Det är inte bara könen som begränsas.

Lego blir mer och mer könat precis som allt här i världen. Men när det gäller Lego så tror jag att det absolut största misstaget inte är själv köningen utan begränsningen va barnens fantasi. Legokonceptet bygget ju från början på att man ska bygga ihop saker och ting själv. Visst har det väl alltid funnits grundmodeller av olika slag men fokuset har ändå legat på att barnen använder sin egen fantasi och ombildar. Med åren har det blivit mer och mer specialanpassat Lego. Byggsatserna har blivit betydligt mycket svårare att sammanfoga med varandra och mer och mer fokus har hamnat på de olika karaktärerna i lådorna och diverse specialbitar på bekostan av de flexibla bitarna som man utan problem kan använda i nya byggen. I samma veva har det blivit mer och mer könat och numera finns det speciellt tjejlego. Lego liknar mer och mer helt vanliga dockhus eller miljöer som man får montera själv, både för killar och tjejer. Det är inte meningen att man ska blanda och bygga nytt och det är ju såklart något Lego tjänar på eftersom behovet av att ständigt köpa nytt då ökar.

Jag tänker att könandet och begränsandet av övriga möjligheter är starkt sammanflätade. Ju mer specifika olika leksaker blir, ju mer de antar skepnaden av ett redan färdigt rollspel, desto större blir behovet av att skapa flera olika nischer. Jag hade inte sett något problem i att man kompletterade Legoutbudet med lite tjejigare lådor. Kanske andra färger och mer tjejgubbar i kartongen. Kanske affärer och blommor istället för de så dominerande bilarna. Så länge det var gjort för att blandas med varandra som Lego ju från början var. Jag ser inget fel med att variera utbudet, däremot med att desperat försöka separera världarna med hjälp av annan design på gubbarna och annat namn på produkten som med all tydlighet signalerar att de absolut inte ska blandas.

Könande hänger ihop med en mer allmän begränsning av barnens fantasi. Leksakerna blir inte bara könsspecifika, de får mer specifika användningsområden på alla punkter. Jag tror absolut att även andra möjligheter för barnen har strypts i samma veva som leksakerna har könats och tycker att Lego är ett väldigt tydligt exempel på det. Att det inte bara handlar om att vissa saker och rosa och andra blå utan om ett generellt begränsande.

Jag tror bara att Lego kommer förlora på att de gått bort från sitt grundkoncept till den grad de faktiskt har. Lego är inte speciellt längre, det är bara en otroligt begränsad leksak med det roliga tillägget att man monterar den själv. Utöver det lever företaget på sitt märke och en ide om vad Lago är som inte är korrekt längre. När folk inser detta kommer de troligen sluta köpa skiten.

7 reaktioner till “Det är inte bara könen som begränsas.”

  1. Håller med! Min lillbrorsa får mängder med lego, men han vill bara bygga dem en gång (eller ännu hellre, låta någon annan bygga dem), sen leker han med dem som vilka leksaker som helst. Då kan man ju lika gärna köpa vilken billig plastskit som helst, det är ju legos mångsidighet som är dess styrka! Själv var jag tvärtom när jag var liten, så fort jag byggt upp allting blev jag uttråkad, rev det och byggde något nytt. Bu för alldeles för många specialdelar, även om de kompletterar de traditionella klossarna fint.

    //Emma Hå (legofantast)

  2. Tror att markanden blir rätt mättad på vanligt lego: det var sällan relevant att fylla på med lite mer färggladaklossar av samma sort till barnen, när man t ex köper fördelsedagspresenter. Och barnen önskade sig inte fler likadana klossar, de hade ju redan. Plus att legot kunde ärvas utan problem. När det kommer sjuhundra nya varianter hela tiden finns alltid något nytt lego att önska sig, och byggsatserna kan ju bara sättas ihop en gång, förutsatt att jag inte har kvar precis alla delar + instuktionsbok kan inte min lillebror ärva mitt gamla lego (eller bara bitarna dåra, men inte själva byggsatsmomentet).

    Så jag kan förstå att det säljer mycket bättre såhär, när man sammarbetar med nya filmer och allting. Lego blir helt plötsligt något som måste uppdateras. Tror absolut de tjänar jättemycket på det ekonomiskt, även om jag håller med om att det är trist.

    1. Fast det finns ju byggsatser som är mer eller mindre lämpade för att blanda med andra även om de är specifika. Många av de nuvarande är nästintill omöjliga att använda till nya byggen.

  3. Jag ville alltid ha mer lego, bara de enkla byggbitarna, och det vill min sjuåriga lillasyster också. Jag tror tyvärr att barnens fantasi får lida rätt så mycket nuförtiden till förmån för färdiga lösningar. Jag skyller en stor del av det på teven. Får ungarna se på teve så fort de inte vet vad de ska göra så lär de ju sig aldrig komma på något själv. De påpekar på min lillasysters dagis att hon har sån stor förmåga att fantisera och hitta på egna lekar. Det är lite sorgligt tycker jag, alla barn borde få chansen att utveckla sin fantasi utan att bli serverade färdiga lösningar.

    1. Har inget emot byggsatserna i sin, vad jag däremot tycker är tråkigt är att byggsatserna har blivit svårare att använda till annat sedan. Min lillebror har t.ex. en gammal legoborg och ett skepp som visserligen har vissa specialbitar i sig men där majoriteten av bitarna fungerar utmärkt för att lägga i den vanliga lådan.

  4. Nja, ikke helt enig. Der har altid fundets særligt pige-lego, det der er anderledes med Friends er, at det netop er det kan bruges sammen med Legos øvrige produkter. Jeg er kritisk overfor at det markedsføres udelukkende til piger, men jeg var i Legos flagship store her i København for et par dage siden og var faktisk overrasket over, hvor godt det ”passede ind”. Hvis det bruges som et supplement til det øvrige sortiment, tror jeg faktisk, at det vil fungere rigtigt godt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *