om en utbredd fattigdom. Jag har till exempel aldrig sett en uteliggare sova i tunnelbanan i Stockholm under flera nätter i rad och dessutom hört det ryktas att man är väldigt mån om att köra bort dem från polisens sida. I Bryssel däremot är det ganska vanligt och samma personer sover ofta på samma ställe flera nätter i rad utan att de verkar bli avhysta.

Det är såklart aldrig bra om det finns mycket hemlösa men jag tycker ändå att det säger något om samhället vad man gör av dem. Det bästa är såklart om de får hjälp och kan sova på härbärge eller skaffa bostad, men under premissen att en liten skara uteliggare alltid existerar så föredrar jag att man låter det vara öppet istället för att gömma undan problemet. Jag tror inte heller att man ska inbilla sig att bara för att problemen inte syns så finns dem inte, vilket jag tror att många gör eftersom det är ett väldigt bekvämt sätt att tänka på. Jag tänker att det faktiskt tvärtom kan vara så att det är mycket värre, att samhället varken gör något åt problematiken i sig och ovanpå det behandlar personerna det rör sig om som en social smitthärd som måste undan andre människors åsyn.

8 reaktioner till “Att man inte ser det dåliga betyder inte att det inte finns.”

 1. tycker att det är så jävla fult att avhysa uteliggare så som det ofta görs. oftast stör dom ju inte någon av att vara där dom är, annat än att människor ’tvingas se eländet’ men det är ju bra!

  1. Ja. Jag har ärligt talat aldrig känt mig hotad av en uteliggare.

 2. det är så galet. det byggs ju till och med medvetet obekväma parkbänkar osv för att inte uteliggare/liknande så kallat pack ska sova på dem. såg en knäpp bild från en gågata i los angeles där fönsterkarmar, där man annars skulle kunna sitta och pausa, hade försetts med vassa taggar. för att ingen skulle sitta där och hänga, typ.

  i min stad har man ställt bänkar med stjärtvärme på torget. det tycker jag är lite fint.

  1. Det är bara tragiskt när det byggs aktivt för att folk inte ska vara bekväma i det offentliga rummet. Sorgligt.

 3. Nu kommerjag ifrån ämnet men jag undrarhur du trivs i Bryssel och i Belgien i stort. Jag var nyligen i Bryssel och i Flandern då jag besökte Grözrock-festivalen (sjukt bra) och tyckte att belgarna var sjukt rara och ödmjuka, lite blyga kanske, men det som irriterade mig var trafiken och tätboddheten. Så mycket folk på så liten yta, trafiken segade sig fram och de körde sjukt oartigt (vilket kan bero på att bilen hade tyska plåtar iofs) och husen stod så tätt tätt tätt. Jag fick nästan klaustrofobi av det hela.

  1. Min erfarenhet av Belgien vs andra länder i centraleuropa (som det väl är) som t.ex. Amsterdam är att det är ganska lika i trångboddhet. Är väl mest vi nordbor som är bortskämda med utrymme?

   1. Kan ju vara en nordisk grej, samtidigt bor jag i Berlin och här bor förvisso flera miljoner men staden är byggd för ett större antal människor och gatorna är så breda att det itne känns fullpackat. Har även bott i Malaga och Hamburg och tycker att det inte förefaller så trångbott som i Belgien. Holland är ju också litet till ytan i jämförelse med hur många som bor där.

    Måte säga att de korta avstånden i Belgien var rätt sköna.

    1. Berlin är väl dessutom inte helt fullbefolkat än? Alltså, många lägenheter står väl tomma och så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *