Demonstrera gärna, men kan ni snälla byta namn.

Imorgon ska det hållas en demonstration emot Sd vilket jag i sig tycker är helt i sin ordning. Även om man inte kan ändra den demokratiska processen medelst demonstrationer och få ut Sd ur riksdagen på det viset så finns det en stor poäng i att markera att slaget inte är över: Sd sitter förvisso där de sitter men vilket inflytande de får och om de får sitta på samma platser nästa val avgörs delvis av vad som sker nu. Det är viktigt att Sd och deras retorik inte normaliseras, vilket är den stora risken vi står inför. Därför tycker jag att den som kan borde vara med och samlas i kungsträdgården klockan 12 i morgon.

Vad jag däremot har otroligt svårt för är den retorik som kampanjen förs under, den om att ”vi är 94 procent”. Det ska åsyfta de personer som inte röstade på Sverigedemokraterna, som ju som känt fick 5,7 % i valet.

För det fösta så är det liksom inte sant. Denna grupp människor representerar inte alla som inte röstade på Sd. Jag förstår att det är ett retoriskt grepp men jag tycker inte att det spelar någon roll. När man demonstrerar, driver en kampanj eller liknande så ska man aldrig säga sig företräda en grupp som man inte företräder. Det sänker trovärdigheten.

Men det största problemet med retoriken som jag ser det är att man reducerar frågan om ”rasism” till att handla om Sd eller inte. Jag vill påpeka att vi har minst två främlingsfientliga partier i vår riksdag, dels Sd men också Folkpartiet som driver förslag om burkaförbud och språktest för invandrare. Inget parti utom möjligen vänsterpartiet är riktigt invandrarvänligt, jag har till exempel aldrig hört någon föreslå att vi ska höja antalet kvotflyktingar (människor från krigshärdar som får uppehållstillstånd redan innan de anländer) som ändå är ganska lågt.

Rasism fanns redan innan Sd kom med i riksdagen. Visserligen blåser det extra mycket högervindar nu, men det är liksom inte Sd ensamt skyldiga för utan det handlar om att den mentaliteten har fått ett uppsving i hela Europa.

Antirasiströrelsen måste sluta handla om att mest bara hacka på Sd och börja handla om att åskådliggöra rasismen även på andra ställen i samhället och att erbjuda alternativ till en missnöjd befolkning. Sedan ska man såklart påminna folk om vad Sd är för ett parti så att de inte blir rumsrena, men ett ensidigt fokus på ett parti kan riskera att leda till att annan rasism blir rumsren istället. Att vissa åsikter och partier inte ifrågasätts för att de i alla fall inte är Sd.

Så demonstrera gärna, men kan ni snälla byta namn.

7 reaktioner till “Demonstrera gärna, men kan ni snälla byta namn.”

 1. För den delen: hur osmakligt låter det inte med ”inga nazister på våra gator”? Jag förkastar verkligen nazismen som ideologi, men det där låter ju bara äckligt. Det ger etnisk rensning-vibbar. Fattar ju att det inte är vad de menar, och eftersom nazister kan vara människor av alla ”raser” är det inte etnisk rensning det verkligen skulle handla om ifall man nu bestämde sig för att faktiskt rensa bort alla nazister fysiskt… men det klingar väldigt illa. Och jag tror att de skulle kunna bli tagna på större allvar om de inte slängde sig med sådana fraser.

  1. Tænkte præcis det samme.

   Og… skal vi til at have en masse ”vi er X procent” bevægelser nu? Det virker lidt som at prøve at ride med på en bølge som man har no business i at ride med på. Lad Occupy Wall Street være Occupy Wall Street og kom på noget nyt selv. Det min lidt om alle de sygdom-ribbons der pludselig dukkede op for nogle år siden.

 2. Förklara gärna vidare vari osmakligheten ligger och hur det går att associera till etnisk rensning. Förstår inte.

  1. Vem är kommentaren riktad till? Svara gärna direkt under. Om den är riktad direkt till mitt inlägg så tycker jag att jag förklarar mig ganska bra.

 3. ”Jag vill påpeka att vi har minst två främlingsfientliga partier i vår riksdag, dels Sd men också Folkpartiet som driver förslag om burkaförbud och språktest för invandrare.”

  Hur är språktest främlingsfientligt?

  Det är som att säga att passkontroll är rasistiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *