Befogenhetsöverskridande.

Intressant text på planka.nu om hur Securitas missbrukar sina befogenheter som biljettkontrollanter. Som biljettkontrollant får man som känt inte hindra någon att gå för att hen saknar färdbevis. Läs texten om hur väktarna har agerat mot Ameth, troligtvis i tron om att han inte vetat något om sina rättigheter.

Vad som gäller är enligt Sl följande:

Biljettkontrollanterna får inte omhänderta, gripa eller hålla kvar resenärer som saknar giltig biljett.

Extra intressant är att väktarna har trott sig kunna använda sig av Pl13 för att driva sin sak i domstol. Pl13 står för polislag 13 och polislagen gäller givetvis bara poliser och absolut inte biljettkontrollant, det hör man ju på namnet. Att biljettkontrollanterna försöker lura en ungdom med detta är en sak, men att man försöker dra till med det i rätten är ju genant! Eller ja, det är ju såklart pinsamt att vi har en så ohederlig väktarkår över huvud taget, men det är verkligen märkligt att de tro att de kan komma någonvart med detta i en rättssak, att de tror att domstolen inte har koll på lagen. Eller så har de själva så dålig koll på algen att de faktiskt tror att polislagen innefattar dem vilket också är genant.

En annan sak jag tänkte på att väktarna enligt historien ska ha försökt dölja sina nummer vilket jag ser som ytterst problematiskt. Det är väldigt viktigt att man som medborgare kan identifiera vilka väktare, biljettkontrollanter, poliser och andra myndighetspersoner som man möter i sin vardag är. Det behöver inte innebära att man känner till den privata identiteten, men man ska kunna ha information så att man kan anmäla vad som skett internt och få reda på vem det är om man skulle vilja och kunna dra det till rätten. Att i tjänst försöka dölja sin identitet eller som i detta fall nummer som biljettkontrollant eller polis utan att det finns särskilda skäl till det borde vara ett brott i sig anser jag.

4 reaktioner till “Befogenhetsöverskridande.”

 1. Var med om det där för ett par år sen. Hade tagit fel busskort, blandat ihop det med min mammas som åker på reducerat. Kontrollanten trodde inte på mig och jag sa att jag kunde kliva av tåget. Då ropar han på samtliga kontrollanter och säger att alla ska kliva av tillsammans med mig! Det handlar om kanske sex personer och så jag.

  Jag tänker gå därifrån, men en av dem håller fast mig och säger att jag ska visa leg. Jag vägrar. Han släpper inte mig, trots att jag försöker komma loss. Han säger att han har rätt enligt lag att hålla mig kvar och jag säger emot. Jag försöker se hans namnbricka, men det håller han ju såklart för. De omringar mig i princip och trots att andra på perrongen lägger sig i, så är de oerhört aggressiva och säger att de ska sköta sig själva.

  Tillslut får jag panik och bara gråter, men det bryr sig de här männen inte om. Men polisen tillkallas iaf och jag måste ta emot en böter. Jag frågar polisen om kontrollanterna får hålla fast mig och de säger att det får dem inte göra, så jag berättar att de vägrat visa sina namn och nummer för mig, men det nekar ju såklart kontrollanten till. Jag anmäler honom iaf, men det händer inget med det… har väl gått tre år eller något nu. Ringde t.o.m SL dagen efter för att berätta detta, men hon jag pratade med var totalt ointresserad.

  Det här är fortfarande något jag ibland tänker på och det gör mig så fruktansvärt jävla arg att det finns människor som är maktmissbrukare när de inte ens har några befogenheter! Fy fan.

 2. Som vanligt innehaller kritiken mot vaktare en massa sakfel:

  1:

  ”Pl13 står för polislag 13 och polislagen gäller givetvis bara poliser”

  Fel. Ordningsvakter far oxa anvanda polislagen (PL 13, PL 19 etc).

  2:

  ”En annan sak jag tänkte på att väktarna enligt historien ska ha försökt dölja sina nummer vilket jag ser som ytterst problematiskt.”

  Vaktare har inga nummer pa sina uniformer. Daremot har ordningsvakter det.

  3:

  ”Det är väldigt viktigt att man som medborgare kan identifiera vilka väktare, poliser och andra myndighetspersoner som man möter i sin vardag är.”

  Vaktare ar inte myndighetspersoner.

  Det KAN vara bra att informera sig om det man skriver om men det e bara min personliga asikt.

  1. Sry, har blandat ihop ordningsvakter, väktare samt biljettkontrollanter.

 3. Du ska ha cred for att du medger att du har blandat ihop ordningsvakter och vaktare. Det finns folk som e dubbelt sa gamla som du som ALDRIG erkanner nar det blir fel. Alla har fel ibland, det viktigaste ar att ratta till dom och forbattra sina argument till nasta gang man ger sig in i debatten.

  Det finns trots allt hopp for manskligheten med ungdomar som du Fanny.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *