Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Den kvinnliga elakheten finns, men bara på stereotypt kvinnliga områden.

En extremt utbredd uppfattning är att kvinnor inte stöttar varandra. Vi klankar ner på varandra och konkurrerar mest hela tiden.

Givetvis är verkligheten inte så enkel. Det finns gott om kvinnor som lyfter upp och stöttar andra kvinnor. Men jag vågar nog ändå påstå att det ligger något i den iden. Det finns absolut forum där kvinnor är otroligt elaka mot varandra och trycker ner varandra systematiskt. Som exempel kan jag ta familjeliv, eller kanske Englas kommentarsfält. Medan andra bloggar med kvinnor som dominerande läsare inte alls har samma kultur.

Jag har en liten teori kring varför vissa forum och bloggar blir så utsatta för har från kvinnor riktat mot kvinnor. I bloggar diskussioner som handlar om saker som ligger väldigt nära de områden som är traditionellt kvinnoexklusiva, såsom moderskap eller sexualitet, så är kvinnor mycket mer intresserade av att framstå som bäst. För om man är den bästa mamman är man också den bästa kvinnan.

Andra områden, som att vara en bra programledare eller rita bra, är inte alls lika tydligt kopplade till kvinnlighet, och är därför inget kvinnor specifikt känner att de måste konkurrera om. Där är det mycket lättare att vara okej med att den här tjejen kan rita bra och jag inte kan det för det hotar inte mig. Om en massa andra kvinnor däremot är bättre ”kvinnor” så kommer personen att framstå som den sämre kvinnan.

Jag påstår absolut att man tydligt kan se att de områden där kvinnor inte förmår stötta varandra lika bra generellt är områden som är tydligt förknippade med kvinnorollen. Detta är såklart något som är socialt konstruerat, och har därför ingenting med att kvinnor skulle vara sämre att göra. Det handlar snarare om att man ser kvinnlighet som ett personlighetsdrag istället för att bara se det som en fysiskt egenskap. Men den kvinnliga konkurrensen är absolut ett existerande fenomen, men bara på några få områden.

Det är därför kvinnor som Kissie och Gynning, som är väldigt stereotypt kvinnliga och anspelar väldigt mycket på sin kvinnlighet, alltid pratar om att det bara är kvinnor som försöker trycka ner dem. Det är inget konstigt med det, för eftersom de verkar så tydligt inom sin könsroll så är det bara naturligt att ingen man upplever dem som något hot.

23 kommentarer till Den kvinnliga elakheten finns, men bara på stereotypt kvinnliga områden.

 • Hanna skriver:

  Skitintressant! Det kan ju också vara för att traditionellt kvinnliga intresseområden anses lite sämre, modebloggande till exempel, och både män och kvinnor är med och fortsätter hålla de intresseområdena som sämre. Kvinnor kanske i större grad kommenterar den här typen av bloggar med nedvärderande kommentarer för att komma längre ifrån att själva vara kvinnan med stereotypa intressen. Alltså att det inte alltid handlar om konkurrens att vara den mesta kvinnan, utan en kamp för att komma ifrån kvinnligheten.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Så kan det också vara ibland, många kvinnor nedvärderar ju kvinnliga intressen. Men rörande moderskapsfrågor så upplever jag snarare att det handlar om att vara det bästa morsan.

   • Hanna skriver:

    Eftersom jag knappt läser några mammabloggar har jag ingen erfarenhet av det, men jag tror absolut att du har rätt. Jag har bara erfarenhet av mode-/”kvinnobloggares” kommentarsfält, därav det perspektivet!

    • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

     Man skulle nog kunna säga att de två dominerande sätten kvinnor trycker ner kvinnor på är dels genom att claima kvinnlighet, dels genom att trycka ner typiskt kvinnliga attribut för att positionera sig som manliga. Det senare är onekligen vanligare bland modebloggare, det håller jag helt med dig om.

 • Alice skriver:

  Jag ställer mig ofta frågan ifall vi skulle utrota myten om smutskastningen kvinnor emellan, om då fenomenet skulle försvinna? ”Efter att ämnet freon försvann är det ingen som använder det.” Typ

 • Visselpaj skriver:

  I ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” nämner man hierarkiordning som förklaring. En grupp människor med lägre rang tenderar att oftare trycka ner varandra. I en arbetssituation kanske det är en enda person i gänget som får gå vidare uppåt i karriären och det kan vara svårt att ta med sig sina tidigare kollegor och dessa tycker hen är en förrädare.

 • Anna skriver:

  Jag vill gå ett steg längre och ge en conspirationsteori. Det finns starka krafter som uppmuntrar tjejer och kvinnor att bråka och diskutera med varandra om smink och kläder och sånt där. Och sen tjafsar kvinnorna om hur tjafsiga kvinnor är och hur mycket trevligare och rekorderligare män är. När kvinnor är sysselsatta med sånt här så har de ingen tid över till att lägga sig i större saker som politik, samhällets framtid, vapenindustrins dubbelmoral etc etc. Och de ”riktiga” männen som vet hur man beteer sig och hur man prioriterar vad man ska lägga sin tid till tar hand om allt.

  OBS! ironi!! Vill säga att de som har gett mig mest stöd i livet, sen dagis är tjejer. Jag skulle inte ha klarat mig igenom alla tonårens bekymmer eller vuxenlivets utmaningar utan mina älskade väninnor. gnällspikarna på bloggforum är inte representatiiva för vårt kön och jag tycker det är synd att de hela tiden ska användas som måttstock.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Det ligger ju ngt i din konspirationsteori. Jag tror dock inte att det är en konspiration, bara att det är så det fungerar i en struktur.

 • Ulf häger skriver:

  Kanske har du rätt.En tjej som står mig nära, är framgångsrik, och mycket resultatinriktad. Hon har ofta problem med andra tjejer.

 • Viola skriver:

  Spinner vidare lite på det Visselpaj skrivit: Jag tror det ligger en hel del i det. Som jag upplevt det brukar de utstötta i en skolklass vara de som konkurrerar hårdast inom hierarkin – de befinner sig på en lägre nivå och intar automatiskt försvarsposition även i situationer som egentligen inte är särskilt hotande alls. Och det är antagligen lite på det viset inom gruppen kvinnor också.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Det kan stämma. Jag tycker att hon skriver intressanta saker och blir inspirerad av det, och jag skriver alltid vad jag fått min inspiration ifrån. Personligen tycker jag inte att det blir ensidigt för den sakens skull, faktiskt, eftersom jag ändå skriver min egna tankar och på varierande ämnen, men jag ska tänka på det.

 • msn00b skriver:

  Fast..huruvida tjejer och killar pratar skit överhuvudtaget är det väl ingen som ifrågasatt, det jag personligen vänder mig emot är när man förklarar en skitsnackande individ med att ”ja, hon är ju kvinna”. Jag kan känna att man genom att göra det ursäktar kvinnors skitsnackande med att det ju ligger i könets egenskaper på samma sätt som vi ursäktar mäns våld med att det ligger inbyggt i den manliga könsidentiteten att bruka våld vilket producerar och re-producerar beteendet.

  Sen är jag så evinnerligt trött på det tänkta motsatsförhållandet mellan könen, som om vi per automatik är offer för vår egen historia, oförmögna att ta steget utanför den scialisering vi utsatts för och därmed dömda att gå i förutbestämda spår. Man har ju ett eget ansvar att lära sig tänka och granska kritiskt och sen agera utifrån sin övertygelse.

 • Emma skriver:

  Men borde det då inte vara på samma vis i männens värld?
  Borde inte män också konkurera inom typiskt manliga egenskaper och vara lika elaka mot varandra som kvinnor är?
  Jag upplever inte att det är så. Men jag har ingen aning om varför…..

 • Essus skriver:

  Jag vill gärna se att din teori är en liten snöboll som satts i rullning, för att sedan stöta emot ett träd och splittras så att alla får snö på sig!

  Jag tycker att mycket av det du skriver är tänkvärt och intressant för ALLA att läsa. Keep up the good wörk!

 • Gardeeva skriver:

  Det är väl en mycket vettig teori. Så kan det säkert vara i mångt och mycket. Däremot tror jag inte att det är ngt typiskt kvinnligt att trycka ner och vara elak. Det är väl bara det att det syns mer eftersom det mestadels är kvinnor som skriver de stora bloggarna. Jag tror det är minst lika mycket skit i de manliga värdenas sammanhang.

  En annan sak som jag tänker mycket på, det här med vad som ses som nertryckande. Om man inte håller med, om man ifrågasätter en person, som öppet har valt att gå ut med sina åsikter, på tex en blogg, eller ett forum, så blir man snabbt sållad till den skara som inte ”stöttar andra kvinnor”. Man är avundsjuk och bitter och vill kvinnoskaran illa och allehanda annan bullshit. Att ifrågasätta är inte samma sak som att trycka ner, men många verkar tro det. Jag är av den strama uppfattningen att dumhet är könlöst. Och jag ifrågasätter alltid dumhet, även om det ibland kan innebära att jag inte stöttar andra kvinnor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv