Det handlar inte om snålhet, det handlar om att hålla fast vid en illusion.

Jag tycker att det är intressant hur mycket energi vissa människor plöjer ner i att berättiga att de inte ger pengar till tiggare och få andra att inte ge pengar till tiggare. Som försvarare av att skänka pengar har jag hört en oerhört spännande uppsjö av argument och ursäkter, den ena mer långsökt och fantasifull än den andra.

Och en börjar ju undra, vad tusan handlar detta egentligen om? För det är ju liksom inga stora pengar det rör sig om, att skänka bort ett par kronor är ingen stor förlust för de flesta, och det är ju inte heller som att folk i regel avkrävs en förklaring för att de inte ger. Det stora flertalet ger ju inte pengar. Det hade liksom varit helt okej att bara inte ge, utan att komma med några argument därtill eller försöka hindra andra från att ge. Jag tänker mig att den som faktiskt inte har råd att ge men vill skulle kunna säga det, istället för att komma med en massa bortförklaringar.

Min teori är som följer: det som händer när en ger pengar, eller ens erkänner att det skulle kunna vara den rätta saken att göra, är att en erkänner ett behov och ett problem. En erkänner att människan som sitter där är just en människa, en människa som förtjänar att ha de lika bra som en själv. En erkänner också att problemet är just fattigdom och bristande livsmöjligheter och inte typ bristande driv eller entreprenörsanda. Och detta tror jag är oerhört jobbigt för de flesta att inse.

Att se tiggare som människor är smärtsamt, för det tvingar en att inse vilket vidrigt samhälle vi lever i där vissa har det relativt gott ställt och andra tvingas leva på allmosor. Det är inte en trevlig insikt, inte alls, och därför håller en den hellre ifrån sig. Det är lättare att avhumanisera, att misstänkliggöra, än att erkänna situationen för vad den är; en tragedi och ett misslyckande.

Därför håller en hellre fast vid sina illusioner om att det faktiskt är den rätta saken att göra att inte ge. Därför struntar en inte bara i att ge själv utan försöker även övertyga andra. Det handlar liksom inte om pengarna i sig eller ”snålhet”, det handlar om något mer. Det handlar om erkännande av människovärde, om politisk medvetenhet, om erkännandet av ett behov.

29 reaktioner till “Det handlar inte om snålhet, det handlar om att hålla fast vid en illusion.”

 1. Jag ger inte pengar till tiggare. Det betyder inte att jag inte ser att det är riktiga människor som sitter där eller att jag inte erkänner att samhället inte fungerar som det ska. Tvärt om, jag är mycket, och smärtsamt medveten om att samhället vi lever i inte är hållbart när vissa tvingas tigga sig till pengar. Anledningen till att jag inte ger dom pengar är att jag tror att det är en väldigt kortsiktig lösning, för mig blir det lite som att blunda för det verkliga problemet genom att ge pengar. Det är systemet som är fullkomligt ruttet, och jag tror tyvärr att genom att man ger pengar till tiggare så blir det lättare för dom med makt att bestämma hur samhället ska styras att se förbi problemet. Om detta är rätt eller fel vet jag inte, det är så jag ser det just nu iaf.

  1. Ja, det där är ett vanligt argument. Tycker nog att det är viktigt att hjälpa de som sitter i skiten oavsett.

 2. Fast alternativkostnad är ju en väldigt viktig aspekt här. Jag vet inte vad tiggaren kommer göra med pengarna. Ger jag pengarna till t.ex. Läkare Utan Gränser istället vet jag att de kommer använda pengarna på det sätt de ser som optimalt. Samtidigt som de med sin erfarenhet har betydligt bättre möjlighet att göra den bedömningen än jag. De har också andra fördelar som att de kan köpa nödvändiga produkter billigare då de köper in så mycket. Därför ger jag i princip aldrig pengar till tiggare.

  1. Tja, det är ju inte som att välgörenhetsorganisationer är transparenta heller. Minns t.ex. den där skandalen med röda korset för ett par år sedan.

   1. Det finns ju dock rätt mycket information att tillgå i t.ex. årsredovisningar och liknande. Sen finns ju t.ex. 90 konto och hemsidor som t.ex. http://www.givarguiden.se/ där information finns att tillgå. Med tiggare finns ju absolut ingen information om hur de kommer använda pengarna.

    Samtidigt som stordriftsfördelen och helhetsbilden som organisationerna har finns kvar som fördelar. Jag har inte argumenterat för att välgörenhetsorganisationer är perfekta. Bara att det är min uppfattning att det finns organisationer där jag bedömer att ”nyttan” för X antal kronor är större än om pengarna gavs till tiggare.

    Dessutom kan ju organisationerna köpa väldigt viktiga saker t.ex. vaccin som jag ser som viktigare ur ett långsiktigt perspektiv för att kunna få en långsiktigt hållbar utveckling.

     1. Nej, en del saker går inte att upptäcka det har du helt rätt i och jag skrev att inget av alternativen är perfekt. Men samtidigt kan tiggaren t.ex. spendera pengarna på alkohol/droger, vilket jag ser som ett klart sämre alternativ än t.ex. läkemedel till vaccination. Sen finns ju risken att pengarna till tiggarna blir långt ifrån optimalt fördelade. En tiggare som orkar sitta på en central plats i Stockholm varje dag lär nog kunna få in en del pengar. Medan t.ex. en sjuk person i en mindre stad med samma behov som bara orkar tigga någon dag i veckan inte alls kommer få lika mycket pengar. Vilket också är en anledning till att jag föredrar välgörenhetsorganisationer då de kan hjälpa till och försöka få resurserna ditt de behövs som bäst.

 3. Jag ger inte till tiggare för att jag tror att det finns många av dom som är tvugna att jobba för ligor, lägger pengarna på knark osv. Jag känner att även om det bara handlar om några få kronor, så vet jag ju att jag ger personen de pengarna bara för att lindra mitt eget samvete snarare än för att göra något gott på riktigt om jag ändå inte vet vart pengarna hamnar, för då kan ju pengarna göra precis lika mycket skada som nytta om det är typ en missbrukare eller hamnar direkt i händerna på någon som utnyttjar tiggarens maktlöshet. Men det är sjukt svårt det där för även missbrukare behöver ju mat osv

  1. Det där oroar mig också. Att pengarna kanske går till droger/alkohol eller till någon kriminell ledare och de som egentligen behöver pengarna till mat/husrum inte får något alls.

 4. Om en ser en svältande människa utan en öl en cigg en bit bröd och en själv har delar man på brödet ciggen ölen annars är en en jävligt usel person. nof said …

  sen kan en även skänka pengar till andra längre bort men att inte gräva där en står är SAS r e t a r d e d … för att använda ett uselt förnedrande internet språk för att föra fram en dyr poäng.

 5. Det finns en hel del skräckhistorier om vart pengarna man skänker bort i slutänden hamnar. Är det inte till droger så är det till kriminella organisationer eller dylikt. Jag är själv aldrig med om att folk ber om att få pengar då jag bor i en liten stad, men det jag i allmänhet tycker mig höra är att folk tror pengarna inte går till den stackars människa som ligger på gatorna utan till någonting helt annat. Vad är din syn på detta? Mycket intressant blogg!

 6. Jag får ofta höra ”bevis” på att de tiggande är en del av maffian (”så fort dagen var slut gick de fram och började prata med varann!”), har det sjukt bra (”han hade typ gucciskor!”) eller att det hela är ett knep där de tiggande lurar av mig enorma mängder pengar. Jag har hört att en vanlig tiggare tjänar ofta 6000 kr om dagen vilket får mig att undra varför alla som verkligen tror det inte bara börjar tigga.

 7. Jag är så himla med dig på allt du skriver om tiggare. Men hur tänker du när det kommer till barn på turistorter tex? Där blir man ofta tillsagd att inte ge ngt då dessa barn tas ur skolan (i många u-länder är skolan gratis har alltså inte med skolavgift att göra) för att sälja grejer och ja arbeta och att genom att ge pengar stödjer man denna företeelse.

 8. Viktig artikel! Men det är viktigt att pengarna används effektiv också, vilket jag inte är säker på att de gör om en ger till tiggare. Jag skänker till organisationer som avmaskar en människa i tredje världen för 5 kr eller som botar en blind för 300 kr, eller som distribuerar malarianät för 30 kr. Att skänka är en plikt – allt annat är rasism eller geografism!

  (angående välgörenhetsorganisationers transparens: det finns flera oberoende organisationer som rankar välgörenhetsorganisationer t.ex.:
  http://www.givewell.org/charities/top-charities
  http://www.givingwhatwecan.org/where-to-give/recommended-charities
  (för en större lista med effektiva organisationer se : http://www.thelifeyoucansave.org)

  1. Fast alltså, det hjälper ju knappast de människor som tigger här? Att mena på att det bara är folk i andra länder/världsdelar som har problem som behöver lösas mha välgörenhet är om något rasism.

 9. Jag ger alltid numera som en straffskatt för att påminna om vilket ruttet samhälle vi har & för att påminna mig att göra något åt det.

 10. I mitt eget skänkande försöker jag använda pengarna så att de används så effektivt som möjligt. Om man kan välja mellan att hjälpa en tiggare eller fler personer i tredje världen för samma summa pengar väljer jag att hjälpa så många som möjligt. Detta är hur jag resonerar kring min egen välgörenhet.

  Jag menar inte att det bara i folk i andra länder som har problem som behöver lösas. Om du skänker mycket pengar till tiggare är det förstås jättebra! Mycket bättre än de som någon gång om året skickar iväg några kronor till en välgörenhetsorganisation.

 11. Jag ger också pengar när jag har. Klart jag inser att det inte är en långsiktig lösning, men om min tjuga hjälper någon i stunden och jag har råd, så har jag ingen anledning att låta bli. Även om en bara ger två spänn så är det i alla fall ett sätt att visa att en bryr sig, typ ”jag ser dig”, och inte bara ignorera personen. Vad de gör med pengarna skiter jag i, det har jag inte med att göra. Antingen ger en, eller så ger en inte.
  Jag tycker att Patriks sätt att se det var bra också. Lite så känner jag med. Om jag på riktigt vill förändra samhället kan jag inte ignorera de som drabbas hårdast.

  Dessutom, de som säger sådär, att de hellre ger mat. Är det inte just något de säger? Hur många har mat med sig att ge till en eventuell tiggare, och hur många går faktiskt iväg och köper mat? Jag har hört det där en massa gånger, att ”nä jag ger inte pengar, då skulle jag hellre ge mat!”, men blir det gjort? För annars har en plötsligt inte gett något alls, och det blir ingen hjälpt av. Så då funkar inte argumentet riktigt.
  (Men jag håller med om att det är mer taskigt än bra att gå och köpa en macka när någon ber om pengar. Hu! Det skulle jag aldrig göra.)

 12. Gick på stan tidigare idag och hörde en kvinna säga: ”De förstör ju för resten av mänskligheten”. Jag tittar upp och ser henne peka med hela armen på en tiggare samtidigt som hon fortsatte: ”Och jag menar, vart har hon då fått kläderna ifrån om hon nu är så jävla fattig?” Min respons: ”Men är du dum i huvudet eller, kärringjävel?” Jag DOG! Något av det mest idiotiska jag hört i hela mitt jävla liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *