Bögporr och mäns prostitution.

En grej som folk verkligen älskar att ta upp när det diskuteras porr och/eller prostitution ur ett feministiskt perspektiv är att börja prata om bögporr eller män som prostituerar sig. Detta förekommer absolut, men grejen är att den tänkta publiken/kunden i majoriteten av fallen är just män. Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera på att män inte bara utsätter kvinnor utan även andra män för förtryck, det är liksom ingenting som på något sätt motsäger mina idéer om att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor. Jag har aldrig sagt att kvinnoförtrycket är det enda förtrycket. Jag tar till exempel ofta upp klassförtryck och rasism.

Jag tänker mig att män lär sig att dominera, och den dominansen drabbar såväl kvinnor som andra män. Det är fortfarande patriarkalt förtryck, det är fortfarande män som förtrycker andra människor sexuellt. Då ”patriarkat” betyder ”fadersvälde” är det väl egentligen inte så konstigt, att äldre män till exempel utnyttjar och förtrycker yngre.

Sedan finns det såklart män som säljer sig till kvinnor, men det förekommer verkligen inte i samma utsträckning som kvinnor som säljer sig till män. Ofta har jag fått intrycket av att det är andra former av strukturellt förtryck inblandat, typ svenska rika kvinnor som åker till något ”exotiskt” land för att få tag på någon exotisk ung man som de kan leva ut sina fantasier med och gotta sig över att de är så ”annorlunda” och har annan kultur och hudfärg och gud vet allt. Detta är såklart asvidrigt. Däremot är det inte något slags ”matriarkalt” förtyck, som har att göra med att män systematiskt objektifieras och så vidare.

2 reaktioner till “Bögporr och mäns prostitution.”

  1. Det är helt sant. Det stör mig väldigt ofta. Jag tror att jag skall sätta en liten ”favorit”-stjärna på det här inlägget och posta det varje gång jag är i en debatt om prostitution och det här argumentet kommer upp… Vilket är varje gång. ^^

  2. Kom att tänka på: Läste den tvärvetenskapliga kursen våld mot kvinnor i Uppsala i våras. När jag nämnde detta (för män och kvinnor) fick jag mothugg av två sorter: 1. Jamen de som utsätts för allra mest våld är män 2. Jamen det finns kvinnor som slår män också.

    Det som man glömmer då är: 1. Män utsätts visserligen i högre grad än kvinnor av våld. Problemet är att mäns våld mot män ofta äger rum i offentliga miljöer, typ krogen och gatan. Det gör att det ofta finns vittnen samt att våldet inte äger rum i en lika privat personlig sfär. Dessa båda omständigheter gör dels att det är lättare att genomgå en rättslig process eftersom att vittnen=bevisning samt eftersom våldet äger rum utanför den alldeles för personliga sfären ökar benägenheten att anmäla. Eftersom att rättsväsendet alltså redan kommer åt mäns våld mot män, är det mer intressant att fokusera på mäns våld mot kvinnor – eftersom detta är våld rättsväsendet inte kommer åt. 2. Javisst slår vissa kvinnor män i nära relationer, och givetvis är detta förkastligt. Men detta är i så liten procentuell utsträckning att man inte kan prata om ett strukturellt problem.

    En sak som förvånar mig mycket är hur de individer inom en grupp (t.ex. män) som faktiskt inte slår de kvinnor de lever i en nära relation med, så konsekvent kan vägra se att det finns ett strukturellt problem i ”män som slår kvinnor” eller ”män som köper sex av kvinnor”. Det går som du skriver, inte riktigt att vända på biffen och säga att det är samma sak som ”kvinnor som köper sex av män”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *