Det är tyvärr inte så enkelt.

En grej som stör mig så sanslöst mycket när man diskuterar de Eu-länder som krisat, framförallt Grekland, är folk som ba: ”men man måste ju betala tillbaka sina lån, det måste ju vanliga personer, alltså även länder” och framställer det som om det var detta hela frågan om krisen står och faller med. Att man faktiskt måste betala tillbaks och att det får väl ha vilket socialt pris som helst.

Förutom att det är en jävligt vidrig människosyn att det liksom inte spelar någon roll om hela Greklands befolkning får lida för att politikerna har varit oansvariga så avslöjar det en viss okunskap om hur detta med utlåning fungerar. Det är nämligen som så att en bank, när den lånar ut, gör en riskkalkyl. För det första lånar seriösa banker inte ut pengar till personer som inte anses ha kapacitet att betala tillbaka. En person med dålig privatekonomi som vill ta ett lån för att typ köpa en bil eller en väska eller vad det nu kan gälla kommer troligen inte kunna låna av en seriös bank till rimlig ränta utan får ta typ sms-lån, som dels är mindre och dels har sjukt mycket högre ränta. Om en bank gör en missräkning så kan de helt enkelt inte räkna med att få tillbaks sina pengar. Sådana är spelets regler.

Dessutom så kan länder faktiskt vägra att betala av sin statsskuld. Detta tycker många är chockerande ty ”rätt ska vara rätt” men om man tänker på det lite mer ingående så fattar man nog hur det fungerar. Till exempel om ett land styrts av en regim som lånat massa pengar och köpt vapen för eller låtit högt uppsatta personer sno åt sig så kan ju inte folket som lytt under denna regim hållas ansvariga för detta. Det är ju orimligt. Andra länder, banker eller företag borde inte låna ut pengar till länder där man misstänker att korruptionen är omfattande eller att pengarna kan användas mot folket. Nu vet jag inte hur det ser ut i Grekland, men som långivare har du ju ett ansvar att se till att du kan få tillbaks dina pengar. Och detta borde ju vara ännu mer relevant när det kommer till länder, eftersom då risken finns att de där pengarna hamnar någonstans där de absolut inte tjänar intresset hos dem som sedan ska betala av lånet.

Så om man lånar en massa pengar till ett land som inte har sina finanser i god ordning så har man faktiskt ansvar även som långivare. Så fungerar det för människor och så fungerar det även för länder. Konstigare än så är det liksom inte. Sedan kan det vara så att Grekland har gjort sig skyldiga till ett bedrägeri, men i så fall är det ju ett brott som de ansvariga ska ställas inför rätta för.

5 reaktioner till “Det är tyvärr inte så enkelt.”

  1. hmm jag vet inte om jag hänger med här. du förenklar en poäng jag inte riktigt hajar..?

    1. Poängen är att vissa personer har ett väldigt banalt sätt att se på Greklands skuldkris. De tycker liksom att ”rätt ska vara rät”, dvs att Grekland ska betala tillbaks sina skulder. Grejen är att det inte riktigt är så enkelt, dels för att långivarna har ett ansvar att se till att låntagarna har sina grejer i ordning, men också för att man straffar ett helt land för en oansvarighet som bara några få är skyldiga till.

  2. Håller både med dig och inte. Långivarna har inget som helst ansvar utan det har grekiska regeringen. Det är den grekiska befolkningen som faktiskt valt sin regering så i slutändan är det den grekiska befolkningen som är ansvarig. Det är sant att grekiska staten kan sluta betala men problemet är att de behöver låna och om man slutar betala så får man inte låna mer. Det är flera problem som gjort att det blivit som det blivit. Ett är att grekland levt över sina tillgångar. När man gick med i euron så redovisades som inte stämde utan siffror som var för bra. Detta gjorde att växelkursen blev fel och de blev för rika men samtidigt tappade konkurrenskraft. Ett annat problem är att det grekiska samhället är korrupt med stor svart sektor. De får helt enkelt inte in den skatt som behövs för att betala löner mm. De enda som helt betalar sin skatt är de offentliganställda. Samtidigt har facket förhandlat fram en hel del mycket absurda förmåner, ex extra betalt för att komma i tid till jobbet (lokförare) , mycket tidig pensionsålder mm.

    1. Det är såklart ett komplext problem och jag gör verkligen inte anspråk på att veta allt eller ha någon slags slutgiltig lösning. Jag blir bara så trött på den moralism som finns kring det hela. Om Grekland redovisat felaktiga siffror så ska det betraktas som ett bedrägeri, men då är det ju makthavarna som gjort sig ansvariga för det. Ja, visst är det folket som röstat fram regeringen men de har väl knappast röstat ”ja” på frågan ”ska vi ljuga för att joina euron”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *