Bättre att förbättra det vi redan har än att börja om på nytt.

Och som vanligt när en skriver om arbete så är det någon som ska komma och säga att det faktiskt inte är någon som tvingar dig att jobba, som denna charmiga från ”Boris”.

Det är ingen som tvingar dig att arbeta. Flytta ut till en grotta i skogen om du vill. Men ingen ska heller tvingas försörja dig på sitt arbete. Latmaskar får ta ansvar själva.

Jag har så grymt många problem med det här uttalandet.

  1. För det första är det världens sämsta motargument mot någon politisk vision någonsin. Herregud, politik handlar ju om att förbättra samhället. Jag fattar inte vissa människors fixering vid faktiskt tvång, inte alls. Vem fan bryr sig om det föreligger formellt tvång eller inte? Detta handlar om att vi som samhälle måste kunna sträva efter något mer än arbete och konsumtion. Att flytta ut i skogen skulle ju bara göra att en började på noll igen, och det verkar ju dumt.
  2. För det andra är det en extrem historielös syn på tillvaron. Människor har ju tvingats in i arbete genom proletarisering genom fråntagande, privatiserandet av allmänningar och kriminaliserandet av lösdriveri. Detta är faktorer som varit viktiga i det moderna arbetssamhällets framväxt, för att skapa en disciplinerad och lydig arbetarklass. Att vissa människor kan bestämma över andra beror på att de äger naturresurser och produktionsmedel, och detta ägande är knappast något självklart berättigat.
  3. För det tredje ignorerar det helt att människan är en samhällsvarelse. Få har den mentala kapaciteten att bara ta sitt pick och pack och dra. Vi vill leva tillsammans med andra människor.
  4. För det fjärde är det helt enkelt inte sant. Människor kan inte hur som helst flytta ut och bo i en grotta i skogen. Varför? Jo, för skogen ägs av någon. Även om skogen ägs offentligt så får en inte bosätta sig i den hur som helst. Visst finns det säkert de som lyckas i vilket fall, genom att inte bli upptäckta, men detta är knappast en lösning för flertalet. Om en dessutom ska skaffa sig lite bättre levnadsstandard, kanske bygge ett hus, odla mark och så vidare så blir det garanterat mycket svårare.

Nej, jag föredrar att vi jobbar för politisk förändring av den situation vi har idag framför att flytta ut i skogen. Pallar inte typ bygga upp ett nytt samhälle och sådär, utan tycker det verkar fetare att göra det befintliga bättre med tanke på alla bra saker vi har byggt upp som skulle kunna bli ännu bättre om vi förvaltade dem gemensamt.

4 reaktioner till “Bättre att förbättra det vi redan har än att börja om på nytt.”

  1. Tycker att man borde diskutera vad man också anser vara arbete. Arbete är ju idag det som någon är beredd att betala pengar för. Att folk inte vill arbeta för pengar är ju inte samma sak som att man vill lata sig. Man kan ju göra massa viktigt arbete utan att få pengar för det. Tror dessutom att man blir lyckligare av att arbeta med saker man anser vara meningsfulla. Ideellt engagemang är ju ett exempel på att pengar inte behöver vara det viktigaste.

  2. Problemet är väl idag också att väldigt många människor har synen ”jag-mig-och-mitt” (kanske eventuellt + mina nära). Vi lever i ett samhälle där egoismen uppmuntras, där den starke överlever och där solidariskt tänkande är en utdöende tankegång.
    🙁

  3. Fanny, jag såg på din instagram ett bokuppslag med ”…samförstånd över partigränserna”. Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad boken heter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *