Det är inte min skyldighet att tolka kommentarer välvilligt.

En får en tråkig, otrevlig och nedsättande kommentar från någon antifeminist och skriver om det. Genast är det någon där som ska tolka den ”annorlunda” och se det ”positiva” i kommentaren, och tycker att jag också ska göra det. Tycker att jag ska sluta vara så negativ. Kanske ska jag tänka att det faktiskt finns en möjlighet att den här människan bara vill diskutera, ha ett helt vanligt och supertrevligt utbyte av åsikter, och så har jag sumpat det.

Ofta (eller typ alltid) när jag släpper förbi kommentarer som jag har en dålig känsla om och snackar vidare med personen som märker jag att det var precis som jag trodde: hen var en nedtryckande idiot. Det händer verkligen otroligt sällan att jag tänker att någon är en idiot och sedan visar personen sig vara en person jag kan ha ett vettigt utbyte med.

Såhär: att se det fina i allt och alla jämt och ständigt är fan otroligt uttröttande. Väldigt ofta är folk dessutom inte ”fina” utan faktiskt riktiga kräk, medvetet eller omedvetet. Människor är förminskande, otrevliga, oförstående och så vidare. Ofta så märker jag vilka dessa personer är redan på första kommentaren, och jag ser inte varför jag ska anstränga mig för att se det fina eller välmenande i en kommentar som är översittig, otrevlig och inte öppnar upp för någon intressant dialog.

Ofta känner folk sig misstolkade när jag reagerar på deras översittiga ton. De kanske säger ”men jag ville bara diskutera/höra dina argument/whatever, varför måste du ööövertolka”. Såhär: vill en detta så får en fan ta och tänka lite på hur en framstår. Om en vill ha en dialog så kanske en inte ska inleda med att skriva typ: ”du borde läsa på lite mer om det här/du borde skriva lite mer såhär/du missar det här/varför förstår du inte att kommunismen är förskräcklig” eller liknande. I sådana fall skriver en kanske ”varför tänker du såhär/hur tänker du kring det här/ jag tänker såhär”. En lägger inte in någon liten klapp på huvudet i stil med ”men du får såklart tycka som du vill (jag vet det, jag behöver inte din tillåtelse)/du verkar klok men här har du fel” om en vill ha en trevlig diskussion om ens olika åsikter kring saker och ting.

Den som vill diskutera får helt enkelt se till att anstränga sig lite och vara genuint intresserad av ett utbyte, inte av att sätta mig på plats. Det är inte min jävla skyldighet att tolka kommentarer på något godvilligt sätt, det finns skäl till att jag är hård på modereringen och inte tar diskussioner med vem som helst, det är helt enkelt alltför många som inte är intresserade av verkligt utbyte utan mest vill berätta för mig att jag är dum i huvudet. Sådant klarar jag mig jävligt bra utan. Jag tycker inte att jag har någon skyldighet att tolka människor ur någon slags positiv synvinkel och tänka att de nog egentligen är goda innerst inne, det är inte min uppgift att se och dra fram denna inre godhet ur alla puckon som kommer hit och beter sig, det är inte min uppgift att gå omkring och vara snäll och trevlig och förstående mot dem. Det är de som söker upp mig, det är de som vill ha ett utbyte, och därför är det också de som får skapa förutsättningarna för att ett sådant ska äga rum genom att visa lite jävla hyfs och inte inleda en diskussion med att förminska mig.

7 reaktioner till “Det är inte min skyldighet att tolka kommentarer välvilligt.”

  1. Jag håller fullständigt med! Jag tror folk tar till detta för att känna sig viktiga. Som eckhart toll beskriver så belönar de sin ”pain body” , istället för att intressera sig eller vara öppensinnade så är det jäkligt ”tufft” att leta upp saker de vill bråka kring .

  2. Det bör väl gälla även dig? Tycker att jag ofta ser otrevliga kommentarer från dig på Twitter, inte sällan efter att du blockat någon så att de inte har chans att svara. Vad är det, om inte härskartekniker? Håller man inte med dig, då är man kränkt: http://i41.tinypic.com/2pq7291.jpg. Jag röstar nu för att vi stryker det ordet ur svenska språket, för det har fanimej förlorat sin betydelse. Här – http://www.arsinoe.se/ta-lite-javla-ansvar-for-hur-det-som-kommer-ur-din-mun-tolkas/ – vill du att andra ska ta lite jävla ansvar för hur som kommer ur deras mun tolkas. Ska inte det gälla även för dig? Att ta toleransen och köra upp den i röven – http://www.arsinoe.se/ni-kan-ta-er-tolerans-och-kora-upp-i-roven/ – hur tycker jag att du ska tolka det? Om du tycker personen i tweeten här – http://i42.tinypic.com/2w3w8x3.jpg – är otrevlig för att han tycker ditt resonemang är det ”sämsta” han läst, vad fan är då du inte när du skriver som du gör annars?

    Jag läser dina texter med stor behållning, för även om jag inte alltid håller med dig tycker jag du visar en vilja att tänka och skriva seriöst. Ibland blir det du skriver om en ögonöppnare för mig. Men det fläckas liksom ner av alla ”vider”, ”kräk”, ”offer” och ”kränkta” personer du verkar möta på Twitter. Alla har ett ansvar att tänka på hur det de säger och skriver tolkas av mottagaren, men det gäller även dig.

    1. Nå, det är klart att folk kan tycka att jag gör fel på olika sätt, så är det alltid. Skillnaden är att jag inte tycker att någon har någon skyldighet att lyssna på vad jag har att säga och att jag inte aktivt söker upp människor för att trakassera dem med mina åsikter. Det jag reagerar på är inte att folk har fel eller så, utan att de tycker att jag har en skyldighet att besvara dem. Förstår du?

  3. Det har hänt mig EN gång, att någon som var extremt otrevlig i sin framtoning ändrat sig, det är idag en av mina trevligaste läsare.
    Så, jag håller också med, hen jag åsyftar får vara undantaget som bekräftar regeln 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *